Έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά διεθνώς, πολλά από αυτά εικόνες της Ελλάδας άλλων εποχών, έργα που ταξιδεύουν το κοινό σε διάφορες χώρες του κόσμου κι άλλα με ιδιαίτερα πολιτικά και κοινωνικά σχόλια. Γιατί ο Ανρί Καρτιέ- Μπρεσόν, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, ο θεωρούμενος και ένας από τους «πατέρες» του φωτορεπορτάζ και η σύζυγός του Μαρτίν Φρανκ, δημιουργός ντοκιμαντερίστικων εικόνων και πορτρέτων μεγάλων προσωπικοτήτων άφησαν πίσω τους σπουδαίο έργο, που έχει «διαβάσει» και έχει αποτυπώσει την ιστορία της εποχής τους μέσα από την αλήθεια του φακού.

Αυτό το καλοκαίρι, δύο παράλληλα αφιερώματα των δημιουργών, που έχει προγραμματίσει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στα μουσεία του στο Παγκράτι και στην Άνδρο φέρνουν κοντά στο ελληνικό κοινό σημαντικές στιγμές από το πλούσιο έργο τους.

1

Με έναρξη από τις 3 Ιουλίου και με την συμβολή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson στην Αθήνα θα παρουσιαστούν έργα του Ανρί Καρτιέ –Μπρεσόν και στην Άνδρο της Μαρτίν Φρανκ και οι δύο εκθέσεις υπό την αιγίδα του Γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Μία παράμετρος που λίγοι γνωρίζουν εξάλλου, είναι ότι το ζευγάρι των φωτογράφων ήταν αγαπημένοι φίλοι του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

Ο Καρτιέ- Μπρεσόν άλλωστε είχε εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Άνδρο το 1987, εκθέτοντας 150 φωτογραφίες που επέλεξε ο ίδιος. Ενώ στην Μαρτίν Φρανκ οφείλεται ένα τα ωραιότερα πορτραίτα της Ελίζας Γουλανδρή, φωτογραφημένη στο Γκστάαντ το 1999, μόλις έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της.

Σε κάθε περίπτωση μέσα από τον φωτογραφικό φακό και την ιδιαίτερη τεχνική τους, οι δύο καλλιτέχνες άφησαν ο καθένας το δικό τους ανεξίτηλο αποτύπωμα στην τέχνη.

Εικόνες της Ελλάδας

Το μεγάλο αφιέρωμα στον Καρτιέ-Μπρεσόν (1908-2004) αποτελείται από δυο ξεχωριστές ενότητες, στην πρώτη από τις οποίες παρουσιάζονται οι 74 φωτογραφίες, που απαρτίζουν το μοναδικό λεύκωμα Images à la sauvette (The Decisive Moment), το οποίο δημοσιεύτηκε το 1952 με εικόνες από πολλές, διαφορετικές γωνιές του κόσμου.

Ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν με την φωτογραφική μηχανή του
Ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν με την φωτογραφική μηχανή του

Είναι το λεύκωμα άλλωστε, που έχει χαρακτηριστεί από τον άλλο σπουδαίο φωτογράφο Ρόμπερτ Κάπα με τον οποίο είχαν δημιουργήσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Magnum ως η «Βίβλος για φωτογράφους». Έργο που παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο διάσημη αναφορά στο έργο του Καρτιέ-Μπρεσόν.

Αφιερωμένη στην Ελλάδα είναι εξάλλου, η δεύτερη ενότητα, στην οποία για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται οι φωτογραφίες, που τράβηξε ο Ανρί Καρτιέ- Μπρεσόν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του το 1937, το 1953 και το 1961 στην Αθήνα, τις Κυκλάδες, τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και τις πιο απόμακρες πλευρές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, το 80% περίπου της έκθεσης αποτελείται από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως και τα οποία θα πλαισιώνονται με πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

Έκθεση της Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο

Η Μαρτίν Φρανκ φωτογραφημένη από τον Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, το 1972

Περί τις 150 φωτογραφίες της Μαρτίν Φρανκ (1938- 2012) παρουσιάζονται εξάλλου στην μεγάλη αναδρομική έκθεση της φωτογράφου στην Άνδρο.

Στο αφιέρωμα εκτίθενται αναλυτικά όλες οι θεματικές, που την απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας, από τα διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του ανθρώπου (παιδική ηλικία, μύηση, ωριμότητα) ως τον κόσμο της εργασίας, πολιτικά και κοινωνικά θέματα (διαδηλώσεις, πορτραίτα, κριτική του υπερκαταναλωτισμού) αλλά και τους φεμινιστικούς αγώνες.

Να σημειωθεί, ότι προγραμματίζονται και ξεναγήσεις για το κοινό και στις δύο εκθέσεις, ενώ η ειδικά σχεδιασμένη διαδραστική ξενάγηση «Φωτο-βόλτα στο Παγκράτι» έχει προγραμματιστεί για 5 και 12 Ιουλίου όπως και κάθε Παρασκευή μετά τις 30 Αυγούστου.

Info

Μουσείο Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Αθήνα: Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ. 210 72 52 895
Έκθεση: Henri Cartier-Bresson
Διάρκεια: 3 Ιουλίου ως 27 Οκτωβρίου

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος: Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα Άνδρου
Έκθεση: Martine Franck
Διάρκεια: 3 Ιουλίου ως 27 Οκτωβρίου

Διαβάστε επίσης

Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Η τέχνη της αργής επίσκεψης

Νόαμ Τσόμσκι: Διαψεύδει η οικογένειά του την είδηση για τον θάνατό του

Πιερρακάκης: Το σχέδιο για την Pisa- Πώς θα μπει η δημιουργική σκέψη στα σχολεία