Την αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσαν οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Γ. Γκιουλέρ, ο οποίος μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση υποστήριξε πώς  οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες».

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ.

1

Ακόμη, πηγές αναφέρουν ότι «Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης.»

Οι δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ

Σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025.

Ισχυρίστηκε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες», επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο και είπε ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών»
«Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει.

Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών» είπε ο Τούρκος υπουργός.

«Είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο»
Πρόσθεσε ότι: «Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε στην αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, ισχυριζόμενος ότι φέτος τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Υπό πίεση οι τράπεζες, Κρι, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ στο προσκήνιο, αγορές σε Ιντρακόμ

Αγορά ακινήτων, Βόρεια Προάστια: Οι περιοχές με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη τιμή ανά τ.μ. – Tι δείχνουν οι τάσεις

Νίκος Χαρδαλιάς: «Εγκαινιάζουμε το “Athens Talks”, ένα νέο εργαλείο διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Αττικής»