Ορκίστηκε την Τρίτη ως νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ο 63χρονος εθνικιστής Ζαΐχ Μπολσονάρου, δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Ο Μπολσονάρου, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, το βίαιο έγκλημα και να δώσει νέα ώθηση στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας. Ο πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία, θα “αποκαταστήσει την τάξη” και θα κυβερνήσει “για την ειρήνη και την ευημερία” του λαού της χώρας, στο διάγγελμά του προς το έθνος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Ο Μπολσονάρου είπε ότι η εκλογή του στην προεδία, τον περασμένο Οκτώβριο, “απελευθέρωσε τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα”.

Όπως πρόσθεσε δεν θα επιτρέψει στις “καταστροφικές ιδεολογίες” να διχάσουν τους Βραζιλιάνους. Πρόσθεσε ότι υπό τη διακυβέρνησή του οι Βραζιλιάνοι μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή, μέσω της αξιοκρατίας.

Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητές του, παραδέχτηκε ότι σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνησή του θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέματα της οικονομίας. Για την εγκληματικότητα, είπε ότι θα τερματίσει “τις πολιτικές που προστατεύουν τους εγκληματίες και αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αστυνομικούς”, δεσμευόμενος ότι “θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα”.

“Έχουμε να ανοικοδομήσουμε ένα μεγάλο έθνος”, τόνισε, υποσχόμενος ότι θα ζητά συνεχώς από τον Θεό να τον καθοδηγεί στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του προς βουλευτές και γερουσιαστές, ο Μπολσονάρου τους ζήτησε να τον βοηθήσουν “για να απελευθερώσει οριστικά το έθνος από τον ζυγό της διαφθοράς, του εγκλήματος, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής υποταγής” ενώ υποσχέθηκε ότι, στον οικονομικό τομέα, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει τις ξένες αγορές για τη Βραζιλία.

Στις προθέσεις του Μπολσονάρου είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μια ένδειξη αυτής της “διπλωματικής στροφής” είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.