Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βήμα της Βουλής (ΑΠΕ)
Σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται σήμερα στην Βουλή στην συζήτηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ενώ αναμένεται να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει μετά τις 10.30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.
Αμέσως μετά θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (μετά τις 12.00), μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.
«Εθνική επιτυχία»
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η ελληνογαλλική συμφωνία αποτελεί εθνική επιτυχία και ότι θωρακίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έναντι των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων.
Παράλληλα θα καλέσει την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων να υπερψηφίσει την συμφωνία ή να αναλάβει τις εθνικές της ευθύνες.
Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών.
Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Διάσκεψη των Προέδρων ζήτησε η συζήτηση να οργανωθεί σε περισσότερους κύκλους ομιλητών – βουλευτών, προκειμένου να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας. Θέμα που αναμένεται να θέσει και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια.
Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.
Διαβάστε ακόμη: