ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τις πρώτες ζωγραφιές στα σπήλαια πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια ως τα τελευταία ψηφιακά έργα οι σκύλοι, οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου εμφανίζονται σε όλη την ιστορία της τέχνης.
Όχι μόνον αποτυπώνοντας την αγάπη των ιδιοκτητών τους για αυτά, αλλά φανερώνοντας και πολλά για το χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους. Στην έκθεση, που μόλις εγκαινιάστηκε στην Συλλογή Wallace του Λονδίνου, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη σε έργα τέχνης με τα αγαπημένα σκυλάκια παρουσιάζεται αυτή η στενή σχέση, όχι απλώς μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, αλλά ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τα κατοικίδιά τους.
Με τίτλο «Πορτρέτα σκύλων: Από τον Γκέινσμπορο στον Χόκνεϊ» και με περισσότερα από 50 έργα τέχνης επιχειρείται έτσι, σύμφωνα με τους διοργανωτές της μια επανεκτίμηση του πορτρέτου του σκύλου» από καλλιτεχνική άποψη.
«Είναι ένας εορτασμός αυτού του ιδιαίτερου δεσμού που έχουμε με τα σκυλιά και παράλληλα εξερευνά, τι μπορούν να μας πουν τα πορτρέτα τους, όχι μόνο για τα κατοικίδιά μας, αλλά για τον εαυτό μας, τις αξίες μας, τις ηθικές μας τάσεις, την κοινωνική μας θέση», όπως λέει ο βοηθός επιμελητής Αλεξάντερ Κόλινς.
Η Βικτώρια και ο πίνακας
Τα έργα προέρχονται από βρετανικές συλλογές και ανάμεσα στα πιο σημαντικά είναι ένα σχέδιο του ποδιού ενός σκύλου (γύρω στο 1490-95) από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, δανεισμένο από τις Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας.
Επίσης η ελαιογραφία του Έντουιν Λάντσιερ «Έκτωρ, Νέρων και Ντας με τον παπαγάλο Λότι» (1838) από τη Βασιλική Συλλογή. Αυτό το τελευταίο μάλιστα ήταν έργο, που δημιουργήθηκε ειδικά για τη βασίλισσα Βικτώρια, η οποία «το είχε τόσο ερωτευτεί που έγραψε γι’ αυτό στα ημερολόγιά της λέγοντας, πόσο υπέροχο ήταν», λέει ο Κόλινς.
Εκτός από ζωγραφική και γλυπτική η έκθεση όμως, περιλαμβάνει επίσης σχέδια, κοσμήματα, ακόμη και ταξιδερμία. Κι ο λόγος είναι, η ανάδειξη όλων των διαφορετικών πτυχών, σκοπών και παραδόσεων της τέχνης, που αφορά τους σκύλους ανά τους αιώνες, καθώς και την εξέλιξη της σχέσης του ανθρώπου μαζί τους
Το παλαιότερο έργο είναι ένα ρωμαϊκό, μαρμάρινο γλυπτό, που απεικονίζει δύο λαγωνικά, δανεισμένο από το Βρετανικό Μουσείο. Υπάρχουν επίσης περισσότερα σύγχρονα έργα, όπως ο πίνακας του Λούσιαν Φρόιντ του 1988 με τον Πλούτωνα και αρκετοί πίνακες του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με τα ράτσας Ντάξχουντ κατοικίδιά του, τα Στάνλεϊ και Μπούντζι.
Σκηνές, οι περισσότερες, γνωστές σε όλους, καθώς αποτυπώνουν εικόνες, που ο καθένας μπορεί να έχει δει στο σπίτι του: Τα σκυλάκια να κοιμούνται με τον τρόπο που ο Χόκνεϊ έχει αποτυπώσει τα δικά του στον καμβά.
Η Ελισάβετ και τα Κόργκι
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την έκθεση εξάλλου, ανακαλύφθηκαν πληροφορίες και για τον σκύλο, που ανήκε σε έναν από τους ιδρυτές της Συλλογής Wallace, τον Ρίτσαρντ Γουάλας. «Είχε έναν σκύλο που τον έλεγαν Σνάιπ, ο οποίος ταξίδευε μαζί του παντού και ήταν ο στενός του σύντροφος», όπως λέει ο Κόλινς. «Είχε βγάλει μάλιστα και φωτογραφία του Σνάιπ από έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους του 19ου αιώνα, και αυτή η φωτογραφία εμφανίζεται στην έκθεση».
Η Συλλογή Wallace παρουσιάζει όμως και μία παράλληλη έκθεση. Με τίτλο «Η βασίλισσα και τα Κόργκι της» εγκαινιάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και είναι αφιερωμένη προφανώς στην βασίλισσα Ελισάβετ. Σε μία αίθουσα του μουσείου έτσι, παρουσιάζονται φωτογραφίες, που θυμίζουν τη σχέση της αείμνηστης βασίλισσας με τα αγαπημένα της σκυλιά. Να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας της η Ελισάβετ είχε περισσότερα από 30 Κόργκι ενώ στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται ακόμη και ένα γενεαλογικό δέντρο αυτής της ράτσας.
Διαβάστε επίσης:
Χιλιάδες ευρώ για ένα έργο κρυμμένο πίσω από την πόρτα
Πολύκλειτος Ρέγκος: Μια μορφή της ελληνικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό Μουσείο