ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (25 Ιανουαρίου) ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.
Στην συζήτηση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
«Το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία» είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανοίγοντας την διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Δένδια, με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε με δημόσια τοποθέτηση ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και ανατολικά της Κρήτης.
«Διατηρούμε τα δικαιώματά μας»
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι μιλώντας στην Βουλή «η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».
Όσον αφορά το νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «διευρύνεται η επικράτεια της χώρας για πρώτη φορά μετά το 1947» και τονίζουν την ανάγκη να τύχει ομόφωνης αποδοχής από όλα τα κόμματα.
Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα -και το χαρακτηρίζουν «μείζονος σημασίας»- ότι στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 1 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».
Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Αυγούστου και το γεωγραφικό όριο που τέθηκε ήταν το ακρωτήριο Ταίναρο, επικαλούμενος τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ.
Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η επικράτεια αυξάνει το μέγεθός της κατά 10%», όπως είπε στην Βουλή.
Όπως εξήγησε, με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 τ. χλμ. και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τις 13.000 τ. χλμ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τ. χλμ., αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης»
Διαβάστε ακόμη: