ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, που θα είναι και το πρώτο πράσινο μουσείο της χώρας.
Ένα πάρκο με σεβασμό στους όρους της αειφορίας και της βιωσιμότητας. Και η λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος αυτά, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους το υπουργείο Πολιτισμού, η Ακαδημία Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας.
Είναι πολλά τα χρόνια που συζητείται και ανακοινώνεται η ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενός σπουδαίου αρχαίου τοπόσημου, το οποίο δεν έχει αξιωθεί την προβολή που δικαιούται, δεδομένου ότι αποφασιστικές πράξεις δεν έχουν γίνει ακόμη. Αν το πρωτοποριακό λοιπόν, όπως χαρακτηρίζεται τώρα εγχείρημα θα έχει επιτυχία, μένει να αποδειχθεί.
Η συνεργασία πάντως των τριών επίσημων φορέων προδιαθέτει σε μία καλή εξέλιξη. Συγκεκριμένα το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διά της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, της Ακαδημίας Αθηνών, διά του προέδρου Αντωνίου Ρεγκάκου και του γενικού Γραμματέα της Χρήστου Ζερεφού και του Δήμου Αθηναίων, διά του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.
Ο στόχος
«Στρατηγικός στόχος», όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «είναι η αναβίωση του πνεύματος και των αξιών της αρχαίας φιλοσοφικής και πολιτικής σκέψης. Επισημαίνοντας ότι μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται η ιστορία και η αρχαιολογία της Αθήνας χάρη στα μοναδικά σε σημασία αρχαιολογικά κατάλοιπα και ευρήματα ενώ παράλληλα δημιουργείται άλσος πρασίνου, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.
Πολύ σημαντική είναι όμως, όπως είπε «η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείο των Αθηνών, προκειμένου να εκτεθούν τα εξαιρετικής σημασίας ευρήματα από τις ανασκαφές της Αθήνας από την δεκαετία του 1960 και εξής έτσι με επίκεντρο το Γυμνάσιο της Ακαδημίας και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνος, δημιουργούμε έναν βαρύνουσας σημασίας χώρο γνώσης και αναψυχής».
Την ανακοίνωση της προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εντός των προσεχών εβδομάδων, για την δημιουργία του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών έκανε εξάλλου ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, διευκρινίζοντας ότι στο μουσείο θα συστεγαστεί και το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών. Ο ίδιος μάλιστα ενημέρωσε και για την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών, εντός του καλοκαιριού.
Η δωρεά
Από πλευράς της Ακαδημίας Αθηνών, ο γενικός γραμματέας της κ. Ζερεφός υπενθύμισε το «ιερό καθήκον», όπως είπε της Ακαδημίας προς έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της, αλλά και της χώρας, τον Παναγιώτη Αριστόφρονα.
Κι αυτό, λόγω της διαθήκης του με ημερομηνία 7 Απριλίου 1937 όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «… επιθυμώ όπως οι χώροι ούτοι περιέλθωσι, μετά τον θάνατο της φίλτατης συζύγου και κληρονόμου μου, εις την Ακαδημίαν Αθηνών, την νυν εγκατεστημένην εν τω Σιναίω Μεγάρω, εις την οποίαν κληροδοτώ τούτους, υπό τον όρον όπως παραμείνωσι εκεί αναπαλλοτρίωτοι και όπως αποτελώσι μέρος της όλης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος εις εσαεί ευλαβές προσκύνημα, και όπως επί τούτων των χώρων ιδρυθή το “Διεθνές Κοινόν των Ακαδημιών”, του οποίο το καταστατικόν έχω, από ετών ήδη, υποβάλει εις την ειρημένην Ακαδημίαν Αθηνών…»
Ο δωρητής καλούσε επιπλέον την Ακαδημία Αθηνών να συνεχίσει τις ανασκαφές για να ανακαλύψει τον τάφο του Πλάτωνα και να μεριμνά για την συντήρηση, την καθαριότητα και την ασφάλεια του χώρου.
Να σημειωθεί τέλος, ότι το ΥΠΠΟΑ και ο Δήμος Αθηναίων έχουν καταρτίσει Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης από τον Απρίλιο του 2021, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Ακαδημίας Πλάτωνος, τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών αυτών ανέρχεται στο ποσό των 3.837.432,08 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Ένα γλυπτό μπαλόνι του Τζεφ Κουνς για την Ουκρανία – Προσφορά μεγιστάνα
Δάκης Ιωάννου – Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Δύο συλλέκτες στην ίδια χώρα