ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Δικαιοσύνη αποδέχθηκε την εφεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό των αδικημάτων που αφορούν υπουργούς σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σε αυτά που τελούνται «επ΄ευκαιρίας» αυτών, κόντρα στην νομολογία δεκαετιών, αποφάνθηκε ο Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, η εξέλιξη αυτή φαίνεται από την απόφαση της Ελένης Τουλουπάκη να ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για να τον ελέγξει ως ύποπτο τέλεσης του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας.
«Έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτού η Προανακριτική Επιτροπή της Novartis και η Βουλή όταν έστειλε στη δικαιοσύνη το θέμα απαντώντας σε αυτό το ζήτημα. Το γεγονός ότι ήρθε το αίτημα από τη Δικαιοσύνη για να γίνει πάλι εδώ η συζήτηση δείχνει ότι αυτή η ερμηνεία της Εξεταστικής Επιτροπής έχει γίνει δεκτή από τη Δικαιοσύνη. Και σας απαντώ επί της ουσίας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Το πόρισμα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Βούτσης είχε ψηφιστεί μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όπως υποστήριζαν οι βουλευτές των δύο κομμάτων που βρίσκονταν εκείνο το διάστημα στη συγκυβέρνηση, ο φάκελος της υπόθεσης έπρεπε να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη, καθώς τα επίμαχα αδικήματα δεν τελέστηκαν «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων αλλά «επ’ ευκαιρία» αυτών και άρα δεν εντάσσονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.
Πάντως, η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε σύγκρουση τόσο με το Σύνταγμα, στο οποίο δεν υπάρχει κανένας τέτοιος διαχωρισμός, όσο και με την νομολογία που υποστηρίζει πως από το άρθρο 86 εξαιρείται μόνο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αδίκημα το οποίο δεν στοιχειοθετήθηκε από τις έρευνες της Δικαιοσύνης για κανέναν από τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis καθώς οι εισαγγελείς δεν εντόπισαν κινήσεις αδικαιολόγητων χρημάτων.
Μάλιστα η ίδια η εισαγγελέας Διαφθοράς με την πρώτη της απόφαση πριν από ένα χρόνο να στείλει τις δικογραφίες με καταγγελία για παθητική δωροδοκία στη Βουλή είχε αποδεχθεί αρχικά, κατά την λογική του κ. Βούτση, πως το συγκεκριμένο αδίκημα αφορά πράγματι το άρθρο 86 (για τον λόγο αυτό ζήτησε και την εξέτασή του από τη Βουλή). Μετά από έναν χρόνο, η εισαγγελέας Διαφθοράς αποφάσισε να αλλάξει άποψη και να ακολουθήσει την λογική του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ζήτημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΚΙΝΑΛ: Ψεύτες, προβοκάτορες και πανικόβλητοι στο Μαξίμου μετά το φιάσκο Novartis
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος για Novartis: Δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΝΔ: Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»