ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τελικώς και ύστερα από μάχη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, με τις ζημιές να περιορίζονται στις στέγες παλαιών κτισμάτων – κελιών που δεν έχουν αναστηλωθεί, σε τμήμα του περιβόλου, καθώς και σε ένα νεότερο στέγαστρο.
Επί τόπου έσπευσε αμέσως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία και παρέμεινε στην περιοχή έως ότου έγινε η κατάσβεση της φωτιάς, χωρίς να κινδυνεύσουν τα δύο Καθολικά της Μονής και η Τράπεζα. Να σημειωθεί, ότι στο μνημειακό σύνολο, που περικλείεται από περίβολο είναι ενταγμένοι δύο ενωμένοι ναοί (το Καθολικό και η εκκλησία της Παναγίας), διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κελιών, το κωδωνοστάσιο, η Τράπεζα και η κρύπτη. Μοναδικός εξάλλου είναι ο εσωτερικός διάκοσμος, ιδίως του Καθολικού.
Το ιστορικό
Ιδρυτής της Μονής θεωρείται ο ίδιος ο Όσιος Λουκάς, ο οποίος ασκήτευσε εκεί τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του (946-953). Το συγκρότημα της Μονής, κτισμένο στην τοποθεσία όπου βρισκόταν άλλοτε ναός της Στειρίτιδας Δήμητρας είναι το καλύτερα διατηρημένο, μοναστηριακό σύνολ, που κτίσθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 11ου αιώνα για να στεγάσει το λείψανο του Οσίου είναι μεγαλύτερο στις διαστάσεις, διαθέτοντας και υπόγεια κρύπτη. Τα ψηφιδωτά εξάλλου, που διακοσμούν τους τοίχους του Καθολικού αποτελούν κορυφαία αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.
Η Μονή Οσίου Λουκά έχει επονομασθεί και Αγία Σοφιά της Ρούμελης αλλά και «βασιλομονάστηρο» για την μεγαλοπρέπειά του στην οποία είχαν συμβάλλει οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου με σπουδαίες δωρεές τους. Το μοναστήρι μάλιστα είναι τόσο ισχυρό ώστε ήδη στα 1014 είχε δύο μετόχια στην Εύβοια, στο Αλιβέρι και στα Πολιτικά. Άλλο μετόχι της μονής ιδρύθηκε στην κοντινή περιοχή της Αντίκυρας, όπου κτίσθηκε οκταγωνικός ναός, ενώ στο δεύτερο τέταρτο του 12ου αι. κτίσθηκε ένα μικρό καθολικό στο μετόχι στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας.
Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, μετά το 1204, εγκαταστάθηκαν στο μοναστήρι Λατίνοι κληρικοί αλλά στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μονή επανήλθε στους ‘Ελληνες μοναχούς. Κατά την Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε ορμητήριο των ονομαστών οπλαρχηγών της Βοιωτίας, της Λοκρίδας και της Φωκίδας, άλλωστε η σημαία έναρξης του Αγώνα υψώθηκε εκεί στις 26 Μαρτίου από τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα.
Διαβάστε επίσης
Βοιωτία: Μήνυμα 112 στο Στείρι για εκκένωση
Μάχη με τις φλόγες στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία
Πυρκαγιές: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις φωτιές σε Αττική και Ροδόπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Kosmocar εξαγόρασε την MAN Hellas
- Καραβίας (Eurobank): Σημαντική για την Ελλάδα η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τα επενδυτικά κίνητρα και η πολιτική σταθερότητα
- ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανασκευάσει ο υπουργός Άμυνας τη δήλωση για τη στρατιωτική εργαλειοποίηση παιδιών με αυτισμό;
- Τα νέα Audi Q5, A5 και Q6 e-tron στην Ελλάδα!