Το λες και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αλλά με μια γερή, πολύ γερή δόση Μπόλιγουντ! Διότι αυτή είναι, εδώ και λίγες μέρες η πρόσοψη της Tate Britain στο Λονδίνο, πολύχρωμη, πολυσυλλεκτική και κυρίως λαμπερή χάρις στο νέον και κάθε είδους άλλα φωτιστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.
Δράστης, καλλιτέχνης για την ακρίβεια, η ινδο –βρετανή Τσίλα Κουμάρι Σινγκ Μπούρμαν, που δημιούργησε αυτήν την εκπληκτική εγκατάσταση, η οποία εγκαινιάστηκε με το Diwali, την ινδουιστική γιορτή του φωτός.
Ζωγραφική, χαρακτική, κολάζ, φωτογραφία, όλα τα μέσα χρησιμοποιεί η Μπούρμαν στη δουλειά της, που βασίζεται στην παραδοσιακή κληρονομιά του Παντζάμπ της Ινδίας, απ΄όπου κατάγονται οι γονείς της. Μαζί όμως αναμειγνύει και την ποπ κουλτούρα της Δύσης, καθώς και ριζοσπαστικές φεμινιστές θέσεις σε μια προσπάθεια εξερεύνησης των πολλαπλών ταυτοτήτων της Νότιας Ασίας.
Η Tate Britain «γέμισε» λοιπόν για τα Χριστούγεννα με αναφορές στην ινδική μυθολογία, τη λαϊκή κουλτούρα, το γυναικείο κίνημα, τον πολιτικό ακτιβισμό και την αποικιακή κληρονομιά στις Ινδίες. Από το Μπόλιγουντ ως το Χόλιγουντ, το glitter και το bling συναντιούνται σε μια γιορτή λαμπρού φωτός από νέον και εναλλασσόμενα χρώματα. Πολύ συχνά μάλιστα τα έργα της εμπνέονται από την παιδική της ηλικία και από τον πατέρα της που είχε ένα βαν με το οποίο πουλούσε παγωτά. Και πράγματι ένα τέτοιο αυτοκινητάκι από νέον, που «πουλάει» χωνάκι παγωτό κατέχει περίοπτη θέση στην όλη εγκατάσταση. Μαζί πλήθος από με καλειδοσκοπικές αναφορές, από την ινδική μυθολογία έως τον Τζορτζ Όργουελ, μέσω του μαχητή της ελευθερίας «Πολεμιστής Βασίλισσας» του 19ου αιώνα, Τζάνσι Κι Ράνι.
Γεννημένη στο Λίβερπουλ με σπουδές στο Slade School of Art στο Λονδίνο η Τσίλα Κουμάρι Σινγκ Μπούρμαν εξερευνά την ινδο- βρετανική κληρονομιά της και αυτό που περιγράφει ως «εμπειρίες και αισθήσεις της ασιατικής θηλυκότητας» για περισσότερα από 40 χρόνια. Η ίδια χαρακτηρίζει το έργο της ως «ακατάστατο, σουρεαλιστικό, αφηρημένο, ζεν, φεμινιστικό, αναρχικό, εικονιστικό, πολυεπίπεδο και όλα αυτά γεμάτα από μια έντονη πολιτική συνείδηση»! Σίγουρα όμως η δουλειά της είναι γεμάτη με μηνύματα γυναικείας κινητοποίησης αλλά και της επιθυμίας να εξερευνήσει πολλαπλά, πολιτιστικά περιβάλλοντα και ταυτότητες. Εκτός από την Tate άλλωστε έχει παρουσιαστεί στο Victoria and Albert το Science Museum και το Wellcome Trust του Λονδίνου καθώς και στο Ίδρυμα Devi στο Νέο Δελχί.
«Θέλω να πουν οι άνθρωποι: Ουάου, είναι πραγματικά αυτή η Tate Britain;», λέει η ίδια. «Η ιδέα μου είναι να διαταράξω τη νεοκλασική πρόσοψη και να τα συμπτύξω όλα, να κάνω μια δική μου αφαίρεση, ανανέωση και ρύθμιση του χάους. Υπάρχουν όλα τα πράγματα από το παρελθόν μου: νέον για την τίγρη της Βεγγάλης που βρισκόταν στο βανάκι του πατέρα μου, ένα παγώνι όπως αυτά στους ινδουιστικούς ναούς και εγώ κάνω ένα άλμα πολεμικών τεχνών Shotokan. Και στην κορυφή του αετώματος του κτηρίου έβαλα τη φιγούρα μιας ηθοποιού του Μπόλιγουντ με μια ανυψωμένη γροθιά. Είναι αυτή που βάζουμε στο εξώφυλλο του Mukti, ενός περιοδικού για τις γυναίκες της Νότιας Ασίας, που συμμετείχα στην ίδρυσή του στη δεκαετία του 1980. Είναι η δική μου προσέγγιση της Κάλι, που ήταν η θεά της δημιουργίας και της καταστροφής ενώ έχω προσθέσει και τις λέξεις «Είμαι ένα χάος», γιατί τώρα στη Βρετανία βρισκόμαστε σε χάος, έτσι δεν είναι;»
«Να θυμάστε έναν γενναίο, νέο κόσμο» είναι εξάλλου η προτροπή που «τρέχει» κατά μήκος της ζωφόρου της Tate. Για την ίδια η φράση αυτή υποδηλώνει ότι «η έμπνευση μπορεί να βρεθεί στο παρελθόν ενώ προσφέρει επίσης μια αίσθηση ελπίδας για το μέλλον και πίστη για έναν γενναίο, νέο κόσμο». Παρά τα βαθύτερα μηνύματα έτσι, η πληθωρική αυτή εγκατάσταση αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας για το Λονδίνο, που βρίσκεται κι αυτό σε lockdown. Όπως λέει ο διευθυντής της Tate Britain, Alex Farquharson «Παρ΄όλο που τα μουσεία και οι γκαλερί παραμένουν κλειστά, ελπίζω ότι αυτή η εκπληκτική μεταμόρφωση της πρόσοψης της Tate Britain θα φέρει φως και ελπίδα σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο του lockdown και θα δώσει χαρά στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται τριγύρω». Η εγκατάσταση άλλωστε θα παραμείνει ως το τέλος Ιανουαρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»