• newsletter

    WSJ: Γιατί το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχτεί αμνηστία χρέους για την Ελλάδα

    • NewsRoom

    Xinjiang, China Tourists and local people watch a goat fight


    wall-street-journal

    Με την ριζοσπαστική πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που απαιτεί να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τις πληρωμές των δανείων μέχρι το 2040, ξεκινά η μάχη για το ελληνικό χρέος στην οποία μπαίνουν τα «απλά μαθηματικά» του Ταμείου κόντρα στη «γερμανική πυγμή».

    Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως χαρακτηρίζουν τρελή την πρόταση του ΔΝΤ και φυσικά απαράδεκτη για το Βερολίνο. Όπως επισημαίνεται, η ιδέα και μόνο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble θα δεχτεί να σταματήσουν όλες οι πληρωμές της Ελλάδας για σχεδόν δυόμιση δεκαετίες ή ότι η Καγκελάριος Angela Merkel θα θελήσει να πάει στις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους έχοντας χορηγήσει “αμνηστία” για το χρέος στο πιο προβληματικό μέλος της Ευρωζώνης, είναι παράλογη (στην καλύτερη περίπτωση) ίσως ακόμα και επικίνδυνη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι σχέσεις του ΔΝΤ με τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας να είναι τόσο τεταμένες μετά την κορύφωση της κόντρας για το ελληνικό χρέος ώστε να θέσουν σε κίνδυνο όλη τη διαδικασία διάσωσης.

    Τι αναφέρει η Wall Street Journal 

    «Η νέα πρόταση του Ταμείου πάει πολύ πέρα από αυτά που οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας- με επικεφαλής της Γερμανία- έχουν πει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν, για να βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει τη δημοσιονομική υγεία. Η Γερμανία οδηγεί την άσκηση πίεσης προς το ΔΝΤ, προκειμένου να αμβλύνει τις απαιτήσεις της και να ξαναμπεί στο ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

    Ωστόσο, οι Γερμανοί είναι σίγουροι ότι το ΔΝΤ θα «μαλακώσει» τη στάση του, αναφέρουν πηγές της Wall Street Journal, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. «Το Ταμείο ελέγχεται από την πλειοψηφία των μελών της- κυβερνήσεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ- που θέλουν τις επόμενες εβδομάδες μία συμφωνία που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την Ελλάδα όρθια. Όμως, αξιωματούχοι του Βερολίνου ξέρουν επίσης ότι θα πρέπει να προσφέρουν μεγάλες υποχωρήσεις στο ΔΝΤ και να εμπλακούν σε μία συζήτηση που έχει καθυστερήσει πολύ, για το ελληνικό χρέος, η οποία η Γερμανία επέμενε έως τώρα ότι δεν χρειάζεται», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός Γερμανίας-ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο, όταν και η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα, και σίγουρα έως τον Ιούλιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι αν τελικά οι διαφορές δεν γεφυρωθούν, τότε ίσως οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και αυτό παρότι η πάγια θέση της Angela Merkel είναι πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο μόνο αν εμπλέκεται σε αυτό το Ταμείο.

    ΔΝΤ
    ΔΝΤ

    Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «πραγματικά σκληροπυρηνική» την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος. Πολλοί στην Ευρώπη πιστεύουν ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι υπερβολικά απαισιόδοξες. Στο Βερολίνο, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ομάδα του ΔΝΤ έχει κάνει λάθος κι άλλες φορές στις προβλέψεις της για την Ελλάδα και πιέζουν το Ταμείο να είναι λιγότερο ζοφερό. Τα στελέχη του ΔΝΤ είναι υπό ισχυρή πίεση να μην αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία, ανέφεραν πηγές από τη διαπραγμάτευση στην Wall Street Journal.

    Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως είναι πολλοί οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη που είναι ανοιχτοί σε έναν υποβιβασμό του ΔΝΤ σε τεχνικό σύμβουλο για το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς δανεισμό, μειώνοντας την επιρροή του. Όμως, η Γερμανία επιμένει ότι το Ταμείο πρέπει να δηλώσει ότι είναι έτοιμο να ξαναμπεί στο πρόγραμμα ως δανειστής. Μόνο τότε η κυβέρνηση θα πάει στο γερμανικό κοινοβούλιο και θα ζητήσει εντολή για νέα εκταμίευση προς την Αθήνα. Άλλωστε, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, το καλοκαίρι η Merkel υποσχέθηκε στην Bundestag ότι το Ταμείο θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα πριν από την επόμενη δόση.

    merkel_2
    Angela Merkel, Γερμανίδα Καγκελάριος

    Η Καγκελάριος και πολλοί από τους βουλευτές της πιστεύουν ότι χωρίς το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να επιβάλλει σκληρές δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η Commission είναι υπερβολικά επιεικής με την Ελλάδα, εκτιμά το Βερολίνο, ενώ τόσο η Φινλανδία όσο και η Ολλανδία επίσης θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

    Από την άλλη, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν δηλώσει δημόσια ότι η Ουάσιγκτον πιέζει τόσο το ΔΝΤ όσο και τη Γερμανία να καταλήξουν σε συμβιβασμό στο χρέος, που θα επιτρέπει την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν επανάληψη της περσινής ελληνικής κρίσης, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εξαιτίας της άκαμπτης στάσης όλων των πλευρών.

    Με δεδομένη τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ θα προτιμούσαν να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα τώρα, χωρίς το ΔΝΤ, και να συνεχίσουν τις συζητήσεις το φθινόπωρο. Όμως, μία συμφωνία για το χρέος θα γίνει πολιτικά πιο δύσκολη καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 για τη Γερμανία, επισημαίνουν κάποιοι. Η αποτυχία να εμπλακεί το Ταμείο τώρα θα είναι μεγάλο χτύπημα για την Merkel.

    Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, επιτρέποντας την εκταμίευση δόσης στη συνέχεια. Κάποιοι διαπραγματευτές όμως πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

    Η κρίσιμη μάχη τώρα είναι μεταξύ των δανειστών. «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά εκτός πλάνου. Αυτός είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες που θέλουν πραγματικά το Ταμείο», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Wall Street Journal.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/agis-veroutis-ise-nea-kopela-me-spoudes-ke-echis-mistho-18000-alla-psifises-ochi/46161

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ta-7-simantikotera-pragmata-pou-prepi-na-xerete-simera-19/46148



    ΣΧΟΛΙΑ