ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πεδίο της Συνόδου Κορυφής επανέρχεται σε διάστημα μόλις 15 ημερών το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αφού η Άγκυρα αγνόησε επιδεικτικά όλα όσα προβλέπονταν στο κείμενο συμπερασμάτων της προηγούμενης συνόδου, στις αρχές Οκτωβρίου και τορπίλισε τις πιθανότητες διαλόγου με την Ελλάδα.
Οι τελευταίες ημέρες θυμίζουν έντονα ημέρες Αυγούστου -όμως καθόλου ήσυχες. Το Oruc Reis πλέει τις τελευταίες ημέρες ανοιχτά του Καστελλόριζου, ενώ ο Ερντογάν με μια παράφωνη φιέστα άνοιξε τα Βαρώσια στα κατεχόμενα για να στηρίξει τον υποψήφιό του.
Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το υπουργείο Εξωτερικών ξεδιπλώνουν τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε άμεσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πως θα ξαναθέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην σύνοδο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, επιχειρώντας να επανέλθει η συζήτηση περί κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Η Άγκυρα φαίνεται πως βασίζεται στην δίμηνη προθεσμία που έχει πάρει από την προηγούμενη σύνοδο και σε αυτό διάστημα θα δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ.
Γερμανικά «ναι μεν, αλλά»
Επίσης, η Άγκυρα φαίνεται πως βασίζεται και στην γερμανική απροθυμία για επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, κάτι που προκύπτει από τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων με τα πολλά «ναι μεν, αλλά».
Χθες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί (σ.σ. στην Αθήνα) μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ».
Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε, «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .
Μετά το προηγούμενο Συμβούλιο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχαν σημειώσει ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της «εργαλειοθήκη», την οποία θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.
«Οι κινήσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».
Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδας).
Κρεσέντο επιθετικότητας από Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ξεκινάει νέο γύρο πολεμικής ρητορικής. Χθες, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του είπε ότι η Τουρκία θα δώσει στην Ελλάδα την απάντηση που της αξίζει.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση (…) την απάντηση που τους αξίζει επί του πεδίου» δήλωσε και πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο έναν νέο αριθμό για τα κοιτάσματα αερίου, που η χώρα του ανακάλυψε στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς θα επισκεφθεί το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων που βρίσκεται εκεί.
Πάντως, Έλληνες αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις του Ερντογάν έχουν στόχο να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο προκειμένου να εξαναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για μια συνολική διαπραγμάτευση: «Η Τουρκία πιστεύει ότι μέσω θερμού επεισοδίου εντοπισμένου στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσει να μας ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οπού όλοι θα μας λένε «βρείτε τα βρε παιδιά, γιατί μαλώνετε;». Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η βασική του βούληση» εκτίμησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.