Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Η NSA κατασκόπευε τις συνομιλίες της Μέρκελ και άλλων ηγετών- Τι έλεγαν μεταξύ τους;

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA  όπως όλα δείχνουν παρακολουθούσε συνομιλίες ξένων ηγετών με μεγάλα στελέχη. Το Wikileaks δημοσιεύει πακέτο εγγράφων, τα οποία αναφέρονται στις συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με στοιχεία του Wikileaks.

Οι νέες αναφορές υποστηρίζουν πως η υπηρεσία συνέλεξε πληροφορίες για συνομιλίες της Μέρκελ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και συναντήσεις της με τον Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν οι δύο τελευταίοι βρίσκονταν ακόμη στην ηγεσία. Τα έγγραφα είχαν γίνει γνωστά όχι μόνο στο Wikileaks αλλά και στα γερμανικά κανάλια NDR και WDR. Στα έγγραφα βρίσκονται λεπτομερείς περιγραφές των όσων είχαν διαμειφθεί σε συνομιλίες της Μέρκελ με Μπαν, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι.

Round illustration laying on a tiled floor with the text NSA is watching you.

Ειδικότερα, αναφέρεται συνομιλία του 2011 (αρχή της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης) μεταξύ Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι, στην οποία οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας πίεζαν τον τότε ιταλό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης του χρέους και ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τις αναφορές, «δεν δέχονταν δικαιολογίες για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας» και ζητούσαν από τον Μπερλουσκόνι «απτά μέτρα που θα έδειχναν ότι η ιταλική κυβέρνηση αναλαμβάνει σοβαρά δράση». Η συζήτηση περιγράφεται από την ιταλική πλευρά ως «τεταμένη» και «πολύ εχθρική» -η περιγραφή προέρχεται από σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ιταλού πρωθυπουργού, τον Βαλεντίνο Βαλεντίνι, που φαίνεται ότι ήταν και η «πηγή» της NSA.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως και οι υπόλοιπες περιπτώσεις δείχνουν πως η NSA είχε «αξιοποιήσει» παρακολουθήσεις άλλων ιταλών στελεχών για να συλλέξει στοιχεία -όπως τον ιταλό πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ ή ιταλούς συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

«Σήμερα δείξαμε ότι οι ιδιωτικές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για το πώς μπορεί να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή παρακολουθούνταν από μια χώρα που είχε την πρόθεση να προστατεύσει τις μεγάλες πετρελαϊκές της εταιρείες», δήλωσε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Σύμφωνα με τον Ασάνζ, η Ουάσινγκτον έχει υπογράψει μια συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα επιδίδεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες με στόχο τον Οργανισμό. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, διότι εάν ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να στοχοθετείται χωρίς συνέπειες, τότε οι πάντες, από τους παγκόσμιους ηγέτες ως τους απλούς διαβάτες, βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Ασάνζ.