ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μακρά ιστορία, πρόκειται να στεγάσει στη Μύρινα της Λήμνου το Αρχαιολογικού Μουσείο του νησιού.
Ο λόγος για το αρχοντικό του Ιδρύματος «Χριστοδουλίδειο Συσσίτιο», που βρίσκεται στις υπώρειες του Κάστρου της Μύρινας, στο παραλιακό μέτωπο του Ρωμέικου Γιαλού και για το οποίο υπάρχει κοινή βούληση της μετατροπής του σε μουσείο τόσο από το ίδιο το ίδρυμα όσο και από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς μάλιστα θετική είναι και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.
«Το νησί θα αποκτήσει ένα μουσείο στο οποίο θα εκτίθενται με πρότυπο τρόπο τα εξαιρετικά ευρήματα από τις πολυετείς εντόπιες ανασκαφές, τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και ξεχωριστής ιστορικής πορείας της Λήμνου», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνοντας ότι ανοίγει έτσι η διαδικασία της παραχώρησης του Χριστοδουλίδειου αρχοντικού στο ΥΠΠΟΑ μετά και την επίλυση διαφόρων νομικών ζητημάτων.
«Η μέριμνα για την ανάδειξη της ιστορικής και της αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου τα θωρακίζουν και τα ενισχύουν σε πολλά επίπεδα», τόνισε εξάλλου η υπουργός. Το αρχοντικό, με τη θέση του, το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο κτήριο του Ρωμέικου Γιαλού, όπως και σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα, κάτοψης σχήματος Γ με επιφάνεια 637,16 τμ. ανά όροφο. Διαθέτει επίσης υπόγειο, επιφάνειας 317,58 τ.μ. όπως και σοφίτα 265,38 τ.μ. Την τελευταία δεκαετία όμως είχε εγκαταλειφθεί, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς αλλά και από τα προβλήματα στη στέγη του. Το κτήριο, που ανεγέρθηκε το 1868 ανήκε στον επιφανή μεγαλέμπορο και παραγωγό βαμβακιού στην Αίγυπτο, Στυλιανό Χριστοδουλίδη.
Διακρίνεται για την ιδιαίτερη καλαισθησία του και ξεχωρίζουν η κάλυψη της οροφής στην είσοδο με πολύχρωμα βιτρό, τα εντυπωσιακά τζάκια από γρανίτη στα περισσότερα δωμάτια και τα ξυλόγλυπτα πατώματα. Πολλά από τα δομικά υλικά είχαν εισαχθεί από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπως φανερώνουν επιγραφές- σφραγίδες, στις εστίες -από μαντέμι- που σώζονται στο υπόγειο του κτηρίου.
Κατά τον 19ο και το α΄ μισό του 20 ου αιώνα, το αρχοντικό Χριστοδουλίδη συνδέθηκε στενά με την κοινωνική ζωή και την ιστορία του νησιού. Εκεί φιλοξενήθηκαν ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ο ναύαρχος Δημήτριος Φωκάς αλλά και επιτελείς του Αγγλικού Στόλου.
Το 1941, ο γιος του Στυλιανού Χριστοδουλίδη, Τζώρτζης ίδρυσε το «Χριστοδουλίδειο Μαθητικό Συσσίτιο», το οποίο λειτούργησε μέσα στο κτήριο. Στη γερμανική κατοχή το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως λέσχη των αξιωματικών της Γκεστάπο ενώ ο Τζώρτζης Χριστοδουλίδης, φυλακίστηκε στο Μούδρο.
Μετά τον θάνατο του, πάντως το 1943, το ακίνητο περιήλθε στο ίδρυμα, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούλησή του. Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα κάλυψε ανάγκες δημοσίων Υπηρεσιών και φορέων, προσφέροντας στέγαση στην Αγροτική Τράπεζα την δεκαετία του 1960, στο Γυμνάσιο Μύρινας (1966-1974) και στη Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου (1975- 2005) ενώ από το 2007 έως το 2020 είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Διαβάστε ακόμη:
Με 630 εκατομμύρια ευρώ ο πολιτισμός στο Ταμείο Ανάκαμψης
Πιστοποίηση για μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς: Σε Δημητσάνα και Λέσβο
«Κι εγώ στο Μοριά»! Διαδρομές ιστορίας, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη