ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Μυστήρια Μετάβασης» τιτλοφορείται το πρόγραμμα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που έχοντας λάβει την παράταση δύο ετών λόγω της πανδημίας, πρόκειται να διοργανωθεί το 2023.
Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι, ότι πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται μία σειρά από έργα στην πόλη, όπως οι αναπλάσεις εμβληματικών κτηρίων και χώρων, τα οποία, θα αλλάξουν την όψη της αλλά και θα μείνουν ως απόθεμα για το μέλλον.
Ο Άνθρωπος και η Κοινωνία, το Περιβάλλον, η Εργασία είναι οι τρεις θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινείται αυτό το πρόγραμμα, που παρουσιάσθηκε σήμερα από τους επικεφαλής του θεσμού, ένα διεθνές ανοιχτό κάλεσμα σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, ομάδες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρόκειται για ένα είδος «κοινωνικής γλυπτικής, μία πολιτιστική παρέμβαση στο πλαίσιο της διευρυμένης έννοιας της τέχνης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, που είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Παρόντες επίσης η πρόεδρος του ΔΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας κυρία Δέσποινα Γερουλάνου, η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Παναγίδου (με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση κορυφαίων εκδηλώσεων πολιτισμού και λόγου) και ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου.
Όπως ανακοίνωσε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μέσα από τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για έργα και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2022 και το 2023, θα διαμορφωθεί το τελικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η έναρξη υποβολής των προτάσεων αρχίζει στις 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2021. (Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και η φόρμα υποβολής των προτάσεων, βρίσκονται στον σύνδεσμο https://bit.ly/3rdGpgV.)
Όσον αφορά τις υποδομές, όπως είπε ο κ. Οικονόμου οι μελέτες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά. Για παράδειγμα το εργοστάσιο της «Ίριδας» για την αποκατάσταση του οποίου αναμένεται ότι σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Το μόνο ανησυχητικό είναι ωστόσο, ότι παρά την σωτήρια παράταση, που δόθηκε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα -δεδομένου ότι κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει- ακόμη και τώρα δηλώνεται, ότι ως το 2023 μπορεί να υπάρχουν κάποια, που θα έχουν μεν δρομολογηθεί αλλά δεν θα έχουν ολοκληρωθεί.
«2023 ELEVSINA» θα είναι εξάλλου, η ονομασία του διοργανωτή φορέα του προγράμματος, με τον κ. Μαρμαρινό να δημιουργεί μια «νέα» λέξη, η οποία, παρ’ όλες τις προσπάθειές του να πείσει, ότι έτσι θα έχει πιο διεθνή χαρακτήρα, διαβάζεται περισσότερο ως «γκρίγκλις».
Στον χαιρετισμό της πάντως η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στην πόλη της Ελευσίνας, «η οποία μπορεί να μεταμορφωθεί, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες, που της προσφέρονται στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, της λειτουργίας της πόλης, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και της ανάπτυξης του τουρισμού», όπως είπε.
«Η Ελευσίνα ανταποκρίθηκε υπό αυτές τις απρόβλεπτες συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Sigbjørn Sandberg σε σύντομο μήνυμά του, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.
Διαβάστε επίσης:
Χρήματα για τον νεώτερο πολιτισμό – Προσκλήσεις σε μουσεία και φορείς
Τούρκοι κυνηγοί θησαυρών κατέστρεψαν εκκλησάκι στα Μοσχονήσια
Ευρήματα στα Κύθηρα από τον «Μέντορα» που μετέφερε τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ