• Πολιτική

    Βρετανία: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζήτησε ο Τζόνσον

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον


    Την πρότασή του για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή μετά και από την τρίτη ήττα του, καθώς η βουλή επικύρωσε τον νόμο Benn που απαγορεύει την έξοδο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

    Όπως ανέφερε η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

    Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν δέχθηκε την πρόταση Τζόνσον να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές, με την προϋπόθεση το νομοσχέδιο να γίνει νόμος. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι προσφέρει “το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας”, όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

    «Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές», είπε. Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

    Το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit έλαβε για δύο ακόμα φορές το «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με τον Μπόρις Τζόνσον να δέχεται νέο ισχυρό πλήγμα από τους βουλευτές τους.

    Ειδικότερα, 329 βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση των Εργατικών για αναβολή του Brexit, ενώ 300 ψήφισαν «όχι», εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα για μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρχει συμφωνία (Benn Bill) κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

    Η διαφορά των 29 βουλευτών είναι μεγαλύτερη κατά 1 ψήφο σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή ήττα του Μπόρις Τζόνσον, όταν οι βουλευτές ψήφισαν με 328 υπέρ και 301 κατά, επί του σχεδίου νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( SO24 motion ).

    Οι βουλευτές απόρριψαν τροπολογία που αφορούσε την διεξαγωγή νέας συζήτησης για την υπάρχουσα συμφωνία μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.

    Ακολούθησε η τρίτη ανάγνωση του νόμου και νέα ψηφοφορία επί αυτού όπου και πάλι η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ του μπλόκου σε έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία, με πλειοψηφία 327 ψήφους υπέρ έναντι  299 ψήφους κατά.

    Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

    Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ