ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξ’ ορισμού τομέα στρατηγικής προτεραιότητας αποτελεί το φάρμακο για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, ο κος Ξανθός, παραδέχθηκε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ότι φέτος ειδικά διαμορφώθηκε ένα δυσβάσταχτο clawback, εντούτοις τόνισε ότι έχει δεσμευτεί για την αναζήτηση μιας διορθωτικής κίνησης και ενός μέτρου που θα εκτονώσει την πίεση που έχει δημιουργηθεί.
Αναφερόμενος στη δυναμική του κλάδου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι πρόκειται για έναν προνομιακό χώρο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ένα πεδίο που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και μάλιστα υψηλής ειδίκευσης και δίνει προστιθεμένη αξία αλλά και συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, παράγοντες που το θέτουν στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Πολιτείας.
«Αναγνωρίζουμε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο ο κλάδος έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ και συμφωνούμε νομίζω επί των διαπιστώσεων. Έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές για τις επώδυνες παρενέργειες μιας ανελαστικής δημοσιονομικής πολιτικής που ασκήθηκε πολλές φορές με ιδιαίτερη στόχευσή στον τομέα του φαρμάκου και το βασικό πρόβλημα ξεκινάει από το ότι έχουμε πολύ χαμηλή δημόσια δαπάνη για το φάρμακο όλα αυτά τα χρόνια.
Αντιλαμβάνομαι απολύτως τις αιτιάσεις των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας όλου του φάσματος για την τρομερή δυσκολία που δημιουργεί η υπέρβασή της δαπάνης και άρα ο μεγάλος όγκος επιστροφών σε rebate και clawback, με κίνδυνο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Θεωρώ ότι αυτά είναι αντικειμενικές πραγματικότητες και αντικειμενικές δυσκολίες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Εντούτοις, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παρόλα αυτά έχει εξασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας να έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν ανήκουν και έκανε λόγο για μία κοινωνική κατάκτηση και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτής της χώρας.
Ο κος Ξανθός αναγνώρισε τη συμβολή σε αυτό τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και του πολίτη, ο οποίος κατά τα μνημονιακά χρόνια επίσης επιβαρύνθηκε δυσανάλογα και δυσβάσταχτα πολλές φορές με τη συμμετοχή του στο κόστος των φαρμάκων, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η απάντηση στο κρίσιμο θέμα της αυξανόμενης δαπάνης και του ελέγχου της ζήτησης στο φάρμακο είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
«Ξέρουμε ότι αυτές οι αλλαγές δεν αποδίδουν άμεσα. Χρειάζεται ένα βάθος χρόνου για να μπορέσουν να έχουν μια θετική επίπτωση στην ορθολογική διαχείριση αυτής της περιορισμένης δαπάνης, την οποία ήδη από φέτος έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα μικρής αλλά πολιτικά σημαντικής ενίσχυσής της, αυξάνοντας τον κλειστό προϋπολογισμό του νοσοκομειακού φαρμάκου.
Έχουμε λοιπόν μηχανισμό αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί όσο γίνεται πιο παραγωγικά, έχουμε μηχανισμό διαπραγμάτευσης των νέων φαρμάκων, δεν θα αποζημιώνεται φάρμακο στη χώρα αν πρώτα δεν αξιολογηθεί και δεν γίνει διαπραγμάτευση για μια βιώσιμη τιμή για το ασφαλιστικό σύστημα και για το κράτος.
Επίσης είναι ενσωματωμένα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεκάδες θεραπευτικά πρωτόκολλα, αξιόπιστα τα οποία εκπονήθηκαν με την συνδρομή του επιστημονικού κόσμου της χώρας και είναι υπό εκπόνηση μια μεγάλη γκάμα μητρώων ασθενών που θα μας βοηθήσουν συνδυαστικά με όλα αυτά τα μέτρα για να πετύχουμε τον αναγκαίο έλεγχο της ζήτησης και την ορθολογικότερη κατανομή αυτής της δαπάνης και βεβαίως αυτό που αναζητούμε από φέτος είναι μια δικαιότερη κατανομή του υψηλού clawback το οποίο έχει προκύψει αυτά τα χρόνια», σημείωσε ο κος Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτροπή του υπουργείου στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο χώρο του φαρμάκου, όπου μπορούν να κατατίθενται απόψεις, να υπάρχει ενημέρωση για τα πραγματικά δεδομένα, να γίνονται διορθωτικές κινήσεις και να αναζητείται η βέλτιστη λύση αλλά και στη διακομματική επιτροπή της Βουλής όπου συμμετέχουν οι πολιτικές δυνάμεις. Τόνισε δε ότι όλα αυτά δίνουν ένα στίγμα μεγαλύτερης θεσμικής σοβαρότητας της χώρας και μιας πιο υπεύθυνης στάσης από όλους. «Θεωρώ ότι οφείλουμε αυτή τη δύσκολή περίοδο και σε μια δύσκολη χρονιά να επιδείξουμε την μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων», σημείωσε ο κος Ξανθός και συνέχισε:
«Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε συνθέσεις. Βεβαίως υπάρχουν πολιτικές διαφορές, βεβαίως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα ούτε μπορούν να διορθωθούν όλες οι αδικίες, αλλά θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση αυτούς τους κρίσιμους μήνες του ’19 που ακολουθούν να αφήσουμε ένα σοβαρό αποτύπωμα που να δίνει μια προοπτική πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο βιώσιμη για το χώρο του φαρμάκου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Τα υπέρογκα «χαράτσια» δεν πρόκειται να πληρωθούν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαρμασέρβ-Lilly: Κανονικά προμηθεύει τον ΕΟΠΥΥ μέχρι νεοτέρας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φάρμακο: Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το «μπούλινγκ» στα γενόσημα και οι αναπόφευκτες ρήξεις