Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Βρετανία: Ανέστειλε τη συνθήκη έκδοσης κρατουμένων στο Χονγκ Κονγκ

Βρετανία - partygate: H Ντάουνινγκ Στριτ αρνείται ότι επιχειρεί να καθυστερήσει την έρευνα για το σκάνδαλο

Μπόρις Τζόνσον

Στην αναστολή της συνθήκης έκδοσης κρατουμένων προς το Χονγκ Κονγκ προχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου που έχει προκαλέσει η επιβολή από την Κίνα νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στην πρώην βρετανική αποικία.

Την αναστολή της συνθήκης μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα. Το Λονδίνο προέβη στην κίνηση αυτή την ώρα που εντείνονται οι επικρίσεις κατά του Πεκίνου για τον νέο νόμο, ο οποίος ορίζει ότι οι πράξεις απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συνωμοσίας τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου το Χονγκ Κονγκ έχει βιώσει σειρά ταραχωδών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας με αφορμή την απόφαση αυτή του Πεκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει επίσης το δικαίωμα χορήγησης βίζας σε 3 εκ. πολίτες του Χονγκ Κονγκ μετά την έγκριση του νόμου από το Πεκίνο, την ώρα που οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Κίνα ότι περιορίζει την αυτονομία της πρώην βρετανικής αποικίας. Το Πεκίνο από τη μεριά του αρνείται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και παράλληλα κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή παρεμβαίνοντας στις κινεζικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν αναστείλει επίσης τις αντίστοιχες συνθήκες έκδοσης που είχαν με το Χονγκ Κονγκ μετά την επιβολή του νέου κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας. Η κίνηση αυτή του Λονδίνου αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου την προηγούμενη εβδομάδα να αποκλείσει τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei από τα δίκτυα 5G της Βρετανίας.