ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα 34.550 τετραγωνικά από τα 21.720 σήμερα, θα φθάσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με την μεγάλη επέκταση και ανακαίνισή του, η οποία προβλέπεται από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το πρώτο μουσείο της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου να αποκτήσει τη στέγη που αρμόζει στο κύρος του και που οφείλει στα αριστουργήματα που κατέχει.
Με το κτιριολογικό πρόγραμμα όμως, που συζητείται αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναβαθμίζεται, επεκτείνεται υπογείως με νέους σύγχρονους χώρους, σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις και προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, της κιβωτού του ελληνικού πολιτισμού σε βάθος χρόνου.
Πρόκειται για ένα ζητούμενο πολλών ετών, καθώς οι δυνατότητες του υπάρχοντος κτιρίου είναι προ πολλού πεπερασμένες, ένα εμβληματικό έργο, στο οποίο έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Στην πρόταση προβλέπεται εξάλλου, η διασύνδεση του συγκροτήματος του Εθνικού Αρχαιολογικού τόσο με το «Ακροπόλ» στην Πατησίων όσο και με το παρακείμενο Πολυτεχνείο, προετοιμάζοντας για μία αλληλεπίδραση μεταξύ τους, που μπορεί να δημιουργηθεί.
Επίσης υπόγειο πάρκινγκ 9000 τ.μ. καθώς σήμερα δεν υπάρχει καθόλου, ενώ προβλέπεται επίσης, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση κατά 2.000 τ.μ. του Επιγραφικού Μουσείου, το οποίο, όπως είναι γνωστό αναπτύσσεται σε συνέχεια του ΕΑΜ επί της οδού Τοσίτσα. Το συνολικό κόστος, όπως έχει ειπωθεί, θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ (να σημειωθεί ότι η ανέγερση του Μουσείου Ακρόπολης είχε κοστίσει περί τα 120 εκατομμύρια, πριν από αρκετά χρόνια ασφαλώς και με άλλα προαπαιτούμενα).
Γενικότερα εξάλλου η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια σε θέση υποβάθμισης λόγω πολλών παραγόντων.
Το νέο μουσείο
Όλα τα τμήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παίρνουν έτσι ανάσα, καθώς τόσο οι αίθουσες εκθέσεων, μόνιμων και περιοδικών, αποκτούν επιπλέον τετραγωνικά όσο και οι λειτουργικοί του χώροι.
Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα διαθέτει έτσι:
- 11.110 τ.μ. για τις μόνιμες εκθέσεις του, όπου θα αναπτύσσονται οι περίφημες συλλογές του, από τα 7.800 σήμερα.
- 1430 τ.μ. για τις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων (από τα μόλις 400 τ.μ που έχει τώρα)
- 1400 τ.μ. για τους χώρους εισόδου (φουαγιέ, εκδοτήριο εισιτηρίων, γκαρνταρόμπα, γραφείο πληροφοριών, χώροι υγιεινής) από τα μόλις 400 τ.μ. σήμερα
- Αμφιθέατρο 630 θέσεων (σήμερα είναι μόνον 130)
- Εκπαιδευτικούς χώρους 300 τ.μ. (σήμερα είναι μόνον 50 τ.μ.)
- Πωλητήριο 500 τ.μ. (σήμερα 230 τ.μ.)
- Εστιατόριο και καφέ 660 τ.μ. (από 160 τ.μ.)
- Αποθήκες 3.760 τ.μ. (σήμερα 3.360 τ.μ.)
- Χώρους διοίκησης 940 τ.μ. (από 670 τ.μ.)
- Βιβλιοθήκη -Αναγνωστήριο και Φωτογραφικό Αρχείο 620 τ.μ. (από 180 τ.μ.)
Και οι απαραίτητοι χώροι βέβαια για τις διάφορες μηχανολογικές και άλλες εγκαταστάσεις.
Στις προϋποθέσεις εξάλλου που θα τεθούν στους μελετητές περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου, λαμβάνοντας παράλληλα υπ΄όψιν του ότι είναι διατηρητέο μνημείο.
Αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη για αξιοποίηση των αιθρίων του υπάρχοντος κτιρίου και να διερευνηθεί η δυνατότητα προσθήκης στο μεγαλύτερο από αυτά ανεξάρτητης, αυτοφερόμενης κατασκευής από μέταλλο ή γυαλί για την εξυπηρέτηση των σκοπών της αναβάθμισης. Στην κρίση του μελετητή πάντως, επαφίεται πού και πώς θα χωροθετηθούν οι επιμέρους λειτουργίες του νέου ΕΑΜ, δηλαδή στους υπάρχοντες χώρους του ή στους νέους.
Όσον αφορά το Επιγραφικό Μουσείο προτείνεται εκτός από τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών του, η επέκτασή του κατά 2000 τ.μ. θα αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους, τα εργαστήρια και τον χώρο των βιβλιοθηκών.
Οι ελλείψεις
Με ισόγειο, υπόγειο και μεσοπατώματα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο άρχισε να κτίζεται το 1866 σε σχέδια του Λάνγκε, με τροποποιήσεις του Τσίλερ για την πρόσοψη, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν το 1889.
Μία επέκταση είχε το 1932-39 και έκτοτε καμία άλλη, εκτός από το γεγονός, ότι όταν αποχώρησε από το κτίριο το Νομισματικό Μουσείο (συστεγαζόταν ως τμήμα του) κατέλαβε και τον δικό του χώρο. Εργασίες ανακαίνισης πάντως έγιναν από το 2002 ως το 2004. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι ο κήπος μπροστά από το κτιριακό συγκρότημα είναι περίπου 12.000 τ.μ.
Τα προβλήματα χώρου που αντιμετωπίζει έτσι, αναφορικά με την λειτουργία τους σήμερα είναι πολλαπλά, καθώς εντοπίζονται σε όλα τα τμήματά του. Συγκεκριμένα ανεπαρκής είναι ο χώρος υποδοχής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, υπάρχει ένα μικρό μόνον πωλητήριο και επίσης πολύ μικρό αναψυκτήριο, έλλειψη αποθηκευτικών χώρων για το αρχειακό υλικό του μουσείου, ανεπαρκής η βιβλιοθήκη ενώ τα εργαστήρια συντήρησης και οι διοικητικές του υπηρεσίες είναι διασπαρμένες σε όλους τους ορόφους.
Να σημειωθεί τέλος ότι για το έργο της αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΠΟ μία χορηγία της Οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού ύψους 650.000 ευρώ αναφορικά με την εκπόνηση μελέτης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου.
Διαβάστε επίσης:
Τα «άλλα» μουσεία – Από τον Μπομπ Ντύλαν ως το γεράκι του Κατάρ
Ο χρυσός θησαυρός ενός βυζαντινού ιερέα στη Μικρά Ασία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα