ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη θετική διατύπωση γνώμης έδωσε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφορικά με τους 14 προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, για τον διορισμό ή την ανανέωση θητείας τους στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Οι βουλευτές της ΝΔ έδωσαν θετική γνωμοδότηση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 εκφράστηκαν με το «παρών». Αρνητική γνώμη εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ανέφερε ότι η σύνθεση της συγκεκριμένης Αρχής προέρχεται από προτάσεις πολλών και διαφορετικών υπουργείων. Οι προτεινόμενοι είναι υπηρεσιακά πρόσωπα που στην πλειοψηφία τους υπηρετούν στην Αρχή και ήταν προτάσεις και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ένα μόνο νέο πρόσωπο υπάρχει, και αυτό γιατί με βάση τον Κανονισμό της Αρχής, η θητεία του προσώπου που υπηρετούσε σε εκείνη την θέση είχε λήξει και δεν μπορούσε να ανανεωθεί. Την επιλογή διατήρησης των προσώπων, υπογράμμισε ο υπουργός την ακολουθούμε ώστε να υπάρχει η «ιστορική μνήμη» της υπηρεσίας. Σχετικά με την στάση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο υπουργός σχολίασε πως «είναι πραγματικά εντυπωσιακό που ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και να δηλώνει «παρών», όταν τουλάχιστον στη σύνθεση των τακτικών μελών η συντριπτική πλειοψηφία ήταν μέλη που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ λέει σήμερα «όχι» στους αναπληρωματικούς, όταν ψήφισε «υπέρ» στους τακτικούς». Κάποια στιγμή είπε ο κ. Τσιάρας, «θα πρέπει να έχουμε μια συναίσθηση συνέχειας και αυτή να την υποστηρίζουμε με μια σοβαρότητα και με μια συνέπεια».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε ότι διατύπωσε αρνητική γνώμη, γιατί ζήτησε από τους υποψήφιους να διατυπώσουν την άποψή τους για τρία θέματα που αφορούν την θέση στην οποία προκειται να τοποθετηθούν και εκείνα δεν θέλησαν να τοποθετηθούν […] και αυτό δεν δείχνει άνθρωπο που θέλει να πάει σε Αρχή για να την υπηρετήσει».
Τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αφορούσαν τις απόψεις τους για το χρονικό πλαίσιο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ή λογαριασμών προσώπων, για το πώς αντιλαμβάνονται την ρύθμιση στον Ποινικό μας Κώδικα για τα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, για το εάν θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει η Αρχή ως Ανεξάρτητη Αρχή ή να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς της κρατικής υπηρεσίας εποπτευομένης από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και εάν θα ήταν πιο αποτελεσματικό για τον έλεγχο των πόθεν έσχες που κάνει η αρμόδια μονάδα της Αρχής, το να ήταν υποχρεωτική η δημοσιοποίηση και άλλων κατηγοριών υπόχρεων, όπως αυτές των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, απάντησε στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ότι «αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί καν σε επίπεδο πολιτικής. Πώς θα ζητήσετε από ένα υπηρεσιακό άνθρωπο να σας απαντήσει και να έχει μία τόσο συγκεκριμένη άποψη για αυτό – και επειδή δεν σας απάντησε, να λέτε πως δεν είναι κατάλληλοι;».
Αναφορικά με το θέμα της αναμόρφωσης της νομοθεσίας των «πόθεν έσχες» και της Μονάδας ελέγχου της, που τέθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση, στην οποία πρέπει να δούμε όλα τα ζητήματα και ενδεχομένως, εφόσον υπάρξει και κοινός τόπος συνεννόησης και με τα κόμματα, να προβούμε σε κάποιες αλλαγές, που θα είχαν, αν θέλετε, τη δική τους αξία και τη δική τους σημασία στον παρόντα χρόνο. Από εκεί και πέρα είμαστε εδώ, είναι όλα ανοιχτά […] έχουν κατατεθεί προτάσεις και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομίζω ότι είναι μια διαδικασία που είναι σε απόλυτη εξέλιξη».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Οι πολίτες ψηφίζουν Τασούλα – Τι παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι
- Iσραήλ: Επέστρεψαν σπίτι τους οι τρεις γυναίκες – Στιγμές χαράς (video)
- Κρήτη: Παρα τρίχα γλύτωσε νεαρή από πτώση 600 μέτρων από τον Ψηλορείτη
- HΠΑ: Το Tiktok επανέφερε την λειτουργία του και ευχαριστεί τον Τραμπ