ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για πρώτη φορά στην διεθνή πορεία της, η εταιρεία Cabana συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζουν τη Συλλογή Μπενάκη ή Benaki Collection AW23.
Ο σκοπός τους, να στηρίξουν το Μουσείο και να εξυψώσουν την ελληνική παραδοσιακή τέχνη. Οι καταπληκτικοί τοπικοί τεχνίτες αν δούλεψαν μέσα σε προκαθορισμένους κανόνες, κατάφεραν πάντα να εμπλουτίσουν τα έργα τους με την προσωπική τους ιδιοφυία. Καταφέρνοντας εν τέλει να φιλοτεχνήσουν συνθέσεις τέχνης. Όπως και οι καλλιτέχνες.
Τι εστί Cabana;
H εταιρία Cabana. Εκδίδει ένα από το πιο σημαντικά και έγκυρα εξαμηνιαία έντυπα στο χώρο της διακοσμητικής τέχνης διεθνώς. Ωστόσο δεν αποτελεί μόνο έκδοση, αλλά κυρίως μπουτίκ ή διαδικτιακό εκθετήριο φίνων οικιακών αντικειμένων και ρούχων. Προβάλλει μια συνολική εικόνα της υψηλής αισθητικής για τη σύγχρονη ζωή, μακριά από το μπαναλιτέ των εμπορικών τάσεων.
Η Cabana συνηθίζει να συνεργάζεται με διάφορους εκλεπτυσμένους σχεδιαστές και οίκους. Αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχει σχετιστεί με μουσείο ή άλλο δημόσιο οργανισμό.
Η Συλλογή Μπενάκη της εταιρείας Cabana αποτελείται από χειροποίητα κεραμικά, αντικείμενα και υφάσματα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Ακολουθούν μοτίβα και φόρμες από τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη. Η Συλλογή παρουσιάζεται στον ιστιότοπο του οργανισμού εδώ και λίγες ημέρες.
Θάλασσα και φως
Παράλληλα, η εταιρεία Cabana συνεργάστηκε για τον ίδιο σκοπό και με την Αταλάντη Μαρτίνου, ιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού τέχνης Arch. Εκτός από επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης παραμένει και δημιουργός ή παραγωγός κεραμίστρια. Μάλιστα, στον Arch, στην Πλάκα, διαθέτει και εργαστήριο κεραμικής (φούρνο κλπ). Η πρόσφατη σειρά κεραμικών που παρουσιάζει για την Cabana έχει φιλοτεχνηθεί από σίφνιο τεχνίτη (το νησί διατηρεί ξακουστή κεραμική παράδοση) ενώ η ίδια ζωγράφισε τις συνθέσεις αυτές στο χέρι.
Με φίνες λεπτομέρειες και μια παλέτα στους τόνους του μπλε και του κίτρινου (θάλασσα και φως), αποτελούν per se εξαίσια διακοσμητικά αντικείμενα. Χρηστικά σκεύη, αλλά με ομορφιά που διαχέεται και δεσπόζει στο χώρο.
Ιωάννινα και Κρήτη
Για τη νέα συλλογή Μπενάκη, οι διάσημοι σχεδιαστές του Cabana απέκτησαν προνομιακή πρόσβαση στα κειμήλια και τα αρχεία του Μουσείου. Κάθε σχέδιο, πατρόν, χρώμα ακολουθεί την πλούσια παράδοση των ελληνικών διακοσμητικών τεχνών. Οι ονομασίες που δίδονται σε κάθε αντικείμενο τιμούν τον ελληνικό πολιτισμό: Τραπεζομάντηλο Ιωάννινα (Ioannina Tablecloth) αντλεί στοιχεία από ένα κομμάτι του 19ου αιώνα με βαρύ στολισμό που ανήκε σε αυτήν την εύρωστη πόλη με παράδοση αργυροχρυσοχοΐας.
Αλλού βρίσκει κανείς και το κρητικό τραπεζομάντιλο (Creta Tablecloth) με τα ασορτί πιάτα ζωγραφισμένα στο χέρι. Αναπαριστούν συνθέσεις από γαρύφαλλα και αετούς -γνώριμο μοτίβο στα βενετσιάνικα κεντήματα από τον 16ο αιώνα, που επηρέασαν τους χειρονάκτες της Κρήτης.
Από την Καρδαμύλη στον κόσμο
Το αντικείμενα της συλλογής Benaki Collection AW23 φωτογραφήθηκαν μάλιστα στην ιστορική οικία του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη, που αποτελεί μέρος του οργανισμού Μπενάκη. Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν από τον Μιγκέλ Φλόρες Βιάνα (Miguel Flores-Vianna @hautebohemiansmfv), συντάκτη του Cabana.
«Ύστερα από μια μακρόχρονη διαδικασία σχεδιασμού σε στενή συνεργασία με τα περίφημα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, φανταστήκαμε αυτή τη συλλογή ως φόρο τιμή στην Ελλάδα και στην αρχέγονη, πολυεπίπεδη παράδοσή της στο χώρο των χειρονακτικών, διακοσμητικών τεχνών», σημείωσαν οι επιμελητές της σειράς.
Εορτασμός ελληνικής τέχνης
Για να ολοκληρώσει τον εορτασμό της ελληνικής τέχνης, η Cabana δημιούργησε ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη. Σε άπταιστα βρετανικά αγγλικά, ο διευθυντής ξεναγεί το θεατή στους περίοπτους χώρους των συλλογών στο Μουσείο Μπενάκη.
Κατά τη διάρκεια του βίντεο, ο Γιώργης Μαγγίνης επισημαίνει ότι (σε ελεύθερη μετάφραση): «Για να συλλάβει κανείς τι σημαίνει η ελληνικότητα σήμερα, πρέπει να έρθει στο Μουσείο Μπενάκη. Συνιστά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην αρχαιότητα και το εδώ και τώρα. Ένα Μουσείο που αναδεικνύει την συνέχεια του πολιτισμού. Σε αυτούς τους τοίχους υπάρχουν σάρκα και οστά».
Ο Γιώργης Μαγγίνης
Ο Γιώργης Μαγγίνης σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου -SOAS.
Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την Αγία Κορυφή του Όρους Σινά με υποτροφίες της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιδρύματος Λεβέντη και του Ιδρύματος Wingate.
Από το 2001 έχει διδάξει ιστορία της βυζαντινής τέχνης (SOAS και της ισλαμικής τέχνης σε περίφημους χώρους πανεπιστημιακούς και μουσειακούς. Όπως, το SOAS, το Ινστιτούτο Courtauld, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Ινστιτούτο Ισμαηλιτικών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αγά Χαν, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Κατάρ). Αλλά και ιστορία της κινεζικής τέχνης (Μουσείο Μπενάκη, SOAS). Παραμένει επίτιμος εταίρος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.
Έχει εργαστεί επίσης: Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ως υπεύθυνος συλλογών και βιβλιοθήκης, στον καθεδρικό ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου ως υπεύθυνος αρχείου και επιμελητής μουσείου, στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων ως υπεύθυνος κειμένων, καθώς και σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ως σύμβουλος ανάπτυξης.
Το 2013 ήταν υπότροφος (Stanley J. Seeger Fellow) στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton).
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα πάνω στην κυπριακή προϊστορία, την ισλαμική αρχιτεκτονική και τέχνη, τις σιναϊτικές σπουδές, την κινεζική κεραμική καθώς και την ελληνική και αρμενική διασπορά.
Το 2016 κυκλοφόρησαν δύο βιβλία του: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims (Λονδίνο) και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics (Αθήνα και Λονδίνο).
Πληροφορίες
Η συλλογή αυτή μόλις λανσαρίστηκε στον ιστιότοπο του Cabana.
Μέρος από τα έσοδα θα στηρίξουν το Μουσείο Μπενάκη και εν μέρει τη σύγχρονη καλλιτεχνική ζωή στην Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη και cabanamagazine.com.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος