ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίθεση κατά του Νίκου Παππά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του κατά την εν εξελίξει της προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τις φυσικές καταστραφές.
Αναφερόμενος στην απουσία του κατά την ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά , ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτή θα είναι η τακτική του, καθώς δεν αναγνωρίζει τον κ. Παππά ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έναν πολιτικό ο οποίος είναι καταδικασμένος με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο.
Η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «δεν θα χαιρετηθώ, δεν θα χαριεντιστώ», ερμηνεύεται ως αιχμή για τον Αντώνη Σαμαρά, που σε πρόσφατη εκδήλωση χαιρετήθηκε ένθερμα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός δήλωσε:
«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, θα χαριεντιστώ και συνδιαλλαγώ μαζί του.
Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρει αρχηγό και κομματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. Μην απορήσετε εάν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό».
Στην αρχική του τοποθέτηση, ε πί των φυσικών καταστγροφών, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών σε επίπεδο συνθηκών.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό πέρυσι κάηκαν 1,754 εκατ στρέμματα, ενώ φέτος 440.000 στρέμματα. Ωστόσο το 98% των 9.101 φωτιών σβήστηκε τα πρώτα λεπτά.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε συλλογική επιτυχία οι καθαρισμοί των οικοπέδων και αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης τόνισε πως εκτείνεται σε 4+1 πυλώνες με πρώτη την πρόληψη.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σχολίασε την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη, σημειώνοντας: «Κύριε Ανδρουλάκη, καθώς μιλούσατε σκεφτόμουν πως τίποτα δεν άλλαξε με την επανεκλογή σας. Οι προσδοκίες μου πάντως δεν ήταν υψηλές, καθώς κάνατε ουσιαστικά μια στροφή 360 μοιρών.
Σε μια συζήτηση για την πολιτική προστασία, εσείς αναλωθήκατε σε διάφορα θέματα και ταυτίσατε τη ΝΔ με την Ακροδεξιά. Η προσπάθειά σας να μας παρουσιάσετε διαφορετικά, αποδοκιμάστηκε από τον λαό. Είμαστε μια κεντροδεξιά, προοδευτική δύναμη που υπερασπίζεται τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε.
«Έφτασε στο σημείο το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις απλά για να κάνετε αντιπολίτευση. Φέραμε ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. Διαφωνείτε με τη ρύθμιση της εντοπιότητας; Διαφωνείτε πως πρέπει να περιοριστεί η γραφειοκρατία; Ερχόμαστε με παρεμβάσεις για να μειώσουμε τον χρόνο ενός υπαλλήλου μέχρι να διοριστεί. Διαφωνείτε με τα πριμ παραγωγικότητας; Δεν είναι προοδευτικό αυτό; Λέγοντας όχι σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, λέτε όχι σε μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Θα μείνετε σε ένα στείρο «όχι σε όλα»;
Η γραμμή αυτή με ανάγκασε να αποκαλέσω το ΠΑΣΟΚ ένα πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι να διαψευστώ. Μακάρι να δημιουργήσουμε συναινέσεις καθώς δεν μπορούμε απλά να βρούμε πρόεδρο για το ΕΣΡ εδώ και επτά μήνες και δεν έχουμε συναίνεση. Τι θέλετε να κάνουμε; Να καταργήσουμε τα 3/5 της πλειοψηφίας; Να βρούμε λοιπόν την απαραίτητη συναίνεση».
Ακολούθως ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα συζήτησης λέγοντας ότι «μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είμαι ευχαριστημένος; όχι, κανείς δεν είναι. Μας προβληματίζουν τα σχέδια για φωτιές που αγγίζουν τον αστικό ιστό, αν και έχομε ζώνες που συχνά είναι μες στο δάσος ή κοντά σε αυτό. Πράγματι, όντως αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη πυρκαγιά στην Αττική, κατηγορίας 5».
«Πέντε σημαίνει πως αν μια φωτιά ξεκινήσει, πολύ δύσκολα ελέγχεται. Αναρωτηθήκατε αν μπορούσαμε να το κάνουμε; Σε αυτές τις συνθήκες, με ξηρασία και αέρα, δεν σβήνουν εύκολα οι φωτιές. Ούτε με κατάσβεση από αέρα ούτε με προσβολή από αέρος. Ναι, το πρόγραμμα καθάρισε και κάποια δάση και ένα αλσύλλιο στον δήμο Βριλησσίων και ευτυχώς καθαρίστηκε. Η πολιτική μας με τον καθαρισμό τον οικοπέδων πέτυχε. Έχει ή δεν έχει ευθύνη ο πολίτης να προστατεύσει τη δική του περιουσία; Όταν φτάνει κοντά σε έναν αστικό ιστό… Δείτε ποια είναι τα σπίτια που καίγονται και ποια προστατεύονται», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως ένα περιαστικό δάσος στην Αττική έχει μεγαλύτερη σημασία από ένα απομακρυσμένο. «Τα drones πέταξαν πρώτα στο λεκανοπέδιο, όπως και τα αεροσκάφη. Τα δάση του λεκανοπέδιου πρέπει να προστατεύονται γιατί διαμορφώνουν το μικροκλίμα», διευκρίνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα δάση ξαναγίνονται με τους δικούς τους ρυθμούς και σχολιάζοντας τις αναφορές της αντιπολίτευσης πως στη Βουλγαρία αυξήθηκαν τα δάση, είπε «κ. Βελόπουλε, σήμερα έχουμε περισσότερα δάση από το 1960. Απλά εγκαταλείφθηκαν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και έχει να κάνει με περιφερειακή ανάπτυξη. Τα πευκοδάση ξαναγίνονται, αρκεί να μην καούν πριν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία. Θα ξαναγίνουν τα δάση της Αττικής, αν τα προστατεύσουμε έργα. Και το δάσος στην Εύβοια από τη φωτιά του ’21 έχει καλύτερη εικόνα ήδη.».
«Έχω πει και σε άλλη ευκαιρία πως δεν γίνεται να καθαρίσουμε όλα τα δάση της χώρας και γι’ αυτό κάνουμε προτεραιοποίηση. Αυτό σημαίνει πρόληψη: Ατομική ευθύνη και ευθύνη των δασών. Ανεμογεννήτριες μπορεί να γίνουν ήδη εντός δασών, σταματήστε τα fake news! Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αξιοποίησης της βιομάζας και όπου υπάρχει οικονομική δραστηριότητα τα δάση είναι πιο προστατευμένα. Θα ήθελα την άποψή σας.
Μας υποδείξατε αυτό που γίνεται ήδη, με τη δασική υπηρεσία, παρότι για χρόνια ήταν παραμελημένη. Κάνουμε προσλήψεις και θα κάνουμε κι άλλες, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί πως η Πυροσβεστική συνεργάζεται καλύτερα πλέον με τις δασικές υπηρεσίες», συνέχισε και σημείωσε με έμφαση:
«Αν προτείνετε κάτι διαφορετικό να το ακούσω. Πολλά από αυτά που προτείνατε, τα έχουμε ήδη κάνει. Θα πρέπει να αποφασίσετε τι αντιπολίτευση θέλετε να κάνετε: στείρα ή παραγωγική;».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του για τους «πατριώτες της φακής» λέγοντας τα εξής:
«Ο πατριωτισμός είναι μια στάση ζωής και το πόσο πατριώτης είναι κάποιος φαίνεται από το αν προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, με το αν χτίζουμε εθνικά επωφελείς συμμαχίες.
Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης, ούτε το προβάλλω. Δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα, λέγοντας «πατριώτες της φακής». Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων, είπε ο Σάμιουελ Τζόνσον και αυτοί που με την πρώτη δυσκολία βάζουν την ουρά στα σκέλια».
Υπογράμμισε πως ρώτησα ευθέως τον κ. Χαρίτση αν εισηγείται την πολιτική στο μεταναστευτικό που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι «σε αυτή την πολιτική δεν θα γυρίσουμε».
Θυμίζεται ότι νωρίτερα, κατά την πρώτη του τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά».
Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:
Η δευτερολογία του Νίκου Παππά
Ο Νίκος Παππάς με τη δευτερολογία του απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που λίγο νωρίτερα ανέφερε ότι δεν τον αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για αυτό αποχώρησε επιδεικτικά κατά την ομιλία του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα ενώ συνέχισε λέγοντας: «θέλω να του πω ότι δεν είναι απαραίτητο να με συμπαθεί. Περιμέναμε και ξέραμε ότι την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου ότι θα την εργαλειοποιήσει ο κ.Μητσοτάκης δεν περιμέναμε αυτό το θεσμικό ατόπημα. Τα περί χαριεντισμού δεν τα σχολιάζω γιατί δεν απευθυνόταν σε εμένα.
Έχει και ο ίδιος ιστορικό ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει και ποιος θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί. Όλα όσα λέει εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Αποδεικνύεται ότι είναι ασεβής προς τον κανονισμό, δειλός γιατί δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός».
Ανδρουλάκης: Δεν είμαστε μανιχαΐστές
Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «32 νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν μεσολαβήσει του 4765 μέχρι του νέου νόμου που ψήφισε» η κυβέρνηση χθες. «Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι ήταν σοβαρή μεταρρύθμιση όταν έχετε κάνει 32 νομοθετικές παρεμβάσεις σε τόσο χρόνο;», ρώτησε, αρνούμενος ότι στο ΠΑΣΟΚ είναι μανιχαΐστές, υπενθυμίζοντας ότι έχει υπερψηφίσει άρθρα.
«Ο κ. Μητσοτάκης μας εγκαλεί γιατί δεν δεχτήκαμε την εντοπιότητα», ανέφερε, λέγοντας ότι τα 40 μόρια που δίνονται για την εντοπιότητα είναι παραπάνω από αυτά που δίνονται για τους κατόχους διδακτορικού. «Θέλουμε κίνητρα αλλά όχι ανισοβαρή. Κίνητρα αξιοκρατίας», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης αλλά το ζήτημα αφορά στο ποιος κάνει την αξιολόγηση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπές στον αγώνα που έκανε για να σταματήσει το ρουσφέτι στο δημόσιο.
Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουν ανεκτές οι αλαζονικές συμπεριφορές
Στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη για τον φορέα διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας. «Έχω εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Κουρέτα, που κάνει σημαντική δουλειά. Και υπάρχει εκπρόσωπος της περιφέρειας στον καινούριο φορέα διαχείρισης», είπε.
Για την τροπολογία για τους Σπαρτιάτες, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε συνολική νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίζει το ζήτημα και ότι η τροπολογία είχε κάποιες αδυναμίες.
«Η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί δικών σας ημερών», είπε για την κριτική που ασκήθηκε στον ίδιο. «Μας κατηγορείται για αλαζονεία, είμαι ο πρώτος που θα σας πω ότι αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, δεν θα γίνουν ανεκτές από κανέναν», είπε.
«Το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξετε την πόρτα του Μαξίμου, αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε για να κάνουμε τον λογαριασμό, κατέληξε.
Αντιπαράθεση είχαν στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «οι μέρες της παντοδυναμίας της είναι παρελθόν». Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκαβαλήσει το καλάμι» και υποστήριξε ότι η στάση της επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου. «Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός απάντησε πως αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, «δεν γίνονται αποδεκτές» από τον ίδιο και συμπλήρωσε πως «ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε 3 χρόνια ποιος θα κυβερνήσει», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε με φόρα».
Αναλυτικά ο διάλογος:
Ανδρουλάκης: Το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι παρελθόν. Πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζετε αυτή την αλαζονική συμπεριφορά τόσο επιταχύνετε την έξοδο σας από το Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου.
Μητσοτάκης: Αν υπάρχουν – που μπορεί να υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές – αυτές δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα. Και το έχω αποδείξει. Έρχεστε όμως εσείς με τον ενθουσιασμό της εκλογής σας να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε και να μας ανοίξετε την πόρτα για να φύγουμε εμείς και να έρθετε υποθέτω εσείς. Ελάτε με φόρα – που έλεγε και η κα Τσαπανίδου. Θεμιτή η φιλοδοξία σας αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε 3 χρόνια. Εδώ θα είμαστε λοιπόν.
Διαβάστε επίσης:
Coca Cola Co.: Τζίρος και κέρδη άνω των εκτιμήσεων το γ’ τρίμηνο – Μειωμένη ζήτηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση