ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τιμή εξαιρετική, παρ΄ότι η εκκίνηση ήταν από 500 – 800 λίρες (591.4 -946.132 ευρώ). Και κυρίως παρά την καταγγελία του Έλληνα αρχαιολόγου και ερευνητή κλεμμένων αρχαιοτήτων δρ Χρήστου Τσιρογιάννη, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν προ ημερών στον Guardian, σύμφωνα με τα οποία το άγαλμα έχει ύποπτο παρελθόν. Από τη μεριά τους ωστόσο οι Christie’s δήλωσαν, ότι είχαν κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους όσον αφορά την κυριότητα του αρχαίου και έτσι η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε κανονικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, ότι δεν μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί ότι είναι παράνομο…
Τα στοιχεία πάντως που έχει εντοπίσει ο Χρήστος Τσιρογιάννης για το συγκεκριμένο γλυπτό είναι τέσσερις φωτογραφίες του στο κατασχεμένο από την ιταλική αστυνομία αρχείο των εμπόρων αρχαιοτήτων Σάιμς και Μιχαηλίδη, οι οποίοι διακινούσαν επί δεκαετίες προϊόντα αρχαιοκαπηλίας σε όλον τον κόσμο, μουσεία και συλλέκτες.
Ο Μιχαηλίδης σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 1999 (ύποπτο για μερικούς) αλλά ένα ακόμη αρχείο τους είχε κατασχεθεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2006 κατά την περιβόητη υπόθεση της Σχοινούσας, η οποία όμως, δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει. Μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων που βρήκε και κατέσχεσε τότε η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας ήταν και 17 ντοσιέ με 2,000 περίπου φωτογραφίες αρχαιοτήτων, οι οποίες ήταν προς πώληση, παράνομη φυσικά.
Οι δύο «έμποροι» εξάλλου είχαν συνδεθεί και με το σκάνδαλο των κλεμμένων αρχαιοτήτων, που αγόραζε από αυτούς το Μουσείο Γκετί (Μερικά από αυτά επιστράφηκαν στην Ελλάδα και στην Ιταλία) ενώ με βάση το ίδιο αρχείο κατασχέθηκαν πέρυσι στο Μανχάταν αρχαιότητες και από τη συλλογή του αμερικανού μεγιστάνα Μάικλ Στάινχαρντ.
Η πρόσβαση επομένως σε αυτά τα αρχεία είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη στον εντοπισμό αρχαίων, που προέρχονται από λαθρανασκαφές. Όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία μάλιστα ο κάτοχος του αγάλματος που δημοπρατήθηκε, δεν είχε αποκαλυφθεί.
Να σημειωθεί, ότι ο νεαρός Έρωτας του 1ου μ.Χ. αιώνα είναι ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του γλύπτη Λύσιππου, ο οποίος το είχε φιλοτεχνήσει σε χαλκό. Δεν σώζεται ολόκληρος αλλά από τη στάση του είναι προφανές ότι τεντώνει το τόξο του για να ρίξει βέλος!
Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε και μία μαρμάρινη Αφροδίτη ύψους 89 εκατοστών, επίσης του 1ου μ.Χ. αιώνα αντί 671,250 λιρών (793.860.5 ευρώ) ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν 200,000 – 300,000 λίρες. (236.52 – 354.75 ευρώ).
Με τιμές κατά πολύ χαμηλότερες δημοπρατήθηκαν τέλος, κυκλαδικές αρχαιότητες της 4ης και 3ης π.Χ. χιλιετίας από μάρμαρο. Όλες με προηγούμενο κάτοχο τον Έλληνα έμπορο αρχαιοτήτων Νικολά Κουτουλάκη, ο οποίος με έδρα το Παρίσι και τη Γενεύη δημιούργησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το μεγαλύτερο παράνομο δίκτυο κλεμμένων αρχαιοτήτων στον κόσμο, πολλές από τις οποίες και από την Κέρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ