Δήμητρα Φιλίππου, έκθεση Takis
Λιτό αλλά εκκωφαντικό το μήνυμα της προέδρου στο Δ.Σ. του Συλλόγου Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚΔ), Δήμητρας Φιλίππου. Απευθύνθηκε στις ομόφυλές της την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το διαδίκτυο, οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις, τα κοινωνικά δίκτυα, γέμισαν χθες με ευχές και μηνύματα ενθάρρυνσης. Ένα πρωτόγνωρο κύμα σύμπνοιας υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Δεν μεταφράζεται ακόμη σε ισότητα μισθολογική ή σε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους χώρους. Όμως προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα.
Στην ευχή λοιπόν που απήυθυνε σε όλα τα μέλη του σημείωσε: Σήμερα η Γιορτή της Γυναίκας. Εύχομαι να σταθούμε όλες ορθές, όρθιες και αποτελεσματικές στα πολυεπίπεδα καθήκοντά μας, που χωρίς υπερβολή, μπορεί να χαρακτηρισθούν σε «Θεάρεστο έργο».
Δήμητρα Κ. Φιλίππου, Πρόεδρος Δ.Σ.
Ως γνωστόν, η Δήμητρα Φιλίππου παντρεύτηκε τον σκαπανέα επιχειρηματία Κυριάκο Φιλίππου πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια. Υπήρξε συνοδοιπόρος του στο μεγάλο ταξίδι του στην κορυφή της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος. Με το σήμα κατατεθέν γιαούρτι Total που πρώτο κατέκτησε τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.
Με σπουδές και η ίδια στην Πολιτική, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κύρο και την Έλενα Φιλίππου (δεν μένουν στην Ελλάδα) και άλλα τόσα εγγόνια.
Υποτροφία Δήμητρα Φιλίππου
Η Δήμητρα Φιλίππου παρέμεινε πάντα ένθερμη υποστηρίκτρια νέων γυναικών τις οποίες δεν δίστασε να ενθαρρύνει με τη στάση της. Παρότι δεν ξεχωρίζει την ικανότητα με βάση έμφυλα κριτήρια, δεν κρύβεται η διακριτική εύνοιά της προς τη νέα γενιά του φύλου της.
Εξάλλου, με την πρόσφατη θέσπιση χορηγίας Δήμητρα Φιλίππου – Υποτροφία Ελληνικού Πολιτισμού στο Πάντειο, εξαλείφεται κάθε υπόννοια ιδιαίτερων προτιμήσεων προς το «ασθενές» φύλο. Απευθύνεται σε όλους τους νέους.
«Στην Ελλάδα η διατροφή δεν είναι μόνο μέσο επιβίωσης και θρέψης, αλλά ταυτόχρονα και στοιχείο πολιτισμού που συνδέεται άρρηκτα με κοινωνικά ήθη, παραδόσεις, συναισθηματικούς δεσμούς και κανόνες», παρατήρησε με την ανακοίνωση του θεσμού αποδεικνύοντας την έμφαση που αποδίδει πάντα στον πολιτισμό.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία που ξεκινά με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ελπίζουμε ότι μέσω αυτής, θα συμβάλουμε στην παραγωγή γνώσης και στην ανάδειξη του ανεκτίμητου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας».
Με την υποτροφία χορηγείται μηνιαία οικονομική ενίσχυση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο επιστημονικό πεδίο των Πολιτισμικών Σπουδών (Cultural Studies). Με έμφαση σε θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία στη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Η υποτροφία καθιερώθηκε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ELBISCO.
Αφορά κυρίως υποψήφιους διδάκτορες στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο αριθμός των υποτροφιών θα καθορίζεται από την ELBISCO, ενώ η ενίσχυση για κάθε υπότροφο θα χορηγείται για διάστημα μέχρι και τριών ετών. Η πρώτη δόθηκε στον Παύλο Μούλιο και λήγει το 2022).
Οι μελλοντικοί υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν πτυχίο (ελάχιστος βαθμός πτυχίου : οκτώ) και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μaster) με Άριστα. Τόσο από πανεπιστήμια της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού (αναγνωρισμένης ισοτιμίας στην Ελλάδα, σε γνωστικά αντικείμενα που αντιστοιχούν στα προγράμματα σπουδών των ακόλουθων Σχολών και τμημάτων : Φιλοσοφική Σχολή (Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τμήματα Φιλολογίας, Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας), Τμήματα Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού, Τμήματα Κοινωνιολογίας, Τμήματα Κοινωνικής ανθρωπολογίας, Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Τμήματα Πολιτισμικής Διαχείρησης, τμήματα Αρχιτεκτονικής.
Αφορά εγγεγραμμένους υποψήφιους διδάκτορες στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διαφορετικά (και εφόσον λάβουν την υποτροφία) πρέπει να γίνoυν δεκτοί από τη Γενική Συνέλευση του ίδιου τμήματος, ως υποψήφιοι διδάκτορες, σύμφωνα με τον κανονισμό της Γενικής Συνέλευσης. Απαιτείται επίσης γνώση δύο ξένων γλωσσών (σε επίπεδο C1 και C2).
Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από δύο μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ε.Μ.ΠΟ., τεσσερα εξωτερικά μέλη και έναν εκπρόσωπο της εταιρίας ELBISCO, από τον όμιλο Φιλίππου. Η επιτροπή αξιολόγησης κρίνει τις υποψηφιότητες (αφού μελετήσει τους φακέλους των υποψηφίων και τους καλέσει σε προφορική συνέντευξη). Στην περίπτωση κατά την οποίο ο αριθμός των υποψηφιοτήτων είναι μεγάλος, η επιτροπή αξιολόγησης δικαιούται να προχωρήσει σε συνεντεύξεις βάσει short listing.
Ο Σύλλογος: Το δικό της θεάρεστο έργο
Η απαρέγγλιτη επένδυσή της στη νέα γενιά αποδεικνύεται και με άλλους τρόπους μέσα από τη δράση της στο Σύλλογο. Οι νέοι του Νομού Φωκίδας συμμετείχαν στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βενετία.
Εξάλλου, με δικά της λόγια: «Είμαι καθαρόαιμη Ρουμελιώτισσα και από τους δύο μου γονείς, που ήταν γνήσιοι Φωκιείς. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα έχοντας ακούσματα από τις γιαγιάδες μου και εκείνες από τις δικές τους για τη γη της Φωκίδας και την ιστορία της».
Ο Σύλλογος στρέφει το βλέμμα του πρωτίστως στη νεολαία της ευρύτερης περιοχής. Ένα από τα πιο θεάριστα δικά της έργα αποτελεί το πρόγραμμα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Έχει οργανώσει ημερίδες στους Δελφούς με ιδιαίτερη επιτυχία. Με τη συμμετοχή καθηγητών, σπουδαστών και προσωπικοτήτων όπως ο brand stratefgist διεθνούς φήμης Πήτερ Οικονομίδης. «Καθήλωσε τους μαθητές και τους μετέδωσε το αξιακό εκείνο αίσθημα που είναι απαραίτητο για την επιτυχή πορεία στη ζωή τους», διευκρίνησε η Δήμητρα Φιλίππου σε σπάνια συνέντευξή της στον τοπικό τύπο (αποδεικνύοντας και πάλι το ήθος της). «Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε και θα την εμπλουτίσουμε».
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο, Σύλλογος Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με αποκλειστικά κοινωφελείς σκοπούς, ιδρύθηκε το 2013.
Η εναρκτήρια εκδήλωσή του στο Μέγαρο Μουσικής, μια δραματοποιημένη συνέντευξη ανάμεσα στην επίτιμη πρόεδρο του Συλλόγου Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και τον Θανάση Λάλα, άφησε εποχή.
Με τη γνήσια προσήλωσή της στο έργο του ΕΠΚεΔ, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά η υψηλή πνευματική στάθμη της Δήμητρας Φιλίππου (στην τέχνη και τη διανόηση). Αντανακλάται και στην αισθητική (φαίνεται από το σπίτι της, το ωραιότερο στην Αθήνα) αλλά και στην έμφυτη ευγένειά της.
Φαίνεται από την επιλογή των ανθρώπων που προβάλλει: Οι τιμητικές εκδηλώσεις Μεγάλοι Έλληνες στο Μέγαρο Μουσικής ύστερα από την πρύτανη Ελένη Αρβελέρ, έφεραν στο προσκήνιο τον αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή και τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Σπάνιες εμφανίσεις κορυφαίων επιστημόνων. Στοχεύουν να προβάλουν «άξια παραδείγματα Ελλήνων» που ενθαρρύνουν τη νέα γενιά στην πορεία της προς την αριστεία, «ώστε να ελπίζουν σ` ένα καλύτερο μέλλον», επισήμανε η Δήμητρα Φιλίππου.
Ο οικονομικός επιστήμονας Μικέλης Χατζηγάκης εκλήθη προσωπικά από την Δήμητρα Φιλίππου να μιλήσει σε φόρουμ στους Δελφούς με άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Με τις προτάσεις του συμβάλλει στη διαμόρφωση και του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ.
Οργάνωσε πρόσφατα ψηφιακή παρουσίαση της περίφημης γλύπτριας και καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ Αφροδίτης Λίτη (κατά τη διάρκεια της πανδημίας).
Εν ολίγοις, στην υποστήριξη των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, έχει αποδειχθεί ικανή πρόεδρος.
Η τελευταία ίσως ζωντανή συνάντηση του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2020 λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι για την κοπή της πίτας.
Τα μέλη ξεναγήθηκαν στα αριστουργηματικά έργα από τον ίδιο τον διευθυντή του Ιδρύματος Κυριάκο Κουτσομάλλη.
Έπειτα, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσίασε με συντομία τον απολογισμό των εκδηλώσεων 2019 και ανακοίνωσε τα μελλοντικά σχέδια για το 2020. Παρότι πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές εκδηλώσεις, δεν αντικαθιστούνν τις ζωντανές δράσεις που στόχευε να υλοποιήσει η πολυσχιδής πρόεδρος.
Η βραδιά είχε κλείσει και πάλι με την υπόσχεση ενός καλύτερου κόσμου, με τη νέα γενιά: Μία παράσταση από τη θεατρική ομάδα του 69ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών, υπό τη διδασκαλία της ηθοποιού και μέλους του Συλλόγου, Δήμητρας Καρακωνσταντή.
Πληροφορίες
Για να γίνει κανείς μέλος του Συλλόγου, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στο www.eccd.gr. Εάν εγκριθεί το αίτημα, καταβάλλει μικρή εγγραφή και μετά επίσης μικρή ετήσια συνδρομή.