• Πολιτική

    Ζάεφ στην ηγεσία της Β. Μακεδονίας: Να κάνει το τελευταίο βήμα με τη Συνταγματική Ονομασία

    Ζόραν Ζάεφ, Αλέξης Τσίπρας

    Ζόραν Ζάεφ, Αλέξης Τσίπρας


    Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση του με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της Διεθνής Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα στο Ωδείο Αθηνών.

    “Είμαστε σήμερα υπερήφανοι και τότε ήμασταν περήφανοι”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι “η λογική, το όραμα για για ένα καλύτερο αύριο πάντα κερδίζουν στη ζωή και σήμερα η συμφωνία είναι μια όμορφη πραγματικότητα”.

    “Μαζί βραβευτήκαμε με πάνω από 10 βραβεία ειρήνης και ήμασταν υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνη, αλλά το μεγαλύτερο βραβείο είναι η ίδια η ειρήνη”, πρόσθεσε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε εξάλλου ότι “αν και οι δύο μας ξέραμε τότε ότι θα είμαστε πολιτικά νεκροί μετά τη συμφωνία, το κάναμε γιατί άξιζε τον κόπο”.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: “Αυτή η διένεξη θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα – η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι βολική για κυβερνήσεις και ηγεσίες, αλλά ποτέ δεν είναι προς όφελος των λαών και της σταθερότητας. Αντίθετα – και το βλέπουμε σήμερα πολύ πιο έντονα- οι ηγεσίες οφείλουν να επιλύουν ή να προσπαθούν να επιλύουν χρόνια προβλήματα πριν αυτά ωριμάσουν και κακοφορμίσουν στο τέλος”.

    Για την κατάσταση σήμερα στη χώρα του ο Ζάεφ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ταλάτ Τζαφέρι ποτέ δεν απείλησε ότι θα καταστρέψει τη συμφωνία, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη συμφωνία και θα χρησιμοποιεί γραπτώς τη συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

    “Αλλά δεν θέλει να το επιβεβαιώσει αυτό και προφορικώς και αυτό σημαίνει ότι θα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες αλλά και το σύνταγμα μας. Ποιο είναι το μήνυμα αν παραβιάζεις το σύνταγμα; Είναι ένα άσχημο μήνυμα. Τον καλώ να δείξει ηγεσία. Εφόσον ανέφερε ότι δεν υπάρχουν απειλές και θα χρησιμοποιεί τη γραπτή συμφωνία, ας κάνει το τελευταίο βήμα και να ακολουθήσει το Συνταγματικό όνομα”.

    Κάλεσε παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κυρώσει τα τρία μνημόνια, επισημαίνοντας ότι ήδη σε πρακτικό επίπεδο υλοποιούνται. Όπως επισήμανε προβλέπουν πώς η Ελλάδα καλύπτει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, πώς υπάρχει συνεργασία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και πώς θα βοηθήσει η Ελλάδα τη Β. Μακεδονία να ενταχθεί σε NΑΤΟ και Ε.Ε.

    “Αν ήμουν πρωθυπουργός”, σημείωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας “θα είχα φέρει τα μνημόνια εδώ και πολύ καιρό”.

    Διαβάστε επίσης:

    Δράμα: Δασική πυρκαγιά στην Τσακαλίνα Νευροκοπίου

    ΠΑΣΟΚ: «Οι απειλές του Ανδρουλάκη για διαγραφές αποδεικνύουν την πολιτική αδυναμία του», απαντούν οι αμφισβητίες του

    Γαλλία: Πέντε νέοι μαχαιρώθηκαν έξω από κατάστημα στην πόλη Μετς



    ΣΧΟΛΙΑ