Σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης με πολυσχιδές έργο, που αγγίζει τα ανθρώπινα προβλήματα είναι ο Άντριου Λέβιτας, τον οποίο φιλοξενεί το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή τον Οκτώβριο μέσα από ένα πολύπλευρο πρότζεκτ του.

Εμπνευσμένο από τον κορυφαίο αμερικανό φωτορεπόρτερ W.Eugene Smith, που θεωρείται ο «πατέρας» της φωτογραφικής αφήγησης και συγκεκριμένα του φωτογραφικού δοκιμίου, το αφιέρωμα του Άντριου Λέβιτας έχει ως κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Περιλαμβάνει έτσι την αβάν-πρεμιέρ της ταινίας του «Minamata», με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό Τζόνι Ντεπ αλλά και τον ηθοποιό Μπιλ Νάι (γνωστό και από τη συμμετοχή του στους «Πειρατές της Καραϊβικής») όπως και την γαλλο-γιαπωνέζα ηθοποιό, τραγουδίστρια και εικαστικό Μινάμι.

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και εικαστικό Άντριου Λέβιτας στο ΄Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ο Τζόνι Ντεπ σε σκηνή από την ταινία Minamata

Ακόμη όμως υπάρχει μία εικαστική εγκατάσταση του ίδιου, που θα είναι και ο εισηγητής σε ένα Masterclass κινηματογράφου. Πρόκειται γενικά για ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή που αναγνωρίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προβάλλει το οικουμενικό κοινωνικό μήνυμα που εκφράζεται μέσα από τη δουλειά του Andrew Levitas, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της θεματικής του πρότζεκτ του.

Ο Andrew Levitas εξάλλου, είναι επίσης σεναριογράφος, παραγωγός, ζωγράφος και γλύπτης κινούμενος με άνεση ανάμεσα στη φωτογραφία, τη σύγχρονη τέχνη και τον κινηματογράφο. Καταρρίπτοντας τα στεγανά μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης διακρίνεται από την ανησυχία του για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, το περιβάλλον και το κλίμα, αν και η πρώτη του κινηματογραφική ταινία το «Lullaby» (2014) ήταν ένα οικογενειακό δράμα ( Η ταινία «Minamata» είναι η δεύτερη).

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και εικαστικό Άντριου Λέβιτας στο ΄Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Τζόνι Ντεπ και Μινάμι σε στιγμιότυπο από την ταινία

Ως εικαστικός είναι γνωστός για τις μεταλλικές εγκαταστάσεις του (Metalwork Installations), όπου χρησιμοποιεί κατά κανόνα το αλουμίνιο, και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, διδάσκει στο Gallatin School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU).

Η ταινία

Η ταινία «Minamata» αναφέρεται στο δράμα της ομώνυμης ιαπωνικής πόλης και τις τραγικές συνέπειες στους κατοίκους της από την βιομηχανική ρύπανση που είχε προκαλέσει το εργοστάσιο της εταιρείας Chisso Corporation.

Τη δεκαετία του 1970, ο Smith είχε καταγράψει με τον φωτογραφικό του φακό του τα γεγονότα και το 1975 η συλλογή (Minamata – A Warning to theWorld) που εξέδωσε με την σύζυγό του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχαν πλήξει τον πληθυσμό της πόλης και στη μετέπειτα απόδοση της δικαιοσύνης.

Όλο αυτό ο γεγονός αλλά και η προσέγγισή του μέσα από την ιδιαιτερότητα του φακού του W. Eugene Smith, είχαν άμεση επίδραση στον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Andrew Levitas.

Βαθιά επηρεασμένος από την καταγγελία του Smith, ο Levitas αποτύπωσε αρχικά τις σκέψεις του σε ποιήματα και ζωγραφικούς πίνακες, πριν τους δώσει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή με τη δημιουργία της ταινίας του Minamata και στη συνέχεια με τα μεταλλικά γλυπτά του.

Ανήσυχο πνεύμα άλλωστε, όπως και ο Smith, ο Levitas προβληματίζεται από τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση και το περιβάλλον και νιώθει έντονα την ανάγκη να αγωνιστεί ενάντια στην αδικία, μέσα από την τέχνη του.

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Odeon και παρουσία του Αndrew Levitas, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός έχει συνυπογράψει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τους David Kessler, Stephen Deuters και Jason Forman.

Να σημειωθεί ότι η ταινία παρουσιάστηκε στη Berlinale το 2020 και η προβολή της στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες θα αρχίσει την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

Εικαστική εγκατάσταση

Η εικαστική εγκατάσταση, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη αποτελεί την τελική και πιο ολοκληρωμένη μορφή του πρότζεκτ του, θα παρουσιαστεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου.

Με βασικό σημείο αναφοράς το αλουμίνιο, ένα υλικό ανακυκλώσιμο που αντέχει στον χρόνο, ο Levitas μέσα από επτά μεταλλικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων αναδεικνύει την αμφισημία, τη δυαδικότητα και την αντίφαση που κρύβονται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Έργο του Άντριου Λέβιτας «Κοιτίδα ζωής», 2021

Ως καλλιτέχνης, ο Levitas νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί έργα που σέβονται και εξυμνούν τη φύση, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το μέταλλο, ειδικά το αλουμίνιο, που κυριαρχεί στη σκέψη και στη δουλειά του συμβολίζει την πρόοδο της ανθρωπότητας και την ευημερία, ταυτόχρονα όμως εκπροσωπεί και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση.

Κεντρικό ρόλο στα γλυπτά του Levitas παίζει και η φωτογραφία, καθώς μέσω της μεθόδου Metalwork Photography, που ανέπτυξε σε νεαρή ηλικία, μεταφέρει φωτογραφικές διαφάνειες πάνω στα μεταλλικά φύλλα που αποτελούν την επιφάνεια των έργων του. Την επιμέλεια της εικαστικής εγκατάστασης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau.

Σεμινάριο και συζήτηση

Παράλληλα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί το Filmmaking Masterclass με τίτλο «The Artist’s Mind» (Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη), βασισμένο στο μάθημα που ο Levitas διδάσκει στο NYU Gallatin School of Individualized Study.

Απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και του θεάτρου καθώς και στο ευρύ κοινό που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του και να πειραματιστεί με την τέχνη και τον κινηματογράφο ενώ μέσα από τις θεματικές συζητήσεις, με εισηγήσεις από τον Levitas και διάφορους καλεσμένους του όπως ο film editor της ταινίας «Minamata» NathanNugent, καθώς και με παρουσιάσεις και βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την ευρύτερη διαδικασία της δημιουργίας μέσα από διαφορετικές μορφές της τέχνης.

Έργο του Άντριου Λέβιτας «Σωλήνας», 2021

Μετά την ολοκλήρωση του Masterclass, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα δοθεί εξάλλου και βεβαίωση παρακολούθησης.

Τέλος, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Minamata», την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη» και με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) Κίκας Κυριακάκου και του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η ραδιοφωνική παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του ΑΘΗΝΑ 9,84 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Πρόγραμμα

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Ερατοσθένους 13, Τ: 210 7252895

Avant-première της ταινίας Minamata: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Διάρκεια Έκθεσης: 21 Οκτωβρίου έως και 28 Νοεμβρίου 2021

Διεξαγωγή Masterclass: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου – Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2021

Συναντήσεις στο Μουσείο: Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 19:00

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Σταμπολίδης: Ωραίο είναι ό,τι ερωτεύεται ο καθένας – Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διαχρονικό Μουσείο της Σύρου στο Λαζαρέτο