ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον τίτλο CARRÉ-CARRÉ (οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού), δίνει στη νέα του έκθεση ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης.
Η ενότητα των νέων έργων του αποτελεί καλλιτεχνική αντίδραση στην διαφαινόμενη «ποινικοποίηση» της χειραψίας, της αγκαλιάς, του φιλιού, της ανθρώπινης επαφής γενικά. Σε καιρούς επιδημίας, όπως ο ίδιος παρατήρησε.
Για την ακρίβεια, με τα λόγια του Άγγελου Σπάρταλη: «Η ενότητα περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους ζωγραφισμένες στο χέρι και προσχέδια ταινιών. Νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια που αγκαλιάζονται και φιλιούνται για πρώτη φορά, ένα καναρίνι που κελαηδά μοναχό στο κλουβί του, ένα παιδί που χαϊδεύει και φιλά τα παιχνίδια του, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύομαι στις ταινίες αυτές, στις οποίες το κάθε ένα καρέ είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, αλλά, απομονωμένοι όπως ήμαστε, εγκλωβισμένοι στο σπίτι-φωλιά-σπηλιά μας, μέσα στον επιβεβλημένο “κανιβαλισμό” του εγκλεισμού, υπάρχει ξαφνικά πολύς χρόνος».
Και συμπληρώνει: «Φανταστείτε έναν ζωγράφο μέσα σε ταινία του Οικονομίδη, να ζωγραφίζει με ανατριχιαστική ηρεμία, προσήλωση και μαστοριά την ίδια στιγμή που άλλοι ένοικοι του σφραγισμένου από τις στρατιωτικές υγειονομικές υπηρεσίες κτιρίου ξεσκίζουν τις σάρκες τους απολαυστικά αργά, με σύντομες ταπεινωτικές λέξεις και χορογραφημένες πράξεις βίας».
Υβριδικό έργο τέχνης (με τη συμβολή Χίσλοπ)
Από τον κινηματογράφο στα εικαστικά δηλαδή, με ένα υβριδικό έργο τέχνης:
Το κάθε καρέ των ταινιών του Άγγελου Σπάρταλη αποτελούν αυτόνομο και μοναδικό έργο τέχνης. Παράλληλα συμμετέχουν στην πραγμάτωση του μεγάλου σχεδίου, της ταινίας -δηλαδή- στην οποία μετέχει.
Στην ενότητα περιλαμβάνονται καρέ από τις ταινίες «Το πρώτο φιλί», «Καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», «Κοιμήσου αγγελούδι μου», «Κόκκινη αγκαλιά» και «Το δεύτερο φιλί (Το δάσος)».
Στη μουσική επένδυση των ταινιών συμβάλλουν με πρωτότυπες συνθέσεις οι μουσικοί Πάρις Περυσινάκης, Βασίλης Μυρσινιάς, Αντώνης Παπασπύρος και Ζηνοβία Αρβανιτίδη.
Κείμενα του Σπάρταλη αφηγούνται, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Σπάρταλη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Αργύρης Μπακιρτζής και η γνωστή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ (Victoria Hislop).
Το θανάσιμο φιλί
Ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης σημειώνει σχετικά: «Σ’ αυτή την ενότητα έργων, ο Σπάρταλης επιδεικνύει με χειρουργική ακρίβεια τον τρόπο, με τον οποίο το πιο ανθρώπινο, τρυφερό, άδολο, αυθόρμητο πράγμα, ένα φιλί, μπορεί -υπό ιδιάζουσες συνθήκες- να καταστεί θανάσιμη απειλή. Η επιθυμία, ο έρωτας, να καταστούν θάνατος. Όπως τώρα, κακή ώρα. Αλλά και παράλληλα να γίνει θέμα μεγάλης τέχνης. Μιας τέχνης τόσο δικής μας όσο και αυτονόητα παγκόσμιας. Δηλαδή, που να ενδιαφέρει και να αφορά στον κάθε ένα πάνω στον πλανήτη, αφού πρόκειται για την κοινή μας μοίρα».
Με τη σειρά του, ο ιστορικός της τέχνης, πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Μελετών – Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης Χάρης Καμπουρίδης υπογραμμίζει τα εξής: «Το εικαστικό και κινηματογραφικό έργο του Άγγελου Σπάρταλη, όπως παρουσιάζεται στην ενότητα CARRÉ-CARRÉ, είναι εξαιρετικό και ελκυστικό και ως σύλληψη καλλιτεχνική και ως νόημα-περιεχόμενο. Εγκάρδια τον συγχαίρω και τον καμαρώνω. Τον ευχαριστώ, επίσης, που έχει όρεξη και έμπνευση σε μια εποχή που όλα σταμάτησαν να δημιουργεί έργα πρωτοπόρα, υβρίδια μεταξύ του κινηματογράφου με το νευρικό μοντάζ και της ζωγραφικής με την δυνατή πινελιά», ενώ ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Οικονομίδης χαρακτηρίζει τον Άγγελο Σπάρταλη ως «παίχτη της ζωής και της τέχνης, ξωτικό της Κρήτης και των Εξαρχείων, της ζωγραφικής και του σινεμά».
Άγγελος Σπάρταλης
Ο ζωγράφος και κινηματογραφιστής Άγγελος Σπάρταλης μεγάλωσε στην Κρήτη και στο Dusseldorf της Γερμανίας (σήμερα ζει στην Αθήνα, στα Εξάρχεια και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης). Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Μηχανολογία- Αεροναυπηγική).
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καινοτομίας και Ψηφιακών Εφέ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2014) και τον Χρυσό Ψηφιακό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2008), μεταξύ άλλων.
Το 2014 η Titanium Yiayiannos Gallery του αφιέρωσε το περίπτερο της στη φουάρ Art Athina. Εκεί παρουσιάστηκε η έκθεση “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη.
Το 2015 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνδιοργάνωσε μαζί με τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης την έκθεση του “Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren”, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.
Ταινίες του:
2005 Ένας κόσμος φτιαγμένος από δάκρυα
2006 Η αρπαγή της Ευρώπης (ντοκ)
2007 Το μήλο μέσα στο κεφάλι σου
2008 Το σύνδρομο της Χιονάτης
2009 Ευχές
2010 37 μνήμες
2013 Από τη Γη στη Σελήνη
2019 @9: Στα εννιά
Πληροφορίες
«CARRÉ- CARRÉ»
Οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού
Ατομική έκθεση Άγγελου Σπάρταλη
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, ώρα : 18:00
Διάρκεια Έκθεσης : Παρασκευή 15 Οκτωβρίου – Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021
Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
Τηλ: 210 7245432, 210 3648335
Email: [email protected]
Ώρες λειτουργίας Εικαστικού Κύκλου Sianti Gallery :
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Διαβάστε επίσης:
Ο Γιώργος Λάνθιμος σε δημιουργικό οίστρο
Κλόε Ζάο: Πώς οι μπίζνες της τέχνης οξύνουν τον πόλεμο Κίνας με ΗΠΑ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή