Όχι μόνον δεν διακόπτει τη συνεργασία του με την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP το Βρετανικό Μουσείο, όπως φημολογείτο ευρέως τον περασμένο Ιούνιο αλλά όπως επισήμως ανακοινώθηκε, ξεκινά νέα, αποδεχόμενη χορηγία.

Η είδηση δημοσιοποιήθηκε μαζί με το masterplan του μουσείου για τα επόμενα δέκα χρόνια – όσο θα διαρκεί η χορηγία – ένα πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνεται  ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον επανασχεδιασμό του ενός τρίτου των γκαλερί του. Μεταξύ αυτών, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται και οι αίθουσες που στεγάζουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για την κατάσταση των οποίων το μουσείο έχει δεχθεί πολύ επικριτικά σχόλια. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας Αρχαιολογικής Ερευνητικής Συλλογής, οποία θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2024.

Το Βρετανικό Μουσείο όμως, στοχεύει και στην κατάργηση των ορυκτών καυσίμων με την ίδρυση ενός Ενεργειακού Κέντρου, που – σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πάντα – υπόσχεται να επιτύχει «τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων εντός του μουσείου, αντικαθιστώντας τα με τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα».  Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται, ότι θα έχει ετήσια εξοικονόμηση 1.700 τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το τρέχον αποτύπωμα του ιδρύματος.

«Τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία πλήρους επισκευής της απαρχαιωμένης ενεργειακής μας υποδομής και αντικατάστασής της με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα μειώσουν δραματικά το αποτύπωμα άνθρακα», όπως δήλωσε σχετικά ο Τσάρλι Μέιφιλντ, πρόεδρος της επιτροπής masterplan.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Το οξύμωρο

Υπάρχει ασφαλώς ένα οξύμωρο στις προθέσεις του Βρετανικού Μουσείου, που αφ΄ενός επιδιώκει την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων αλλά ταυτόχρονα αποδέχεται την χορηγία από την BP αλλά αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου από τους υπεύθυνους του ιδρύματος. Αν και η δικαιολογία δίνεται με άλλο τρόπο, ότι δηλαδή τα χρήματα αυτά «θα βοηθήσουν ώστε να υλοποιηθεί το masterplan του μουσείου και να διασφαλιστεί,  ότι εκατομμύρια επισκέπτες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη συλλογή για τις επόμενες γενιές σε χώρους κατάλληλους για τον 21ο αιώνα».

Η συνεργασία με την BP μετρά ήδη 27 χρόνια, πλέον όμως κρίνεται ως αμφιλεγόμενη και το μουσείο δέχεται μεγάλες επικρίσεις και διαμαρτυρίες. Το 2019, για να υπερασπιστεί τη θέση του ιδρύματος, ο πρόεδρος των διαχειριστών του μουσείου Ρίτσαρντ Λάμπερτ σε συζήτησή του με ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή είχε παρουσιάσει ως επιχείρημα τις περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης, κάτι αληθές πάντως.

Ο Λάμπερτ είχε απέναντί του τον Culture Unstained, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος στοχεύει στον τερματισμό των χορηγιών πολιτισμού από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, ενώ είναι μέλος του συνασπισμού Art Not Oil και του διεθνούς κινήματος για #FossilFreeCulture. Η συζήτηση είχε γίνει μετά από διαδηλώσεις υψηλού προφίλ ακτιβιστών για το κλίμα, όπως και της Greenpeace και αφού είχε παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, η αιγύπτια συγγραφέας Αντάφ Σουίφ, διαμαρτυρόμενη για τη συνεργασία με την BP αλλά και για την πολιτική μη επαναπατρισμού λεηλατημένων αρχαίων.

Βρετανικό Μουσείο
Βρετανικό Μουσείο

Η απογοήτευση

Στην εξέλιξη του θέματος, οι πληροφορίες έλεγαν, ότι τελικά το μουσείο θα διέκοπτε τη συνεργασία του με την εταιρεία, και μάλιστα ο συνδιευθυντής του Culture Unstained, Κρις Τζέραρντ είχε κάνει δηλώσεις στον Guardian  λέγοντας, ότι επρόκειτο για μία μεγάλη νίκη. Ζητούσε εξάλλου από το μουσείο να επιβεβαιώσει, ότι δεν θα υπήρχαν μελλοντικές σχέσεις με παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Η πραγματικότητα ωστόσο, τον διέψευσε. Αντίθετα με τις ελπίδες των ακτιβιστών, το περασμένο καλοκαίρι άρχισαν οι συζητήσεις για την σύναψη νέας συμφωνίας, οι οποίες κατέληξαν  σε επικύρωσή της. Χρειάστηκαν πάντως, οκτώ συνεδριάσεις των διαχειριστών του μουσείου ώσπου να ληφθεί αυτή η απόφαση, μάλιστα ο  πρόεδρός του Τζορτζ Όσμπρον αυτοεξαιρέθηκε από μία από αυτές για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων. Διότι ο Όσμπορν είναι συνεργάτης της επενδυτικής τραπεζικής εταιρείας Robey Warshaw, της οποίας η BP είναι πελάτης.

Διαβάστε επίσης:

Χίλτον: Η μεταμόρφωση του εμβληματικού ξενοδοχείου βήμα προς βήμα

«Βασιλικά» αντικείμενα στο σφυρί – Από τη σειρά «Το Στέμμα»

Poor Things: Λαμπερή πρεμιέρα για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου