ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρχαία ελληνικά αγγεία, τα οποία επρόκειτο να βγουν σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης αποσύρθηκαν.
Προερχόμενα από την διάσημη συλλογή Ζίμερμαν, τέσσερα αγγεία -από το σύνολο των 60- που θα δημοπρατούνταν την Τρίτη 9 Απριλίου διαπιστώθηκε, ότι ήταν συνδεδεμένα με τον διαβόητο αρχαιοκάπηλο Τζιανφράνκο Μπεκίνα, ο οποίος το 2011 είχε καταδικαστεί στην Ιταλία για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.
Την αποκάλυψη, όπως αναφέρει ο Guardian έκανε ο Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε λεηλατημένες αρχαιότητες και στα παράνομα δίκτυα διακίνησής τους, ο οποίος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ανέφερε, ότι υπήρχαν καταδικαστικά στοιχεία στην αλληλογραφία του ίδιου του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο, τα οποία έχουν κατασχεθεί από την αστυνομία. Ο ίδιος επέκρινε μάλιστα τον Christie’s, γιατί απέκρυψε το γεγονός, διευκρινίζοντας, ότι ενώ στον κατάλογο της δημοπρασίας αναφερόταν, ότι ο οίκος είχε πουλήσει παλαιότερα, το 1979, τρία από αυτά τα αντικείμενα σε δημοπρασία στη Γενεύη, είχε «παραλείψει», ότι είχαν αποσταλεί στον οίκο δημοπρασιών από τον Μπεκίνα!
«Αυτή είναι μια νέα εικόνα για τα τεχνάσματα, που χρησιμοποιεί η αγορά στο υψηλότερο επίπεδό της», όπως δήλωσε ο κ. Τσιρογιάννης στον Guardian. «Αποκλείουν σκόπιμα τη σύνδεση ενός διακινητή σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, αν και γνωρίζουν για αυτή τη σύνδεση εδώ και 45 χρόνια».
Και εδώ να σημειωθεί, ότι το mononews είχε δημοσιεύσει από τις 27 Μαρτίου την είδηση της δημοπρασίας της συλλογής Ζίμερμαν, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «Όσον αφορά το ιστορικό τους, για καθένα από αυτά εμφανίζεται μία διαδρομή ιδιοκτησίας, η οποία πάντως μπορεί να ελεγχθεί μόνον από ειδικούς στο συγκεκριμένο τομέα». Όπως και τελικά έγινε.
Τα αρχεία μιλούν
Οι επίμαχες αρχαιότητες περιλαμβάνουν ένα μελανόμορφο αττικό κύπελλο, με παράσταση πολεμιστών και άλλων μορφών του 570-560 π.Χ. περίπου, το οποίο θα δημοπρατείτο για 15.000 έως 20.000 δολάρια, το πώμα μιας λεκανίδας ή κύπελλου, διακοσμημένο με σφίγγες (570-550 π.Χ. περίπου) με εκτίμηση από 8.000 έως 12.000 δολάρια, μία υδρία με παράσταση Διονύσου με ένα κέρας πόσης (530-520 π.Χ. περίπου), με εκτίμηση από 7.000 έως 9.000 δολάρια.
«Τα αρχαία ελληνικά αγγεία, που συνέλεξε ο δρ Μάνφρεντ Ζίμερμαν (1935-2011) συγκαταλέγονται στις καλύτερες ιδιωτικές συλλογές του είδους του και συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 20ού-αρχές του 21ου αιώνα», όπως αναφερόταν άλλωστε, στον κατάλογο των πωλήσεων του οίκου Christie’s. Όλα τα αμφισβητούμενα όμως αρχαία έχουν τώρα αποσυρθεί από την ηλεκτρονική του σελίδα.
Όπως λέει ο Έλληνας αρχαιολόγος έγγραφα, σχετικά με την πώληση των Christie’s, το 1979 βρίσκονταν στο κατασχεθέν αρχείο του Μπεκίνα περιλαμβάνοντας την αλληλογραφία του οίκου και τον κατάλογο δημοπρασιών με αντικείμενα, τα οποία ο αρχαιοκάπηλος είχε σημαδέψει με κόκκινο στυλό. Ο κ. Τσιρογιάννης όμως, είναι σε θέση να τα ελέγξει όλα αυτά, χάρις στο τεράστιο αρχειακό υλικό –πολαρόιντ, έγγραφα, αλληλογραφία κλπ- που είχε κατασχεθεί από την Αστυνομία στη διάρκεια επιδρομών σε αποθήκες του Μπεκίνα και το οποίο έχει στη διάθεσή του, ύστερα από απόφαση του ιταλού εισαγγελέα Πάολο Τζιόρτζιο Φέρι, διώκτη των διακινητών λεηλατημένων αρχαιοτήτων.
Η παράνομη διαδρομή
Ένα άλλο αγγείο επίσης, που είχε αποσυρθεί από πώληση των Christie’s παλαιότερα ήταν μία μικρή λήκυθος ή μυροδοχείο, που απεικονίζει τον ήρωα Θησέα (500-490 π.Χ.) με εκτίμηση από 20.000 έως 30.000 δολάρια. Σύμφωνα με το ιστορικό της συλλογής, ο Christie’s είχε δηλώσει, ότι ο Ζίμερμαν το είχε αγοράσει από έναν γερμανό αντιπρόσωπο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σημειώνοντας μάλιστα, ότι μαζί με άλλα δύο είχαν εκτεθεί σε γερμανικά μουσεία τα τελευταία χρόνια. Και πάλι ωστόσο, δεν έγινε λόγος για τον Μπεκίνα. Παρ’ όλο, ότι η φωτογραφία του αγγείου –με σπασμένο το στόμιο και το χείλος τότε, αλλά πλέον αποκατεστημένο- υπήρχε στο αρχείο του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Μπεκίνα η λήκυθος είχε παραδοθεί στις 21 Απριλίου 1990, γεγονός που εξηγεί, πώς την απέκτησε ο Ζίμερμαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
«Ούτε ο οίκος δημοπρασιών, ούτε ο συλλέκτης ή η οικογένειά του, ούτε καν τα μουσεία μπαίνουν στον κόπο να συνεργαστούν με τις αρχές για να ελέγξουν εάν τα αντικείμεναν εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση», όπως λέει ο κ. Τσιρογιάννης, ο οποίος τα τελευταία 18 χρόνια έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενημερώνοντας σχετικά την Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις. Από την θέση του εξάλλου στο Κέιμπριτζ, διευθύνει την έρευνα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων για την έδρα της Unesco και για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από τη μεριά του πάντως, ο οίκος δημοπρασιών αρνείται κατηγορηματικά, ότι είχε γνώση για την σχέση των αρχαίων με τον Μπεκίνα. Όπως δηλώνει στον Guardian «Οποιαδήποτε πρόταση, ότι ο Christie’s γνώριζε, ότι αυτά τα αντικείμενα προέρχονταν από τον Τζιανφράνκο Μπεκίνα είναι κατηγορηματικά ψευδής. Όταν ενημερωθήκαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει τεκμηρίωση, που να αποδεικνύει μια τέτοια σύνδεση, αποσύραμε τα έργα από την πώληση για περαιτέρω έρευνα και θα το ερευνήσουμε μαζί με τις ιταλικές αρχές».
Διαβάστε επίσης
Οι Ολυμπιακοί έρχονται αλλά ο Πύργος του Άιφελ καταρρέει και οι αρμόδιοι τσακώνονται
Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Η τέχνη της αργής επίσκεψης
Παροξυσμός βρετανού βουλευτή: Αν τα Μάρμαρα σταλούν στην Ελλάδα δεν θα επιστρέψουν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος