ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Αφροδίτη Γκόνου ανοίγει σήμερα δημόσιο διάλογο με την Victoria Siddall στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Το θέμα της συζήτησής τους έχει τιτλοφορηθεί «Πώς ο κόσμος της τέχνης πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Πρωτοπορεί άραγε; Μένει να αποδειχθεί. Η παρουσίαση πάντως πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης και της δράσης Contemporary Groundbreakers που επιμελείται η Αφροδίτη Γκόνου, ως σύμβουλος Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου.
Η επιδραστική, επίτιμη καλεσμένη
Η Victoria Siddall (Βικτώρια Σιντάλ) θεωρεί ότι η Τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο. Αποτελί μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης. Προσφάτως ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο της προσφάτως ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης (National Portrait Gallery) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λειτουργεί ως σύμβουλος στρατηγικής σε μεγάλα μουσεία και επιχειρήσεις με διεθνή δράση όσον αφορά τη βιωσιμότητα στον κόσμο της τέχνης. Η φήμη της είχε εδραιωθεί από την εποχή που διατελούσε Γενική Διευθύντρια της μεγάλης φουάρ, Frieze. Εκείνη επινόησε το τμήμα Frieze Masters και στη συνέχεια διηύθυνε τις εκθέσεις τέχνης της Frieze στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και στη Σεούλ.
Πώς συμβάλλει η ίδια η Σιντάλ;
Το 2020, η Βικτώρια Σιντάλ συνίδρυσε την Gallery Climate Coalition. Πρόκειται για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μελών που στοχεύει να σμιλέψει στην τέχνη ένα σύστημα περιβαλλοντικά υπεύθυνο. Ο οργανισμός διαθέτει περισσότερα από 900 μέλη σε 42 χώρες, τα οποία έχουν επισήμως δεσμευτεί να μειώσουν κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.
Η Βικτώρια Σιντάλ συμμετέχει στο ΔΣ της Gallery Climate Coalition και συνεργάζεται τακτικά με περιβαλλοντικές οργανώσεις σε θέματα στρατηγικής, συνηγορίας και συγκέντρωσης οικονομικών πόρων.
Παράλληλα διατελεί πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στη μη κερδοσκοπική γκαλερί Studio Voltaire, που παράλληλα λειτουργεί ως στούντιο καλλιτεχνών στο Λονδίνο. Παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον οργανισμό Ampersand και στη Frieze.
Αφροδίτη Γκόνου
Η Αφροδίτη Γκόνου ως σύμβουλος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου, παίρνει σειρά στην μακριά ομάδα ανθρώπων που έχουν στο παρελθόν συμβάλει στην διάχυση της φήμης του. Μεταξύ άλλων, οι Αταλάντη Μαρτίνου, Αλίκη Λαμπροπούλου, Βικτώρια Φασιανού, σήμερα η Μαριάννα Αγιοστρατίτη -καθεμία από διαφορετική θέση.
Όταν η Ντόλλη Γουλανδρή απεβίωσε και την θέση της προέδρου ανέλαβε η Σάντρα Μαρινοπούλου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ενδυναμώθηκε περαιτέρω.
Δημιουργήθηκαν γέφυρες ανάμεσα στον αρχαίο και τον σύγχρονο πολιτισμό, εδραιώνοντάς το ως βασικό εκφραστή της ελληνικής κουλτούρας στο διεθνές στερέωμα. Έτσι, η Αφροδίτη Γκόνου συμβάλλει σε αυτήν την πολιτική με το Contemporary Groundbreakers συστήνοντας στο ελληνικό κοινό τις κύριες τάσεις του εξωτερικού δια στόματος των ανθρώπων που τις διαμορφώνουν.
Η δράση Contemporary Groundbreakers υλοποιείται με την υποστήριξη των Μελών της Επιτροπής Υποστήριξης Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου.
Πληροφορίες
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 8€ | Δωρεάν για τους Cycladic Friends
LIVE STREAMING: 5€ | Δωρεάν για τους Cycladic Friends
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Διαβάστε επίσης:
Ίδρυμα Cartier: Ο Ρον Μουέκ με μνημειώδη έργα στο Παρίσι
Τόνι Ο Ράιλι: Η ύβρις ενός μεγιστάνα που τιμωρήθηκε αυστηρά
Δέσποινα Μπογδάνη Σουγιούλ: Η Μαρία Κάλλας 100 χρόνια μετά