Μπύρα και μπλε τυρί. Ό,τι για την Ελλάδα είναι το ούζο με μεζέ, για τους βορειοευρωπαίους η μπύρα σε συνδυασμό με το μπλε τυρί αποτελεί μία άκρως γευστική προτίμηση, η οποία όμως, όπως αποδεικνύεται τώρα, πηγαίνει 2.700 χρόνια πίσω! Κι όχι μόνον αυτό, παρά οι μελέτες δείχνουν, πως αυτή η διατροφική συνήθεια δεν αφορούσε τους πλούσιους αλλά και τους εργάτες.

Συγκεκριμένα τους εργάτες των αρχαίων ορυχείων αλατιού στο Χάλστατ της Αυστρίας, που σήμερα είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut), καθώς ήταν τόπος παραγωγής αλατιού για περισσότερες από τρεις χιλιετίες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα ερευνητών που ανέλυσε περιττώματα εργατών του αλατωρυχείου στις Άλπεις διαπιστώνοντας, ότι οι διαδικασίες ζύμωσης και ωρίμανσης για την παρασκευή μπύρας και μπλε τυριού ήταν γνωστές από την Eποχή του Σιδήρου στην Ευρώπη.

«Οι εργάτες του αλατωρυχείου φαίνεται να είχαν εφαρμόσει σκόπιμα τεχνολογίες ζύμωσης τροφίμων με μικροοργανισμούς, που χρησιμοποιούνται ακόμα στις μέρες μας στη βιομηχανία τροφίμων», λέει μάλιστα ο Φράνκ Μάιξνερ, μικροβιολόγος του ιταλικού Ινστιτούτου Έρευνας Eurac και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology».

Η είσοδος σήμερα στα αλατωρυχεία

Φως για την κατανόηση των αρχαίων γαστρονομικών πρακτικών

«Είναι αποτελέσματα που ρίχνουν ουσιαστικά νέο φως στη ζωή των προϊστορικών αλατωρύχων στο Χάλστατ και επιτρέπουν γενικότερα την κατανόηση των αρχαίων γαστρονομικών πρακτικών σε ένα εντελώς νέο επίπεδο», όπως λέει και ο Κέρστιν Κόουαρικ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Το γεγονός ότι στο αλατωρυχείο η θερμοκρασία παραμένει σταθερά στους οκτώ βαθμούς Κελσίου αλλά βεβαίως και το ίδιο το αλάτι συνετέλεσαν κατά πολύ στην διατήρηση των ευρημάτων που επέτρεψαν την μελέτη για την διατροφή των ανθρώπων εκείνη την εποχή.

Όπως αποδείχθηκε μάλιστα, έτρωγαν επίσης δημητριακά, φρούτα, κουκιά και δευτερευόντως κρέας. Σε γενικές γραμμές μάλιστα, η διατροφή των εργατών θεωρείται απολύτως ισορροπημένη, καθώς διέθετε όλα εκείνα τα συστατικά, που χρειαζόταν ο οργανισμός τους.

Αλλά η έκπληξη προέρχεται από το γεγονός, ότι οι προϊστορικές γαστρονομικές πρακτικές ήταν τόσο εξελιγμένες, και ότι τα πολύπλοκα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και η τεχνική της ζύμωσης είχαν εφαρμογή σ΄αυτή τη μακρινή εποχή.

Διαβάστε επίσης: