ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε βάθος μόλις ενός μέτρου κάτω από την πλατεία Θεάτρου στο κέντρο της Αθήνας ένα ψηφιδωτό και τα κατάλοιπα του κτιρίου στο οποίο ανήκε έκαναν την έκπληξη κατά τις εργασίες που γίνονται στο χώρο.
Πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτηριακού συγκροτήματος, αρκετά εκτεταμένου, που χρονολογείται στους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.
Τα δάπεδά του καλύπτονταν από μαρμαροθετήματα «opus sectile» (τεχνική κοπής μαρμάρου) και ψηφιδωτό με σχηματοποιημένο φυτικό και γεωμετρικό διάκοσμο. Τμήματά τους μόνον έχουν διασωθεί, είναι όμως σε καλή κατάσταση και μαρτυρούν τον πολυτελή χαρακτήρα του οικοδομήματος.
Τα συγκρότημα αποτελείται από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι έχουν αποκαλυφθεί μερικώς και διατηρούνται σε χαμηλό ύψος. Ο μεσαίος χώρος, με μήκος πλευράς 7.40μ, οριοθετείται από μαρμάρινους λιθοπλίνθους εν είδει στυλοβάτου, με εντορμίες στην άνω επιφάνειά τους για την ένθεση κιγκλιδώματος ή θωρακίων.
Παλαιότερες ανασκαφές μάλιστα σε όμορα ακίνητα έχουν αποκαλύψει αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως τοιχοδομές και ψηφιδωτά δάπεδα, που φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα.
Η ανάπλαση
Το εύρημα ήρθε στο φως από τις εκσκαφικές εργασίες που άρχισαν στις 7 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του έργου που εκτελεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου.
Τώρα αναμένεται, ότι η συνέχιση της ανασκαφής θα αποδώσει στοιχεία χρήσιμα για την ταύτιση, την ακριβή χρονολογική τεκμηρίωση και την ενδεχόμενη είναι να φωτίσει και να διασώσει άγνωστες πτυχές της ιστορικής και αρχαιολογικής εξέλιξης του κέντρου της Αθήνας.
Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις του σημαντικού έργου που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της Πλατείας.
Σε κάθε περίπτωση η ανακάλυψη αρχαίων στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς η πυκνή δόμησή της από εποχές μάλιστα του 19ου και ως τα μισά του 20ού αιώνα, όταν ο έλεγχος των οικοδομών ήταν εξαιρετικά πλημμελής ή και απουσίαζε, δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια για νέα ευρήματα.
Παρ΄όλα αυτά η πραγματικότητα εντυπωσιάζει. Ενδιαφέρον είναι εξάλλου και το γεγονός της ύπαρξης οικοδομημάτων αρκετά μακριά από το κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, η οποία, όπως γνωρίζουμε είχε επεκταθεί στην περιοχή του σημερινού Εθνικού Κήπου.
Διαβάστε επίσης:
Χάλκινοι αρχαίοι θεοί και τάματα στην Τοσκάνη – Μοναδικά ευρήματα
Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου: Η Ελληνίδα από την Αργεντινή που υφαίνει τη φύση