Καίρια πρωτοβουλία για την διάσωση κατασχεμένων βιβλίων, που βρίσκονται στις αποθήκες και απειλούνται με πολτοποίηση αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Ύστερα από παρέμβαση της κυρίας Λίνας Μενδώνη το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, οργανισμός εποπτευόμενος από το ΥΠΠΟ «θα ανοίξει το δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας σε βιβλία που κινδυνεύουν με πολτοποίηση με στόχο να βρουν τη θέση τους σε μια βιβλιοθήκη και στα χέρια κάποιων αναγνωστών», όπως λέει η ίδια. Επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι ο αρμόδιος φορέας για την προαγωγή του βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων.

Η πολτοποίηση βιβλίων που παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο διάστημα είναι όμως πάγια τακτική των εκδοτικών οίκων, αν και καθένας εξ αυτών έχει διαφορετική πολιτική ως προς την διαδικασία που ακολουθείται. Συνήθως δηλαδή, καλούνται οι συγγραφείς να αγοράσουν όσα βιβλία τους επιθυμούν σε χαμηλό κόστος, αν και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν ενημερώνονται καν και η καταστροφή γίνεται ερήμην τους.

Κατεστραμμένα βιβλία των εκδόσεων Γαβριηλίδη

Το υπουργείο ωστόσο αναφέρεται στην περίπτωση κατασχεθέντων βιβλίων, που βρίσκονται σε χέρια τρίτων, ιδιωτών ή τραπεζών. Σ΄αυτήν την τελευταία κατηγορία φαίνεται ότι ανήκαν και τα βιβλία των εκδόσεων Γαβριηλίδη, που μετά τον θάνατο του ιδρυτή τους Σάμη Γαβριηλίδη τον Φεβρουάριο του 2020 πέρασαν όπως και άλλα περιουσιακά του στοιχεία σε πιστώτριες τράπεζες.

Οι φωτογραφίες με κατεστραμμένα βιβλία κάνοντας το γύρο του διαδικτύου με προφανώς αρνητικά σχόλια ευαισθητοποίησαν το υπουργείο Πολιτισμού, που επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για το γεγονός. Παρ΄ ότι, πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν αρκετές πρακτικές δυσκολίες που θα χρειαστεί να επιλυθούν.

«Το βιβλίο αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας, του δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας», όπως λέει όμως η κυρία Μενδώνη. «Αποτελεί προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του ανθρώπου και ως πνευματικό έργο επιβάλλει τον σεβασμό μας προς τον δημιουργό, αλλά και τον ίδιο τον αναγνώστη. Η καταστροφή ενός βιβλίου αντιβαίνει σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης, διαφύλαξης και διάσωσης των έργων του λόγου που αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης έκφρασης και πολιτισμικής δημιουργίας. Κάθε βιβλίο θα πρέπει να φθάνει στα χέρια του βιβλιόφιλου κοινού και να διασώζεται».

Διαβάστε ακόμα:

Ι. Ξενάκης και Ακαδημία στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών

Κώστας Λούλης: Σταγόνες αναμνήσεων από το 1961 ως το 2019

Ευανθία Καΐρη: Η θεατρική συγγραφέας της Επανάστασης σε σύγχρονη παρουσίαση

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση