Χωρίς γενικό διευθυντή είναι εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ύστερα από παραίτηση της κυρίας Άννας Βασιλικής Καραπαναγιώτου, η οποία βρισκόταν στην θέση αυτή από τον Ιανουάριο του 2021.

Να σημειωθεί ότι το μουσείο, που αποτελεί την κιβωτό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, διανύει μία σοβαρή και κρίσιμη περίοδο της ύπαρξής του καθώς είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της επέκτασης και ανακαίνισής του, το οποίο μάλιστα έχει παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

1

Οι λόγοι της παραίτησης της κυρίας Καραπαναγιώτου δεν έχουν γίνει γνωστοί, μόλις πριν από λίγους μήνες πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάστηκαν από την ίδια στο Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού οι βασικές μουσειολογικές αρχές της νέας έκθεσης, που δεν ικανοποίησανμ ωστόσο, τα μέλη του. Εν τέλει η πρόταση εγκρίθηκε μεν από το Συμβούλιο, πλην όμως με πλήθος παρατηρήσεων και όρων, που είναι υποχρεωτικό να ληφθούν υπ’ όψιν στην σύνταξη της νέας.

Η κυρία Καραπαναγιώτου είχε διορισθεί ως γενική διευθύντρια με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, κατά την πρώτη φάση διοίκησης του ΕΑΜ ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Μετά τον πρώτο απ’ ευθείας διορισμό των γενικών διευθυντών ωστόσο, σύμφωνα τον νόμο που διέπει όλα τα ΝΠΔΔ η θέση προκηρύσσεται πλέον από τα Διοικητικά Συμβούλια των μουσείων.

Η διαδικασία επιλογής

Ήδη έτσι, και ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης τετραετίας τα ΔΣ των μουσείων που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ πρόκειται να προχωρήσουν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά από έγκρισή της από την υπουργό Πολιτισμού. Την αξιολόγηση των υποψηφίων αναλαμβάνει επταμελής Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής, που συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΑΜ και μέλη προσωπικότητες διεθνούς κύρους ή αναγνώρισης ή συμβολής στην επιστήμη της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της μουσειολογίας ή άλλης επιστήμης συναφούς προς τον πολιτισμό.

Εν τέλει ο γενικός διευθυντής του ΕΑΜ διορίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, μετά από ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής. Η διάρκεια της θητείας του είναι τριετής αλλά μπορεί να ανανεώνεται, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού πάντα, για επιπλέον δύο θητείες (τριετείς).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου εξάλλου, αν ο γενικός διευθυντής του ΕΑΜ εκλείψει προ της λήξης της θητείας του, όπως συνέβη τώρα, χρέη εκτελεί προσωρινά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συλλογών και Εκθέσεων του μουσείου έως τον διορισμό του νέου γενικού Διευθυντή, ο οποίος διορίζεται για το υπόλοιπο της θητείας του Γενικού Διευθυντή που εξέλιπε.

Θυμίζουμε, ότι το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάστηκε από τα γραφεία Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Τομπάζη – η πρόταση προέκυψε ύστερα από ειδικό διαγωνισμό- με στόχο την δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κτηρίου, υψηλής αισθητικής, οργανικά συνδεδεμένο αλλά διόλου ανταγωνιστικό με το υφιστάμενο, που θα παρέχει, πέραν των άλλων, την δυνατότητα έκθεσης χιλιάδων αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα οποία σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες. Παράλληλα εξάλλου, αναμένεται να συμβάλλει στην αναγέννηση όλης της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται άλλωστε, για ένα όραμα δεκαετιών για την φύλαξη, την ανάδειξη και πρόσληψη των ανυπολόγιστης αξίας θησαυρών του μουσείου, αντάξιο του μεγάλου, αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και των απαιτήσεων που επιβάλλει η σύγχρονη εποχή.

Οικονομικά, δωρεές ιδιωτών, εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι θα συμβάλλουν στην επέκταση του μουσείου και την επανέκθεση των συλλογών του.