• Πολιτισμός

    Αντιδράσεις για φιλμ της Λένας Κιτσοπούλου με σφαγή ζαρκαδιού on camera

    • NewsRoom


    Το νέο φιλμ της Λένας Κιτσοπούλου με τίτλο ΛΑΛΚΑ, που εντάχθηκε στο ψηφιακό πρόγραμμα προβολών ENTER της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, φαίνεται πως έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

    Στο φιλμ, που αφορά στο οδοιπορικό της Κιτσοπούλου στον κτηνοτροφικό οικισμό Λάλκα της ορεινής Ναυπακτίας, παρακολουθούμε σκληρά πλάνα από σφαγές ζώων, μια άγρια σκηνή  με ένα ελάφι που σφαγιάζεται, γδέρνεται και τρώγεται, ωμοφαγία από ανθρώπους αλλά και σκυλιά, την ίδια τη Λένα Κιτσοπούλου να καπνίζει, να κάνει «κυκλάκια» με τον καπνό, να πυροβολεί και να μιλάει για τον Covid-19, καλώντας τον κόσμο να ζήσει ελεύθερα.

    «Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα» αναφέρει η Λένα Κιτσοπούλου σε εισαγωγικό κείμενό της για το φιλμ.

    «Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής», συνεχίζει η Λένα Κιτσοπούλου.

    Όσο για τη θέση της για τον κορονοϊό; «Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

    Ωστόσο, το φιλμ της Λένας Κιτσοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία όπως φαίνεται δεν μπόρεσε να… δει «καλλιτεχνικά» τις σκηνές με τις σφαγές ζώων.

    Η Ομοσπονδία αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της:

    «Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας. Σφάχτηκε, γδάρθηκε, τεμαχίστηκε… Ο λόγος για την ταινία μικρού μήκους ΛΑΛΚΑ της Λένας Κιτσοπούλου. Μόνη σχετική αναφορά στο σημείωμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που χρηματοδότησε την ταινία: ΄Το έργο περιέχει σκηνές που μπορεί να θεωρηθούν ενοχλητικές από ορισμένους θεατές. Κατάλληλο άνω των 18 ετών’.

    Οι σκηνές που ‘μπορεί να θεωρηθούν ενοχλητικές από ορισμένους’ περιλαμβάνουν το κοντινό και επίμονο πλάνο ενός σκοτωμένου ζαρκαδιού κρεμασμένου ανάποδα πάνω από το αίμα του, το ολοκληρωτικό γδάρσιμό του, το ξεκοίλιασμα του ζώου με ροκ υπόκρουση, η επίδειξη των εντοσθίων του πριν τα καταβροχθίσει ωμά ο κεντρικός ήρωας, διακηρύσσοντας, σε κατάσταση βακχικής χαράς, τη φιλοσοφία του και μήνυμα της ταινίας, να ‘αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής’.

    Στη γιορτή των ενστίκτων βίας, να προσθέσουμε τα τραχιά επιφωνήματα ηδονής, στον ρυθμό του τεμαχίσματος του ζαρκαδιού με μπαλτά. Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία δεν αντιλαμβάνεται με ποιον τρόπο η απροκάλυπτη σφαγή και το on camera γδάρσιμο ενός ζαρκαδιού, εντάσσονται στον σκοπό του προγράμματος ENTER της Στέγης ‘να συμπεριλάβουμε και να κατανοήσουμε το παρόν, να διδαχτούμε από αυτό, να το αφηγηθούμε και να το ξορκίσουμε, δημιουργώντας παράλληλα μια ψηφιακή χρονοκάψουλα που θα διατηρήσει τη μνήμη αυτής της εποχής για τις μελλοντικές
    γενιές’»

    Η Φιλοζωϊκή εταιρεία αναφέρει πως θα προχωρήσει σε προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ ζητά από τη Στέγη να πάρει θέση για το ζήτημα.

    Όπως αναφέρει, πάντως, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην ψηφιακή της πλατφόρμα το φιλμ είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 18 ετών και περιέχει σκηνές που μπορεί να θεωρηθούν ιδιαίτερα σκληρές από ορισμένους θεατές.



    ΣΧΟΛΙΑ