Την ανησυχία των Ευρωπαίων δανειστών έχουν προκαλέσει οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για μέτρα ελάφρυνσης, καθώς πλέον αμφισβητούν το κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία έχουν συνδεθεί με μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2018.

Τα παραπάνω μετέφερε στους δημοσιογράφους ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος έκανε σαφές ότι τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενδέχεται να συνδέσουν τις εν λόγω ανακοινώσεις με το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

«Δεν έχει ακόμα συμβεί αλλά μπορεί να γίνει. Δεν ξέρω την αντίδραση όλων των κοινοβουλίων», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικά εξ αυτών να μην εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή, αν και σε καθαρά οικονομικό επίπεδο η κίνηση είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι το θέμα Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη, ωστόσο οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενδέχεται να θέσουν ερωτήματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, ανέφερε την ίδια ώρα η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Μάλιστα ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει 5,55 δισ. ευρώ ως εγγύηση για μελλοντικά μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα προέρχονται από το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 31 δισ. ευρώ, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από την Αθήνα ως «τεχνητή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μπερδεύτηκε. «Είμαι σε σύγχυση και οι θεσμοί το ίδιο, αλλά αναμένω την έκθεση των θεσμών», δήλωσε κάνοντας σαφές πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι στόχοι», κάνοντας σαφές πως πρέπει να τηρηθούν.