ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ζωγράφος που εστιάζοντας στον διάλογο μέσα από τα έργα του επικεντρώνεται σε εποχές και σημεία αναφοράς της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και των νεότερων περιόδων, αλλά και στο σήμερα αναδεικνύει τις αλλοιώσεις, τις φθορές και τις νέες συνθήκες ως υπαρξιακές αγωνίες, ως ζητούμενα και κυρίως όμως, ως ερωτήματα της εποχής μας. Στοιχεία, που είναι ολοφάνερα στο έργο του, όπως παρουσιάζεται από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στην Ελληνογερμανική Αγωγή, η οποία συνεχίζει στην σειρά εικαστικών συναντήσεων, έναν θεσμό, που έχει καθιερωθεί από το σχολείο ως προσφορά στους μαθητές του και στο ευρύτερο κοινό.
Η απεικονιστική διάθεση, η εξπρεσιονιστική γραφή, τα εν μέρει κυβιστικά στοιχεία, ιδιαίτερα όμως, η γενικότερη pop art ατμόσφαιρα του Αντωναρόπουλου είναι τα χαρακτηριστικά των έργων του. Προσπαθώντας να αποκαθηλώσει και να αναδομήσει ινδάλματα, παλαιότερων και νεότερων εποχών, τονίζει την τραγικότητα και την ειρωνεία απέναντι στο εφήμερο, στον καταναλωτισμό αλλά και την κριτική αντιμετώπιση ως πράξη αντίστασης απέναντι στην ισοπέδωση.
«Τον εαυτό μου και τη ζωή δεν τα παίρνω πολύ στα σοβαρά, παίρνω όμως πολύ στα σοβαρά την τέχνη, έτσι ζωγραφίζω σαν ημερολόγιο, καταγράφοντας με αναγκαστική συνέπεια συναισθήματα και εμπειρίες», όπως λέει ο ίδιος.
Ένας αλλιώτικος χορός
Με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και εν συνεχεία σκηνογραφίας ο Χρήστος Αντωναρόπουλος, ένας από τους πλέον διακεκριμένους σύγχρονους ζωγράφους έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει αποσπάσει τιμητική διάκριση από την Ελληνοϊταλική Ακαδημία Καλών Τεχνών ενώ το 2000 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο με την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Σάρζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Δεν ανήκω στους ευλογημένους που ζωγραφίζουν όμορφα και αβίαστα», όπως λέει όμως. «Εγώ αγωνιώ, κουράζομαι, ζορίζομαι τις περισσότερες φορές δεν ξέρω τι θέλω να κάνω και να πω. Μετά ενθουσιάζομαι και αισιοδοξώ, μπερδεύομαι, ξεμπερδεύομαι, στο τέλος κάτι αρχίζει να γίνεται, και αποκτούν αξία οι φόβοι, οι αγωνίες, οι αμφιβολίες και τα ζόρια. Τότε αρχίζω να χορεύω παθιασμένα τανγκό με τον Θεό»!
Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχουν δημοπρατηθεί σε Λονδίνο, Αθήνα, Κύπρο, Παρίσι, Κάννες, το Βερολίνο και αλλού, από μεγάλους οίκους δημοπρασιών.
Για το έργο του καλλιτέχνη θα μιλήσει στα εγκαίνια η ιστορικός τέχνης και θεωρίας του πολιτισμού κυρία Αθηνά Σχινά ενώ θα παρουσιαστεί και το βιβλίο «Χρήστος Αντωναρόπουλος, Έργα 1980- 2024» (εκδόσεις Νίκας).
Διαβάστε επίσης
Μισό εκατομμύριο δολάρια για μια δεκάρα; Μια σοφή επένδυση
Εθνική Πινακοθήκη: Οι γκραβούρες του Γκόγια, η αναδρομική του Τέτση και Συλλογή Κωστάκη
Η γυναίκα που έκανε διάσημο τον Βαν Γκογκ