Η καθιερωμένη νυχτερινή δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη αποτελεί το βαρόμετρο της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τιμή που πρόκειται να πιάσει το έργο του Ενρί Ρουσό Les Flamants (1908) στη συγκεκριμένη δημοπρασία.

Οι Christie’s έχουν τοποθετήσει την τιμή του έργου μεταξύ είκοσι (στο χαμηλό) και τριάντα εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε στους FT ο υπεύθυνος της για την τέχνη 20ου και 21ου αιώνα Μαξ Κάρτερ. Αυτή η αγκύλη υπερβαίνει παρασάγγας τη μέγιστη αξία που είχε φτάσει ο Ρουσό (ή Ανρί Ρουσσώ όπως γράφεται στα ελληνικά…) σε ανάλογη δημοπρασία. Το 1993 άγγιξε τις τρεις εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.

1

Η ιστορία των θρυλικών Φλαμίνγκο

Το έργο δίνεται από την Πέιν Ουίτνεϊ Μίντλτον (Payne Whitney Middleton), που απεβίωσε φέτος. Πρόκειται για την κόρη του Τσαρλς Σιπμαν (Charles Shipman) και της Τζόαν Ουίτνεϊ Πέισον (Joan Whitney Payson). Η διάσημη κληρονόμος μητέρα της υπήρξε ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια της θρυλικής ομάδας μπέιζμπολ New York Mets.

Προηγουμένως ανήκε στον εβραίο τραπεζίτη Πολ φον Μέντελσον Μπάρτολντι (Paul von Mendelssohn Bartholdy). Όταν εκείνος καταδικάστηκε από τους Ναζί, ο πίνακας πέρασε στα χέρια της χήρας του.

Ακόμη μία από τις περιζήτητες ζούγκλες του Ρουσό

Ο κύριος ανταγωνιστής τους

Το έργο Les Flamants Roses (Ροζ Φλαμίνγκο) εγκιβωτίζει την απαράμιλλη φαντασιακή δύναμη του ζωγράφου. Ενώ απεικονίζει το εξωτικό τοπίο μιας ζούγκλας με φλαμίνγκο γύρω από μια λίμνη, ο Ρουσό (1844 – 1910) ποτέ δεν πέρασε τα σύνορα της Γαλλίας. Επιπλέον, πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους αυτοδίδακτους θρύλους της ζωγραφικής. Λέγεται ότι την αληθοφάνεια για τέτοιου είδους έργα την μετάγγιζε στα ταμπλό του από εγκυκλοπαιδικά βιβλία βοτανολογίας. Ολοκλήρωσε περίπου διακόσια σαράντα έργα στη ζωή του. Οι συνθέσεις με τις ζούγκλες παραμένουν αυτή τη στιγμή περιζήτητες στην αγορά. Εξού και αναμένεται να σπάσει ρεκόρ τιμών.

Στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης συμμετέχουν σημαντικά έργα από συλλογές περίοπτες -πέντε συνολικά. Ανάμεσά τους, η Συλλογή του Πολ Άλεν (με Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Τζόρτζια Ο Κιφ και Έντουαρντ Χόπερ) και τα αριστουργήματα της συλλογής Νιουχάους (S.I. Newhouse Collection) με δεκάξι θρυλικές συνθέσεις από το θησαυροφυλάκιο του μεγιστάνα.

Ως εκδότης των «βίβλων» The New Yorker, Vogue, Vanity Fair και Architectural Digest, ο Νιουχάους επηρέαζε όσο λίγοι την πολιτιστική ζωή της Αμερικής (αν όχι της υφηλίου).

Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγεται και το διάσημο κονστρουκτιβιστικό πορτρέτο L’Arlésienne, η Lee Miller (1937) του Πικάσο.

Στη δημοπρασία των Christie’s θα συναγωνιστεί ακόμη ένα έργο του Πικάσο, η γνωστή Femme Assisse au chapeau de paille. Με τιμή εκτίμησης στα είκοσι με τριάντα εκατομμύρια, αποτελεί τον απόλυτο ανταγωνιστή του Ρουσό.

Ένα χρηματιστήριο και αυτό της τέχνης, λίγο πιο ευγενές στην όψη, ανάλογα επιθετικό κατ’ ουσίαν.

Picasso, Femme Assisse au chapeau de paille

Πληροφορίες

Τα έργα της δημοπρασίας Christie’s θα εκτεθούν στο κέντρο Ροκφέλερ από τις 11 έως τις 18 Μαΐου στη Νέα Υόρκη.