ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε σήμερα το «ελληνικό μοντέλο» συνοριακών ελέγχων και ευχήθηκε και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης να μπορέσουν να ιδρύσουν ασφαλείς δομές καταγραφής, όπως αυτή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Σάμο.
«Ελπίζουμε το ελληνικό μοντέλο να εφαρμοστεί στις άλλες μεσογειακές χώρες, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα», τις πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, δήλωσε ο Νταρμανέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός επισκέφθηκε τη Σάμο όπου οι ελληνικές αρχές εγκαινίασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου τη Νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή. Η δομή αυτή αντικατέστησε το υπερπλήρες, ΚΥΤ, που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι, στο Βαθύ. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και άλλες τέτοιες «κλειστές» δομές, χάρη σε ευρωπαϊκά κονδύλια, σε τέσσερα άλλα νησιά του Αιγαίου.
«Ζητάμε από τις χώρες του νότου της ΕΕ να πράξουν όπως οι Έλληνες, να ελέγχουν περισσότερο τα εξωτερικά σύνορά τους και από τις υπόλοιπες χώρες να δεχθούν ένα σύστημα αλληλεγγύης», είπε ο Νταρμανέν.
Για πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για τη Διεθνή Αμνηστία, αυτή η νέα δομή «παρεμποδίζει τον αποτελεσματικό εντοπισμό των ευάλωτων προσώπων» και «περιορίζει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες».
«Κατά την άποψη των ανθρώπων που εργάζονταν στην προηγούμενη δομή στο Βαθύ, αλλά και των αιτούντων άσυλο, οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες», διαβεβαίωσε ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. «Αυτή η εντυπωσιακή δομή επινοήθηκε ως κέντρο αναμονής και επιτρέπει στους Έλληνες να φυλάσσουν καλά τα σύνορά τους», πρόσθεσε.
Η Γαλλία, που θα αναλάβει από τον Ιανουάριο την εξαμηνιαία, εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, σκοπεύει να θέσει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. «Θα θέλαμε όλες οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης να μπορούσαν να έχουν την ίδια πολιτική ελέγχου και καταγραφής των προσώπων που μπαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος», σημείωσε.
Ανησυχία για τις νέες αφίξεις
«Πολλοί ξένοι μπαίνουν στην Ευρώπη χωρίς να καταγραφούν και δεν γνωρίζουμε πότε φτάνουν στη Γερμανία ή τη Γαλλία, την ηλικία τους, την εθνικότητά τους, από πού μπήκαν», συνέχισε ο Νταρμανέν.
Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για την αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά του Αιγαίου, όμως μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στις επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία, κάτι που η Ελλάδα διαψεύδει.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες ότι θα χειριστούν με την απαραίτητη διαφάνεια το τι συνέβη. Οφείλουμε πολλή αλληλεγγύη στους Έλληνες αλλά πρέπει επίσης να απαιτήσουμε από αυτούς υπευθυνότητα, όπως από όλες τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης», σχολίασε ο Νταρμανέν.
Ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ μιας κοινής, ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. «Δείτε τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν ή στη Λευκορωσία, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο!», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι της Frontex.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού
ΠΟΥ: Πράσινο φως από επιτροπή ειδικών για τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους
Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για τις τιμές, σε χαμηλό δύο εβδομάδων WTI και Brent
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία