• Πολιτική

    Βόζεμπεργκ: Οι μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων υπονομεύουν τον ενιαίο χώρο Σένγκεν

    • NewsRoom

    Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής ΝΔ


    «Οι μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων από τα κράτη μέλη υπονομεύουν τον ενιαίο χώρο Σένγκεν», τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

    Η συζήτηση για την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών κατά της εσωτερικής ασφαλείας της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίθεση που έλαβε χώρα στο Σόλινγκεν της Γερμανίας, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

    Επίσης, η κυρία Βόζεμπεργκ, αφού υπογράμμισε «την επιτυχία της Ελλάδας στη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων», σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν τηρεί τη Συμφωνία του 2016 με την ΕΕ για την πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών και αρνείται να δεχτεί έστω και μια επιστροφή παράτυπων μεταναστών».

    «Στο τέλος της προηγούμενης περιόδου ψηφίσαμε ένα ισορροπημένο νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που για πρώτη φορά θεσπίζει υποχρεωτική αλληλεγγύη και ίση κατανομή ευθυνών», είπε, προσθέτοντας ότι «η ορθή εφαρμογή των νέων κανόνων εγγυάται την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών υπό τις εξής προϋποθέσεις: Την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αποστολή στην οποία αναγνωρίστηκε η επιτυχία της Ελλάδας» και «τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης με πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών και τη βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες για να πραγματοποιούνται οι επιστροφές». Και ως παράδειγμα έφερε το ότι «η Τουρκία δεν τηρεί τη Συμφωνία του 2016 με την ΕΕ αρνούμενη να δεχτεί ακόμη και μια επιστροφή».

    Καταλήγοντας και απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Σώματος, είπε: «Συνάδελφοι, το μεταναστευτικό ζήτημα μας αφορά όλους. Δεν είναι δίκαιο να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως επίσης οι μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων υπονομεύουν τον ενιαίο χώρο Σένγκεν και την ευρωπαϊκή κοινή μεταναστευτική πολιτική».

    Διαβάστε επίσης:

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοινώνει τους νέους Επιτρόπους – Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών

    Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας – Πιλοτική εφαρμογή εντός φθινοπώρου

    Τσιόδρας για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη έχει σύνορα- Η απάντηση δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων



    ΣΧΟΛΙΑ