Στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τους πίνακες φωτογραφίας και κεντητικής του Βαγγέλη Κύρη και του Ανατόλι Γκεοργκίεφ με έργα τους που αναφέρονται και στην Κρήτη ενώ όταν έπεσε το σούρουπο η θεία φωνή της Μαρίας Φαραντούρη αντήχησε  ως  γύρω στα βουνά «Τραγουδώντας την ποίηση στην Αρχαία Ελεύθερνα»  με συμπαραστάτη τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό.

Η επέτειος των έξι ετών του μουσείου γιορτάσθηκε πριν λίγες μέρες με τον καλύτερο τρόπο και με την παρουσία πλήθους κοινού, καθώς μάλιστα η συναυλία ήταν για όλους. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους όμως και υψηλές παρουσίες, όπως η Παλόμα Πικάσο, τακτική επισκέπτρια της Ελλάδας.

«Στολά – Ένδυμα Ψυχής» είναι ο τίτλος της έκθεσης με 27 πορτρέτα, τα έντεκα από τα οποία αποτυπώνουν στολές και παραδοσιακές ενδυμασίες της Κρήτης.  «Ενδύματα –ποιήματα των χεριών από καλλιτέχνες της υφαντικής, που πήραν ψυχή από τα σώματα των ανθρώπων που τα φόρεσαν, εικόνες που αποτυπώθηκαν μοναδικά από την ευαίσθητη ματιά του φωτογράφου, έργα τέχνης της κεντητικής», όπως ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης δημιουργός του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης.

Δέκα ακόμη πορτρέτα  προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται με έξι ενδυμασίες και φορεσιές της Μικράς Ασίας ως αφιέρωμα μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ανάμεσά τους, όμως υπάρχει και το ένδυμα της περίφημης «Κυρίας της Οξέρ», ενός γλυπτού, που σήμερα εκτίθεται στο Λούβρο, αλλά  είχε αναδυθεί από τα χώματα της Ελεύθερνας τον 19ο αιώνα. Στο Μουσείο Ελεύθερνας όμως, υπάρχει το «ταίρι» της, η Κόρη της Ελεύθερνας όπως έχει ονομασθεί. Να σημειωθεί ότι χορηγός της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» ήταν η κυρία Μαρία Εμπειρίκου.

Ο Νίκος Σταμπολίδης και δίπλα του οι: Μαρία Εμπειρίκου, Παλόμα Πικάσο, Ολυμπία Τορλόνια, Ναζάν Ολτσέρ
Ο Νίκος Σταμπολίδης και δίπλα του οι: Μαρία Εμπειρίκου, Παλόμα Πικάσο, Ολυμπία Τορλόνια, Ναζάν Ολτσέρ

Στον αύλειο χώρο του μουσείου η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, που ακολούθησε των εγκαινίων, έκλεισε με ιδανικό τρόπο τις εκδηλώσεις, καθώς η μεγάλη ερμηνεύτρια απέδωσε τραγούδια σε αρχαία ποίηση, όπως της Σαπφούς,  φθάνοντας ως τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Ξαρχάκο. Ήταν μία συναυλία ενταγμένη στις εκδηλώσεις «Φεστιβάλ Κρήτης 2022» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η αφίσα της έκθεσης «Ένδυμα ψυχής»
Η αφίσα της έκθεσης «Ένδυμα ψυχής»

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Πρόδρομος, ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και άλλοι. Ανάμεσα στο κοινό της συναυλίας εξάλλου, εκτός της Παλόμα Πικάσο  ήταν η κυρία Εμπειρίκου,  η πριγκίπισσα  Ολυμπία Τορλόνια από τη Ρώμη, η Ναζάν Ολτσέρ, διευθύντρια του Μουσείου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης και πολλοί ακόμη.

Ο Βαγγέλης Κύρης και ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ μπροστά στον πίνακα με το ένδυμα της Κυρίας της Οξέρ
Ο Βαγγέλης Κύρης και ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ μπροστά στον πίνακα με το ένδυμα της Κυρίας της Οξέρ