ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έκθεση της Εurostat τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη αύξηση της ανεργίας στην περίοδο της νέας κρίσης. Στην ίδια έκθεση τη χειρότερη επίδοση καταλαμβάνει η Ισπανία.
Στη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει:
«Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η έρευνα της Eurostat η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (Σχήμα 1), όταν η πανδημία προκάλεσε lockdowns σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε την δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, ξεπέρασε το 6,5% και την Ιταλία που κινήθηκε γύρω στο 5%.
Η Eurostat έρχεται να επιβεβαιώσει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όπου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης κατά +38.529 θέσεις εργασίας αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ όπου για τον μήνα Ιούλιο 2020 κατέγραψε γενικό ποσοστό ανεργίας 16,8% (μείωση −1,2% συγκριτικά με το 18,0% τον Ιούνιο 2020 και επιπλέον μείωση −0,3% συγκριτικά με το 17,1% του Ιουλίου του 2019).
Συμπερασματικά, η έκθεση της Eurostat επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά κατά την διάρκεια της πανδημίας για την στήριξη της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των ανέργων.
Η κυβέρνηση στο σύνολό της, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης έλαβαν, μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, τα πιο αποτελεσματικά και ενδεδειγμένα μέτρα σε επίπεδο Ευρώπης που συγκράτησαν το κύμα των απολύσεων που «χτύπησε» άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και προστάτεψαν τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας.
Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό ώστε να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στην οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ