Νέα σελίδα στην συζήτηση περί πολιτικών συνεργασιών ανοίγει όπως φαίνεται ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Μετά την σφοδρή αντιπαράθεση που προηγήθηκε με φόντο τις υποκλοπές οι αντιθέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων φαίνεται ότι αμβλύνονται και το πολιτικό πόκερ ξαναρχίζει. Μετά το γενναίο άνοιγμα που έκανε προς τη Χαρ. Τρικούπη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του, Γιάννης Μπρατάκος, ήρθε η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει το δικό του μήνυμα στον 6ο όροφο της Χαρ. Τρικούπη.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη που έδωσε στον Αντ1, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ότι «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει. Όμως, το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στο δρόμο της σταθερότητας αλλά της προόδου».

Προχώρησε μάλιστα και σε μια δόση αυτοκριτικής λέγοντας πως «Εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος θα σας πω ότι και λάθη έγιναν και πράγματα τα οποία ενδεχομένως να ήθελα να είχα κάνει, μέσα στην πίεση των γεγονότων και της συνεχούς διαχείρισης κρίσεων δεν είχα τη δυνατότητα να τα κάνω. Όμως σήμερα είμαι πολύ πιο συνειδητοποιημένος, όχι μόνο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και πολύ πιο αποφασισμένος. […] Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα. Ξέρουμε το πίσω τι σημαίνει και ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ποτέ δεν υπήρξε απόλυτος στις τοποθετήσεις του και ουσιαστικά ποτέ δεν «σφάλισε» καμία πόρτα. Γνωρίζει ότι το κόμμα του είναι ο «μπαλαντέρ» που θα κερδίσει το παιχνίδι και επιχειρεί αφενός να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά του αφετέρου να διαπραγματευθεί την όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης «άφησε στην άκρη» την ρητορική περί πολιτικής αυτονομίας και αρχίζει να βάζει στο τραπέζι ακόμη και όρους για τη επίτευξη μιας προγραμματικής συμφωνίας. Μιλώντας στο ρ/φ ΣΚΑΙ επέμεινε στην λογική των προγραμματικών κυβερνήσεων και εμφανίστηκε σε μια συζήτηση για υπουργούς που δεν θα ελέγχονται κεντρικά από το Μαξίμου.

«Εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσω οτιδήποτε κάνει την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να πάμε σε μια εποχή προγραμματικών Κυβερνήσεων με πρόσωπα τα οποία θα αξιολογούνται από τον Ελληνικό λαό. Θα είναι Υπουργοί με δυνατότητες και όχι Υπουργοί που θα τους ελέγχει ένα αρχηγοκεντρικό μοντέλο και ουσιαστικά θα είναι υπογραφές του Μεγάρου Μαξίμου. Μιλάω για μια συμμετοχική δημοκρατία. Μιλάω για μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης που δεν κάνει ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τους πολιτικούς αντί να ψάχνουν μέσα από μια θεσμική λειτουργία, να πρέπει να βρουν ή τον Γρηγόρη Δημητριάδη ή το Νίκο Παππά στο παρελθόν. Άρα μιλάμε για άλλα μοντέλα διακυβέρνησης. Ένα Ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα κάνει καλό στον τόπο μας».

Στο μεταξύ εκείνο που προβληματίζει το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η εντεινόμενη πίεση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσο θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών και στο πλαίσιο αυτό αναζητούν βαλβίδες αποσυμπίεσης. Έντονος είναι ο προβληματισμός και για το πως θα πρέπει να κινηθούν στην περίπτωση που την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, δεν επιτευχθεί κάποιου τύπου συμφωνία.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, όπως λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κάτι που φαντάζει σαν εφιάλτης την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Επικεφαλής PEGA για υποκλοπές: «Δεν είναι αυτή η τελική μορφή της έκθεσης»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη