ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε τη θετική ψήφο της ΝΔ, υπερψηφίσθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με το οποίο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, και λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή της βίας στα γήπεδα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν επιφύλαξη, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι το καταψηφίζει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ολοκληρώνοντας και την επί των άρθρων συζήτηση, ανέφερε ότι θα υιοθετηθεί στην ολομέλεια η πρόταση του ειδικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που αφορά τις δράσεις ευαισθητοποίησης και την επιμόρφωση πάνω στα ζητήματα της αθλητικής βίας που υπάρχουν και από την πολύ σημαντική επιτροπή του “Σεντ Ντενί”.
Αναγνώρισε ότι με νόμους δεν αντιμετωπίζεται η βία, και σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι “να κλείσουμε κενά και παραλείψεις, που έρχονται από το παρελθόν”.
Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι “το νομοσχέδιο συμβάλλει για την απεμπλοκή της αστυνομίας, υπό την έννοια, μεσομακροπρόθεσμα, καθώς θα ωριμάζει η σκέψη, ότι μας βλέπουν όλους και μας παρακολουθούν όλους μέσα στο γήπεδο, θα αποθαρρύνονται τα εγκληματικά στοιχεία. Αυτό από μόνο του απελευθερώνει δυνάμεις της αστυνομίας”. Πρόσθεσε ότι “θεωρητικά, το τέλειο θα ήταν να μην υπάρχει καθόλου αστυνομία στα γήπεδα. Με τις σημερινές συνθήκες αυτό είναι ανέφικτο. Βάζουμε την αστυνομία, πρώτον στο κρίσιμο ζήτημα της παρακολούθησης των καμερών, και δεύτερον στον δειγματοληπτικό έλεγχο των εισιτηρίων”.
Για τους αλλοδαπούς φιλάθλους, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα υπάρξει υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει λύση. Όπως θα υπάρξει λύση για την είσοδο ανηλίκων που συνοδεύονται από κηδεμόνα που δεν είναι ο γονέας του. Για δε τα διαρκή εισιτήρια, ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα στην τεχνολογία για να το καλύψει και αυτό. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει απευθύνει ερώτημα “στη Σούπερ Λιγκ 1, για το τι θέλουν οι ΠΑΕ. Θέλουν να μεταβιβάζονται τα διαρκείας ή δεν θέλουν; Εάν πουν ότι δεν θέλουν, το κινητό θα τους δεσμεύσει και θα είναι, όποιος έχει το εισιτήριο. Εάν πουν ότι θέλουν, υπάρχει και εδώ η δυνατότητα να μεταβιβάζονται τα διαρκείας με ασφαλή τρόπο και διασταύρωση”.
Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή.
Γιάννης Βρούτσης: Η Πολιτεία “δεν αστειεύεται” για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας
“Η Πολιτεία “δεν αστειεύεται” για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Θέλουμε όλους τους παράγοντες σύμμαχους” ήταν νωρίτερα το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Βρούτση στους εκπροσώπους των φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την διατύπωση γνώμης σχετικά με το σχέδιο νόμου.
Ο κ. Βρούτσης, απευθυνόμενους στους φορείς, αλλά και τα κόμματα, χαιρέτησε την θετική τους στάση στο νομοσχέδιο πέρα των όποιων επιμέρους αντιρρήσεων ή παρατηρήσεών τους, Απαντώντας στις ενστάσεις των Ομοσπονδιών σχετικά με τα θέματα των ποινών, της ΔΕΑΒ και των λεσχών ανέφερε ότι “η βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο Μέσα στα γήπεδα όμως η διαπίστωση είναι ότι εκκολάπτεται η παραβατικότητα. Εκκολάπτεται η συνείδηση και η ομαδική λειτουργία ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκουν έδαφος, ομαδοποιούνται και από εκεί ενορχηστρώνονται οι όποιες αντιδράσεις εκτός γηπέδου”. Τα μέτρα τα οποία φέρνουμε, είπε ο κ. Βρούτσης είναι μέτρα δρακόντεια και πραγματικά εύχομαι να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν σε κάποια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία. Η ΔΕΑΒ, είπε, δεν θα επιβάλει υποκειμενικά τα πρόστιμα. Υπογράμμισε ότι “δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε το Πρωτάθλημα. Θα τιμωρήσουμε όμως τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ που δεν φρόντισε και εκείνος, όπως έπρεπε, να επιληφθεί, να μην πέσει μέσα φωτοβολίδα”.
Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τον κ Πρόεδρο της Super League και της ΕΠΟ “να μεταφέρουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε όλες τις ΠΑΕ, να καταλάβουν το τι έρχεται και να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον, η Πολιτεία “δεν αστειεύεται” ότι αυτό το οποίο θα συμβεί την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου θα είναι ένα τελείως καινούργιο περιβάλλον για τον κόσμο του Αθλητισμού. Οι επιπτώσεις θα είναι σκληρές, βαριές, πάρα πολύ επώδυνες και δεν θα έχουν επιστροφή.””.
Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στην λειτουργία των λεσχών και της ΠΑΕ είπε ότι κατά την συνάντηση που είχε με μια μεγάλη ΠΑΕ του ανέφεραν πως “ναι, ευθυνόμαστε για την κατάσταση που έχει επικρατήσει. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας. Θρέψαμε ανέμους και τώρα θερίζουμε θύελλες ή εκθρέψαμε ένα φίδι στον κόρφο μας. Ήταν μικρό και το χαϊδεύαμε και τώρα κινδυνεύει να μας δαγκώσει…”. Επισήμανε πως “η επιλογή μας ήταν να μην καταργηθούν”, αλλά να υπάρχουν όμως υποχρεωτικά πλέον ανά έμβλημα μία λέσχη και θα κουμπώνει πάνω στην Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία με δικαίωμα φυσικά έγκρισης αν την δώσει να πάει η ίδια λέσχη και πάνω στο βόλεϊ και πάνω στο μπάσκετ. Είναι μία ουσιαστική διαφορά, που σημαίνει πλέον ότι κάθε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία θα πάρει τις ευθύνες της”
Ο κ. Βρούτσης είπε πως “εάν θέλει βοήθεια η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία από την Πολιτεία θα την έχει” Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “στόχος είναι οι λέσχες να συζητούν και να συνεργάζονται με την Πολιτεία. Φιλοδοξούμε να καλλιεργηθεί μία νέα κουλτούρα, μια νέα αντίληψη μέσα στις λέσχες που να επικρατήσουν άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν πραγματικά την ομάδα τους και δεν υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες και να χρησιμοποιούν την ομάδα ή το έμβλημα της ομάδας για έκνομες και εγκληματικές ενέργειες”.
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι “είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Όλα τα συντεταγμένα όργανα του αθλητισμού θα πρέπει να είναι στην ίδια κατεύθυνση. Και η συνεργασία αυτή νομίζω ότι θα ευδοκιμήσει και θα φέρει καρπούς”.
Οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο
Θετικές αποτιμήσεις, διαφωνίες αλλά και προτάσεις από τους φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Μπαλτάκος διαφώνησε κυρίως στις διατάξεις του νομοσχέδιου που αφορά την επιβολή ποινών στις ΠΑΕ και για στις διατάξεις για τους συνδέσμους φιλάθλων.
Ανέφερε ότι ” ο νομοθέτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι οι σύνδεσμοι εξαρτημένοι από τις ΠΑΕ, αλλά οι ΠΑΕ εξαρτημένες από τους συνδέσμους και όσο πιο πολύ τιμωρούνται οι ΠΑΕ με αντικειμενική ευθύνη για πράξεις των συνδέσμων τόσο περισσότερο οι σύνδεσμοι ενισχύονται” Υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί η οπαδική βία ή οι συνδεσμιακή βία, μέσω τιμωρίας των Π.Α.Ε. και μάλιστα, με αντικειμενική ευθύνη”. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Μπλατάκος αμφισβήτησε την δυνατότητα κατά πόσον μπορεί με το νομοσχέδιο αυτό να περιοριστούν ή να κλείσουν σύνδεσμοι φιλάθλων ή να υπάρχει μία λέσχη για κάθε ΠΑΕ. Οι σύνδεσμοι είπε είναι σωματεία, από το Σύνταγμα ένα σωματείο δεν μπορεί να καταργηθεί προστατεύονται από το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και προέβλεψε ότι η διάταξη αυτή και να θεσπιστεί θα εκπέσει στα διοικητικά εφετεία Ο κ. Βρούτσης του αντέτεινε ότι “κάνετε λάθος. Εμείς αναγνωρίζουμε μία λέσχη μόνο που θα συνδεθεί με την ΠΑΕ. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό που λέτε με αυτό που θα συμβεί. Από εδώ και πέρα θα ξέρουμε ότι κάθε ΠΑΕ θα συνδέεται μόνο με μία λέσχη.
Σχετικά με την επιβολή ποινών από την ΔΕΑΒ, ο κ. Μπλατάκος είπε πως ” υπάρχει το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ. Πρωτοβαθμίως ο αθλητικό δικαστή της Super League 1 και δευτεροβαθμίως από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA οι μόνες ποινές που αναγνωρίζει για ομάδες είναι οι ποινές που επιβάλλονται από την Εθνική Ομοσπονδία κάθε χώρας. Αν επιβληθεί ποινή σε ομάδα, δηλαδή, κεκλεισμένων των θυρών ή κάτι άλλο από φορέα που δεν ανήκει στην Ομοσπονδία, ακόμα και αν η Ομοσπονδία συμφωνήσει, η FIFA θα τιμωρήσει την Ομοσπονδία, θα την αποβάλει, όπως έκανε πρόσφατα με την Ινδία”
Ο πρόεδρος της SUΡER LEAGUE Μηνάς Λυσάνδρου από την δική του πλευρά ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου σε επίπεδο αξιολόγησης χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Το πρώτο αφορά στον τρόπο εισόδου των φιλάθλων στις γηπεδικές εγκαταστάσεις και τις κάμερες, όπου επί της ουσίας είμαστε σύμφωνοι σχεδόν στο σύνολο των διατάξεων εάν και έχουμε κάνει προτάσεις . Το δεύτερο, αφορά την ΔΕΑΒ που επίσης σε ένα γενικό πλαίσιο θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η αναβάθμιση της επιτροπής αλλά η εξουσία πια της ΔΕΑΒ να επιβάλλει κυρώσεις, κατά την άποψή μας, είναι προβληματική τόσο υπό το πρίσμα της θεμελιώδους Αρχής του Δικαίου καθώς και λόγω της υπέρβασης του αυτοδιοίκητου καθώς έχουμε τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων και θεωρούμε και επιμένουμε ότι αυτό πρέπει να εξαντλείται εκεί. Δεν θεωρούμε ορθό τον προσανατολισμό της τιμωρίας των ΠΑΕ από ένα όργανο διοικητικό. Έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας, έχουμε καταθέσει τις παρατηρήσεις μας, είμαστε σε συνεννόηση και σε ανοιχτό διάλογο με καλή διάθεση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή διατύπωση. Τρίτον εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της διάταξης σχετικά με τις λέσχες φιλάθλων. Εξέφρασε, επίσης, φόβους μήπως “η υπερβολική τυπολατρία ή βαριά διαδικασία με τα εισιτήρια και τους ελέγχους οδηγήσει στην ταλαιπωρία των υγιών φιλάθλων”. Σημείωσε ότι “δεν θέλουμε τα αυστηρότερα μέτρα, δεν θέλουμε τα θεωρητικά καλύτερα, θέλουμε τα κατάλληλα μέτρα για να εξαλείψουμε τη βία.”
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΔΠΕ) Εμμανουήλ Γιανναδάκης δήλωσε πως καταρχήν συμφωνούν με το σχέδιο νόμου και είναι σε καλό δρόμο, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η νομική σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) Σουζάνα Δόγα χαιρέτησε την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου λέγοντας πως κινείται στην σωστή κατεύθυνση και έρχεται να συμπληρώσει σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις. Ζήτησε να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων . Χαρακτήρισε πολύ θετική τη λειτουργία του συστήματος ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων με τη δημιουργία της πλατφόρμας. Ανέφερε όμως ότι υπάρχουν θέματα και νομικά και πρακτικά στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι η ΔΕΑΒ να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και ποινές και θα χρειαστεί αναμόρφωση των πειθαρχικών κανονισμών για να γίνει αποτελεσματικό όλο αυτό το πλαίσιο.
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ) Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό. Είναι σημαντική, η λειτουργία των καμερών και ο έλεγχος αυτών, στα γήπεδα και θα πρέπει να υπάρχει διασύνδεση των συστημάτων εισιτηρίων με την Αστυνομία. Όπως, σωστό μέτρο είναι και η ταυτοποίηση που θα γίνεται κατά την είσοδο στο γήπεδο. Σχετικά με ττις κυρώσεις που θα μπορεί να επιβάλλει στις ομάδες η ΔΕΑΒ σημείωσε και αυτός ότι θα χρειαστεί εναρμόνιση των Καταστατικών – των Πειθαρχικών Κανονισμών αλλά μεσούσης της περιόδου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επισήμανε ότι πλέον η βία έχει διαχυθεί ακόμα και στα ατομικά και αυτό γιατί και εκεί υπάρχουν μορφές βίας, που δημιουργούν το έρεισμα για να υπάρξει οπαδισμός.
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) Χρήστος Ηλιάδης χαρακτήρισε “πραγματικά καινοτόμο, ρηξικέλευθο νομοσχέδιο και τις διατάξεις που αφορούν το νέο ρόλο της ΔΕΑΒ , όχι γιατί μετασχηματίζει την ΔΕΑΒ μετατρέποντάς το από ένα γνωμοδοτικό όργανο σε ένα αποφασιστικό όργανο και σε χρόνους τέτοιους ουσιαστικούς, όχι γιατί δείχνει άμεσα αντανακλαστικά της πολιτείας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά γιατί πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για γενναίες αλλαγές γενναίων αλλαγών στο σύστημα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας” Ανέφερε ότι η ΔΕΑΒ γίνεται με τις αλλαγές πιο ευέλικτη και άμεση.
Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) Κωνσταντίνος Χριστοδούλου τάχθηκε υπέρ των ταυτοποιημένων εισιτηρίων των φιλάθλων καθώς ενισχύεται η δυνατότητα της Αστυνομίας τόσο σε επίπεδο καταστολής όσο και σε επίπεδο πρόληψης Η παραβατική συμπεριφορά των οπαδών είπε αδιαμφισβήτητα ενισχύεται και εκδηλώνεται όταν αυτοί αισθάνονται την ασφάλεια της μη αποκάλυψής τους κρυπτόμενοι στην ανωνυμία τους. Ο πλήρης έλεγχος, που επιχειρείται με την ηλεκτρονική επιτήρηση χώρων της αθλητικής εγκατάστασης, την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτή ατόμων και στις λέσχες φιλάθλων, θα δώσει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να οδηγήσουν τους υπαίτιους παραβατικής συμπεριφοράς στη δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι έχει υπάρχει απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε την ευθύνη των Διευθυντών-Διευθυντών Σύνταξης, Ιδιοκτητών ως προς την υποκίνηση της βίας. Σημείωσε ότι οι δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις του έχουν κανόνες αυτορρύθμισης και σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να βοηθήσουμε και γενικότερα και δήλωσε πως “είμαστε σύμμαχοι στην καταπολέμηση της αθλητικής βίας, είμαστε στο πλευρό σας για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά”.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ναι» στον γάμο ομοφύλων λέει το 62%, στο 69% το «όχι» στη τεκνοθεσία
Δημοσκόπηση Marc: «Ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια
Βαρβιτσιώτης: Δεν παραιτήθηκα για το γάμο των ομοφύλων, θέλω να γυρίσω στον ιδιωτικό τομέα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΑΣ: Έφοδος στις φυλακές Κορυδαλλού – Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα
- Φον ντερ Λάιεν: Υπογράμμισε την ανάγκη να πέσουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη
- Kοζάνη: Ερευνάται σεξουαλική κακοποίηση 7χρονου αγοριού από 14χρονο στην Φλώρινα
- Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας – Συνελήφθη ο δράστης(upd)