Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bons Vivants

Άννα Ετιαρίδου: Οι «Υπάκουοι» μπροστά στην γυμνή αλήθεια

Άννα Ετιαρίδου: Οι «Υπάκουοι» μπροστά στην γυμνή αλήθεια

Άννα Ετιαρίδου

Στο έργο Οι Υπάκουοι ή Reunion, καρδιά της υπόθεσης παραμένει η Άννα Ετιαρίδου. Επανέρχεται και πάλι ως θεατρική συγγραφέας, χωρίς να αποχωρίζεται ποτέ το σανίδι, αφού επιστρέφει και ως ηθοποιός στην ίδια της την παράσταση.

Όσοι θεατρόφιλοι επισκέφτηκαν το Θέατρο Βαφείο την προηγούμενη σαιζόν για την παράσταση με τίτλο Οι Υπάκουοι ή Reunion, προφανώς θα αναρωτιούνται: Προς τι αυτή η μεγαλειώδης ανακοίνωση αφού πρόκειται για έργο παλιό;

Στην Αράχωβα μια μέρα

Ιδού η πλάνη. Το έργο Οι Υπάκουοι ή Reunion έχει πλήρως ανανεωθεί μέσα από την σκηνοθεσία του Κώστα Δελακούρα. Ανεβάζει μια παράσταση με τόσο λειασμένες και δουλεμένες ερμηνείες που αισθάνεται κανείς ότι κοιτάζει μέσα από την κλειδαρότρυπα τις απίθανες σχέσεις μιας παλιάς παρέας φίλων.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για παλιούς συμμαθητές από το λύκειο που μαζεύονται για ένα πρωτοχρονιάτικο reunion σε εξοχικό στην Αράχωβα. Ονειρεύονται να πιάσουν το νήμα από τα παλιά, να γελάσουν, να πιουν, να παίξουν (ενδόμυχα να ξανανιώσουν, να ξαναερωτευτούν;).

Άλλωστε έχουν συναντηθεί ξανά μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Οι πρώτες ρωγμές

Και όμως αυτή τη φορά κάτι έχει αλλάξει. Διακρίνονται οι πρώτες ρωγμές σε μια φαινομενικά αρραγή επιφάνεια. Μήπως τους πρόλαβε ο χρόνος και παλιές εκκρεμότητες που δεν τακτοποιήθηκαν ποτέ;

Πάντως το ερώτημα «ποιοι είμαστε;» πιέζει πλέον ασφυκτικά. Πρόκειται φυσικά για τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων, που πέρασαν τα νεανικά χρόνια στα πούπουλα της δεκαετίας του 1990 (χωρίς την ανάγκη για περισυλλογή) και αναγκάζονται σε ανώμαλη προσγείωση στη μέση ηλικία.

Με καθαρόαιμο ρεαλισμό που όμως δεν στερείται τρυφερότητας και λυρικής διάθεσης, η Άννα Εταιρίδου πλαγιοκοπεί καίρια θέματα: τις οικονομικές δυσκολίες, τον ανολοκλήρωτο εφηβικό έρωτα, τον αμείλικτο χρόνο που δεν συμφωνεί με το γυναικείο φύλο.

Γυμνοί μπροστά στην αλήθεια

Με διάφορες σεναριακές ανατροπές, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα αποκαλυφθούν επίπονα μυστικά και οι μάσκες θα πέσουν. Έτσι «γυμνοί» μπροστά στην αλήθεια θα φανούν άραγε αντάξιοι των περιστάσεων;

Το έργο δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση από την πρώτη κιόλας παράσταση στο Θέατρο Βαφείο πριν από δύο χρονιές. Η Άννα Ετιαρίδου είχε όμως ήδη γράψει ακόμη ένα θεατρικό πιο πριν με τίτλο Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου.

Ουκ ολίγοι θεατές μίλησαν για «καλοκουρδισμένες και φυσικές οι ερμηνείες», για αίσθηση οικειότητας και ταύτιση με τους ήρωες επί σκηνής, σε ένα έργο «απόλυτα σύγχρονο βγαλμένο από τη ζωή».

Τελικά και φέτος, η ανησυχία παραμένει αισθητή: Πόσο συνειδητά ζούμε και τι θα αφήσουμε πίσω μας;

Πληροφορίες

Ο θίασος αποτελείται από τους: Δημήτρη Αντωνιάδη, Ειρήνη Ευαγγελάτου, Σίμο Κυπαρισσόπουλο, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Γιάννα Παπανικολάου, Κώστα Δελακούρα, Άννα Ετιαρίδου.

Σε όλο το κλίμα του έργου συμβάλλει και η μουσική του Μανώλη Μπονιάτη.

Οι υπάκουοι ή Reunion

Σκηνοθ.: Κ. Δελακούρας

Θέατρο Βαφείο-«Λάκης Καραλής»
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115
Παραστάσεις
Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 8 μ.μ.
Τιμές
€ 17, 12.