Ένα αρχαίο, μαρμάρινο, ανδρικό κεφάλι ξεπήδησε μέσα από το χώμα κατά τις εργασίες αναβάθμισης των υποδομών που γίνονται από τον δήμο Αθηναίων στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και την οδό Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για την κεφαλή ενός γενειοφόρου Ερμή, που στην αρχαιότητα βρισκόταν στην κορυφή υψηλής στήλης, μιας Ερμαϊκής στήλης, όπως λέγεται σήμερα.
Οι Ερμές ή Ερμαί, όπως αποκαλούνταν στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούνταν σε διάφορα σημεία της πόλης ή και έξω από αυτήν ως επισήμανση των ορίων της ακίνητης περιουσίας κάποιου πολίτη, ακόμη σαν οδοδείκτες προκειμένου να μετρώνται οι αποστάσεις και επίσης ως αφιερώματα, αφού θεωρούνταν ότι προστάτευαν το βιος των ανθρώπων από κάθε κακό και ότι έφερναν τύχη. Οι στήλες ήταν λίθινες και τετράπλευρες, καμιά φορά μάλιστα δεν έφεραν μόνον το κεφάλι αλλά και τον κορμό. Αρχικά ήταν απλώς σωροί από πέτρες με ένα σύμβολο στην κορυφή τους, ενώ επίσης μπορεί να ήταν και τεράστιοι φαλλοί λαξευμένοι σε πέτρα. Γρήγορα ωστόσο, την εποχή που η λατρεία του Ερμή συνδεόταν με τον Διόνυσο και την ερωτική ορμή, πήραν την ονομασία τους από αυτόν το θεό.
Στην Αττική υπάρχουν πολλές Ερμές όλων των εποχών, σημειώνεται μάλιστα ότι ο Πεισιστρατίδης Ίππαρχος έστησε μεγάλο αριθμό τους σε διάφορα σημεία, χρησιμοποιώντας τες και ως οδοδείκτες. ΄Εφεραν και επιγραφές εξάλλου με διάφορες προτροπές , όπως «μη φίλον εξαπάτα» , «στίχε δίκαια φρονών». Ιδιαίτερα σημαντικές και ιερές θεωρούνταν οι Ερμές που ήταν τοποθετημένες στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, στοιχισμένες σε σειρά στη «Στοά των Ερμών», όπως λεγόταν. Τις κεφαλές αυτών των Ερμών είχε κόψει, κατά πολλούς ο Αλκιβιάδης, πριν από την αποτυχημένη Σικελική εκστρατεία. Οι επικηρυγμένοι δράστες μάλιστα αυτής της ανόσιας πράξεις είχαν ονομασθεί Ερμοκοπίδες
Την είδηση πάντως για το εύρημα μιας τέτοιας κεφαλής Ερμή δεν έχει δώσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθήνας, η οποία είναι η απολύτως υπεύθυνη για ανασκαφές, ευρήματα ή ό,τι άλλο σχετίζεται με την αρχαία Αθήνα αλλά καθ΄ υπέρβασιν ο δήμαρχος Αθηναίων. Έτσι το κοινό έμαθε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ανακάλυψη, κατόπιν ανάρτησης του κ. Μπακογιάννη, ο οποίος πληροφορεί ότι η κεφαλή βρέθηκε σε βάθος ενάμιση μέτρου. ΄Αγνωστο επομένως αν οι εργασίες διακόπηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, αν πραγματοποιείται ανασκαφή κι αν υπάρχουν και άλλα ευρήματα.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Αθηναίων: Δίπλα σε κάθε συνάνθρωπo που έχει ανάγκη με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι Plus»
Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους της πόλης με δράσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ
Αθήνα: Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας το σιντριβάνι της Ομόνοιας
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση