ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κρίσιμη απάντηση Μητσοτάκη, τα δώρα της Protergia, οι αστακοί και καραβίδες στον ΑΔΜΗΕ, η κριτική Νεμπή, ο Παπαλέκας και η Prodea, η εξομολόγηση του Μάριου Ηλιόπουλου, και ένα hot story με αφορμή ένα ROLEX
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η συζήτηση των δύο ηγετών πίσω από τις κλειστές πόρτες -η συνάντηση θα γίνει παρουσία μόνο των δύο διερμηνέων-, η ελληνική πλευρά στέλνει σήμα ότι κρατά μικρό καλάθι.
Εξάλλου, μόλις πριν από λίγους μήνες μια τέτοια συνάντηση έμοιαζε εντελώς απίθανη. Δεν πάει καιρός από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε πως δεν υπήρχε περίπτωση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να φωτογραφηθεί μαζί του. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ με ευθύνη της Άγκυρας, η οποία με την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της όξυνε το κλίμα, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία παρ’ ότι γνωρίζει πως υπάρχουν διαφορετικές θέσεις της Άγκυρας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις ελληνικές.
Η δήλωση του πρωθυπουργού
«Η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας.
Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας.
Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές.
Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία».
Συνάντηση με Έντι Ράμα – Επιτάχυνση για ΑΟΖ
Ο πρωθυπουργός είχε λίγο νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας.
Μητσοτάκης και Ράμα συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο κ. Ράμα ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία.
Συνάντηση με Τζόνσον για άρση των περιορισμών
Ο κ. Μητσοτάκης είναι συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές πωλούν τα παλαιότερης κατασκευής bulkers τους
- Σε νέες περιπέτειες η οικογένεια Γιαννίρη- Στο σφυρί η μονοκατοικία στην Κηφισιά
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί τώρα όλοι σιωπούν, η «βόλτα» της Πειραιώς, η ρελάνς των Ιταλών στον Σιάμισιη, η κίνηση Στάσση, το μετρό και οι «τσακωμένοι» και ο Κινέζος στο Amirandes
- Τράπεζες: Μπρα ντε φερ ανάμεσα στους επενδυτικούς οίκους και τις χρηματιστηριακές για τις τιμές στόχους