Κοινή ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζουν την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τη στήριξη του ελληνικού ρεπερτορίου, εξέδωσαν πέντε Οργανισμοί για τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα και τη διαχείρισή τους.

Συγκεκριμένα, Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και Gea στην παρέμβασή τους τονίζουν:

1

Οι Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί εκτελεστές, τραγουδιστές και παραγωγοί ηχογραφημάτων χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ.

«Καλωσορίζουμε το νέο νόμο 5103/2024 (A΄57) του Υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετίζουμε αυτήν την ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς το ψηφισθέν νομοσχέδιο -του οποίου άρθρα ψηφίστηκαν από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της Βουλής- υλοποιεί για πρώτη φορά πάγια αιτήματα του κλάδου για την ενίσχυση του εθνικού ρεπερτορίου, ενώ παράλληλα αφουγκράστηκε πλήρως τις εισηγήσεις των δημιουργών, των μουσικών εκτελεστών, των τραγουδιστών και των παραγωγών ηχογραφημάτων που προέκυψαν μέσα από τα στάδια αυτής της νομοθετικής διαδικασίας, όπως: η προστασία και η ενίσχυση των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και ο συγχρονισμός ελληνόφωνου τραγουδιού ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού, ή μουσικών έργων χωρίς στίχο ή με στίχο σε γλώσσα κράτους μέλους της ΕΕ, σε οπτικοακουστικές παραγωγές, τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές ταινίες.

Για πρώτη φορά  δημιουργείται από την ελληνική πολιτεία  θεσμικό πλαίσιο για την προστασία  του ελληνόφωνου τραγουδιού.

Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ως αναγκαίο προστατευόμενο αγαθό στο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και αντιμετωπίζεται ως ισότιμος κρίκος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η θεσμική στήριξη του ελληνικού ρεπερτορίου από την ελληνική Πολιτεία έρχεται σε μία εποχή τεράστιων τεχνολογικών προκλήσεων, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά, ώστε μέσα από την απρόσκοπτη δημιουργία και εργασία μας, να διασφαλιστεί η διάρκεια και η δημιουργική συνέχεια αυτής της πλούσιας εθνικής μουσικής κληρονομιάς.

Ο νέος  ν.5103/2024 αποτελεί δικαίωσή μας και ανήκει σε όλα τα μέλη μας, στον κάθε δημιουργό συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή, μουσικό εκτελεστή και παραγωγό ηχογραφημάτων.»

Διαβάστε επίσης:

Ο Mr. Jumbo σπάει το φράγμα του €1δισ. σε πωλήσεις και οδεύει σε νέα υψηλά – Buy με τιμή στόχο τα €34,00
Θωρακισμένο το ΙRIS από τις ηλεκτρονικές απάτες – Ευάλωτες οι πληρωμές με κάρτες
Το Πέτρινο της Καλλιθέας: Η ιστορία του αλευροβιομήχανου Ευάγγελου Γεωργή και το κληροδότημά του στην εκπαίδευση