ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Μόνον δύο είναι οι Έλληνες συλλέκτες με έδρα την Αθήνα που περιλαμβάνονται φέτος στην λίστα των 200 μεγαλύτερων στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκδοση του ARTnews.
Ο Δάκης Ιωάννου και ο Γιώργος Οικονόμου είναι αυτοί που καταλαμβάνουν επάξια την θέση τους σ΄αυτόν το κατάλογο, ανάμεσα σε πολυεκατομμυριούχους, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να συγκροτούν συλλογές –ασχέτως αν όλοι πιστεύουν πραγματικά στην τέχνη – οι οποίες επίσης, κοστολογούνται εκατομμύρια.
Στην λίστα υπάρχει βεβαίως και η οικογένεια Νιάρχου με έδρα το Σεν Μόριτς της Ελβετίας και με μια εκπληκτική, κατά τα λεγόμενα συλλογή, την οποία δημιούργησε ο Σταύρος Νιάρχος και συνεχίζει ο γιος του Φίλιππος, καθώς επίσης και ο Δημήτρης Μαυρομμάτης με έδρα το Παρίσι. Απών, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος πλέον έχει περάσει στην κατηγορά των ευεργετών, καθώς, όπως είναι γνωστό έχει δωρίσει μεγάλο μέρος της συλλογής του σε ένα ελληνικό μουσείο –το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – και τρία ξένα.
Αν και πολλά έχουν ειπωθεί εξάλλου, για την κατάσταση της αγοράς τέχνης τον τελευταίο χρόνο, δεδομένης μιας εξαιρετικά πτωτικής πορείας, η οποία συνεχίζεται ακόμη, φαίνεται πως οι σπουδαιότεροι αυτοί συλλέκτες εξακολουθούν να βρίσκονται δυναμικά μέσα στο παιχνίδι πραγματοποιώντας συχνά εντυπωσιακές αγορές. Από την άλλη ωστόσο, ας μην περιμένει κανείς λεπτομερείς αναφορές για το περιεχόμενο της συλλογής καθενός, ούτε για τις αγορές ή πωλήσεις τους. Από την περιφρούρηση της ιδιωτικότητας ως την προστασία των οικονομικώς συναλλαγών τους, ένα σωρό λόγοι παρεμβάλλονται γι΄αυτήν την κρυψίνοια.
Δάκης Ιωάννου, ο εξερευνητής της τέχνης
Η συλλογή του επιχειρηματία Δάκη Ιωάννου με έργα του Τζεφ Κουνς και η φιλική του σχέση με τον διάσημο καλλιτέχνη τονίζονται ιδιαίτερα στην επισκόπηση του ARTnews.
Μια σχέση, που ξεκίνησε από εκείνη την μπάλα μπάσκετ, που φαινόταν να επιπλέει στον αέρα, έργο που εντυπωσίασε τον ;Eλληνα συλλέκτη ο οποίος και το αγόρασε έναντι ευτελούς, σχεδόν, ποσού για να εκτιμάται όμως σήμερα σε εκατομμύρια. Είναι το «Equilibrium Tank» του 1985, που του γέννησε άλλωστε, την επιθυμία να αρχίσει την εξερεύνησή του στην σύγχρονη τέχνη, έτσι ώστε να κατέχει σήμερα μια από τις σημαντικότερες συλλογές του είδους.
Δημιουργός του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Νέα Ιωνία και με την ετήσια διοργάνωση του Deste Foundation Project Space στην Ύδρα, όπου κάθε καλοκαίρι σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν το έργο τους -μεταξύ τους φυσικά και ο Τζεφ Κουνς- και με την αφρόκρεμα του κόσμου της τέχνης γενικότερα, παρούσα, ο Δάκης Ιωάννου θεωρείται σήμερα μία σημαίνουσα φυσιογνωμία σ΄αυτό τον χώρο διεθνώς.
Η συλλογή του πιστεύεται ότι περιλαμβάνει περί τα 1.500 έργα έργα των Koons, Άσλι Πίκερτον, Ρόμπερτ Κόμπερ, Ουρς Φίσερ, Τσάρλς Ρέι, Μαουρίτσιο Κατελάν και άλλων. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του New Museum of Contemporary Art της Νέας Υόρκης.
Γιώργος Οικονόμου, ο πολύπλευρος
Συλλέκτης δυναμικός, που κατόρθωσε μέσα σε δύο δεκαετίες να συγκεντρώσει μια μεγάλη και εκλεκτική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει από έργα του Πικάσο μέχρι τους λιγότερο γνωστούς γερμανούς και αυστριακούς καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα αλλά και της σύγχρονης τέχνης, ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου έχει και ισχυρή παρουσία στα εικαστικά δρώμενα, χάρις στη Συλλογή George Economou, που εδρεύει στην Αθήνα. Ένα ιδιωτικό μουσείο, όπου έχουν παρουσιάσει εκθέσεις τους καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Χάμονς, ο Ρασίντ Τζόνσον και ο Τσάρλς Ρέι.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αγνοούμε τις τάσεις», είχε πει κάποτε στη Wall Street Journal και μία απόδειξη είναι, ότι το συλλεκτικό του ενδιαφέρον έχει επεκταθεί στο ιαπωνικό κίνημα Gutai, σε αμερικανούς αναγωγικούς καλλιτέχνες, όπως οι Ρόμπερτ Ράιμαν. Ντόναλντ Τζαντ και Νταν Φλέιβαν καθώς και σε ευρωπαίους όπως ο Γκέοργκ Μπάζελιτς και ο Γκέρχαρτ Ρίχτερ.
Το 2015 εξάλλου, ο Γιώργος Οικονόμου εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Dia Art Foundation, του προπύργιου της μινιμαλιστικής τέχνης και έργων διαφορετικών αλληλένδετων ειδών με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Φίλιππος Νιάρχος, ο άξιος κληρονόμος
Ως κληρονόμος της περιουσίας και της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου, ο Φίλιππος Σ. Νιάρχος πιστεύεται, ότι κατέχει μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ως παραδείγματα μάλιστα αναφέρονται η αγορά, το 1989 του διάσημου έργου «Yo Picasso» (1901) για 47,8 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη η «Αυτοπροσωπογραφία» του Βίνσεντ βαν Γκογκ με το τραυματισμένο αυτί για 71,5 εκατομμύρια δολάρια την ίδια χρονιά, μία αυτοπροσωπογραφία του Μπασκιά (3,3 εκατομμύρια δολάρια) και το «Shot Red Marilyn» του Άντι Γουόρχολ (3,6 εκατομμύρια δολάρια) ενώ το 2007 διέθεσε 71,7 εκατομμύρια δολάρια για το «Green Burning Car I» επίσης του Γουόρχολ.
Λεπτομέρεια: Οι πίνακες του Άντι Γουόρχολ «Skull» του 1985 βασίζονται σε σαρώσεις CAT του κεφαλιού του Φίλιππου Νιάρχου (Philip S. Niarchos).
Στην δεκαετία του 1990 εξάλλου, πέντε έργα του Βαν Γκογκ από τη συλλογή του είχαν δανειστεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ σε μια αναδρομική έκθεση για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του καλλιτέχνη.
Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και έχει διατελέσει μέλος του διεθνούς συμβουλίου της Tate στο Λονδίνο. Ο γιος του, Σταύρος είναι παντρεμένος με την συλλέκτρια Ντάσα Ζούκοβα, επίσης στην λίστα των Top 200.
Δημήτρης Μαυρομμάτης, ο φιλοπερίεργος
Ένα ζευγάρι πολυθρόνες «Gonse» αρτ ντεκώ, αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευασμένες από τον σπουδαίο τεχνίτη Εμίλ-Ζακ Ρουλμάν, αρχαιότητες, πορσελάνες Σεβρών και έπιπλα του 18ου αιώνα, αφρικανικά γλυπτά, μοντερνιστικούς πίνακες αλλά και πολύτιμα πετράδια περιλαμβάνει η συλλογή του Δημήτρη Μαυρομμάτη με έδρα το Παρίσι.
Ένα σύνολο, που μοιάζει ετερόκλιτο αλλά αντικατοπτρίζει την φιλότεχνη περιέργεια του κατόχου του, τραπεζικού επενδυτή και διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, που γνώρισε την τέχνη μέσα από τις επισκέψεις του στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης και σήμερα διαθέτει, μεταξύ των άλλων τις «Δύο οδαλίσκες που παίζουν σκάκι» του Ματίς, την «Γυναίκα με μπλε φόρεμα» του Πικάσο και επίσης έργα των Μιρό, Αλεξάντερ Κόλντερ και Άντι Γουόρχολ.
Να σημειωθεί ότι το 2014 πούλησε ένα σπάνιο δαχτυλίδι Graff με ρουμπίνι 8,62 καρατίων στον οίκο Sotheby’s. Το ρουμπίνι, βραβευμένο για την απόχρωση του «αίματος του περιστεριού», όπως αποκαλείται, πωλήθηκε για 6,8 εκατομμύρια δολάρια. Όσο για τον ίδιο ανάμεσα στις πολλές δουλειές του, έχει υπηρετήσει σε συμβούλια τόσο των Christie’s όσο και των Sotheby’s.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τζεφ Κουνς – Ένας φουσκωτός πίθηκος αντί εκατομμυρίων
Γουιλελμίνα φον Μπλούμενταλ: «Έρχεσαι ψάχνοντας» στην Ύδρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Την ενότητα προτάσσει ο Κώστας Καραμανλής – Τι θα πει για Σαμαρά και προεδρία της Δημοκρατίας στην Πάτρα
- Γιάννης Καλλιάνoς: Την άρση της ασυλίας του εισηγήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Gautam Adani: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ινδό μεγιστάνα για σχέδιο δωροδοκίας ύψους 250 εκατ. δολ.
- Ρωσία: Εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία