Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία για τις προκλήσεις στην Αγία Σοφία: «Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά συμπλέγματα»

Τις προκλητικές ανακοινώσεις της συνεχίζει η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα, μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έσπευσε να απαντήσει στην οργισμένη ανακοίνωση της Ελλάδας για την κακόγουστη φιέστα που διοργάνωσε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία και την ανάγνωση αποσπάσματος από το Κοράνι μέσα σε αυτή ανήμερα της επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Αθήνα να «απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα». Όλα αυτά την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν, επιδεικνύοντας έναν απίστευτο ιστορικό κόμπλεξ 5,5 αιώνων, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ένα  «κιτς» θέαμα, στήνοντας μια απομίμηση των τειχών της Κωνσταντινούπολης έξω από την Αγία Σοφία πάνω στα οποία πρόβαλε βίντεο με τον Μωάμεθ τον πορθητή να μπαίνει στην Πόλη. Νωρίτερα, ο Ιμάμης της Πόλης είχε διαβάσει απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, έχοντας δίπλα του μια οθόνη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσευχόμενο!

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

«Μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα ανακοινώσεις. Σε μια εποχή κατά την οποία το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται από τους μιναρέδες της Ευρώπης και έχει γίνει κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η ενόχληση που αισθάνθηκε η Ελλάδα εξ αιτίας της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία αποτελεί ένα παράδειγμα της ψυχολογίας στην οποία βρίσκεται αυτή τη χώρα.

Οι προσπάθειες ορισμένων κύκλων να φιμώσουν το εζάν (το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή) στη Δυτική Θράκη με την πρόφαση της πανδημίας του Covid-19 είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας. Η Τουρκία δεν καταχράστηκε το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως παγκόσμιο μνημείο ούτε τη Σύμβαση για την Προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτά τα μνημεία έχουν διατηρηθεί ως τις σημερινές γενεές, λόγω της φροντίδας και της σχολαστικής προστασίας που έχει επιδείξει η Τουρκία σε ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, καθώς αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία θα παραμείνει μια σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να την προστατεύει. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα».